Latarka na 3W led UV zasilana 18650
Tych którzy mnie jeszcze nie znają witam bardzo!
Bocian Mały offtop... Mam pytanie w sprawie sampli od Kathod. Otóż złożyłem zamówienie i dostałem @maila z info:
EDIT:
Podobno można odpisać, że nie ma się umowy z przewoźnikiem i wtedy wysyłają przesyłkę na swój koszt. Czy to prawda?
Bocian Mały offtop... Mam pytanie w sprawie sampli od Kathod. Otóż złożyłem zamówienie i dostałem @maila z info:
Zgodnie ze wskazówkami w wątku "Sample" w polach związanych z przesyłką wpisałem "none", ale co teraz? Zamawiam sample od większości producentów podzespołów elektronicznych, najczęściej przez FeedEx, czasem UPC, ale nigdy nie musiałem podawać danych przewoźnika. Czy to oznacza, że trzeba samemu zorganizować i zapłacić za przesyłkę?Hello ,
No problem for the samples, are free of cost.
I just need your courier details ( DHL UPS , TNT FEDEX.....) and your account nr for the shipment.
Please, let me know and Have a nice day.
EDIT:
Podobno można odpisać, że nie ma się umowy z przewoźnikiem i wtedy wysyłają przesyłkę na swój koszt. Czy to prawda?
Kończąc offtop: Niestety Pan z Kathod nie zgodził się pokryć kosztów transportu, co w przypadku Polski zupełnie mija się z celem (~40€).
I'm sorry but we can't dispatched anything without the Trasporter from the customer. Please, place a little samples-order on www.optomarket.com paying the trasport in the invoice.
Witam
Jaka jest dlugość fali tej diody?Kupilem na DX latareczke z diodą UV ale z efektów oświetlających nie jestem zadowolony dlugość fali chyba jest inna niz opisywana na stronie DX.W tej chwili chce zamówić diode u polskiego dystrybutora o długości fali 375 nm jak mi sie uda to kupic to poinformuje co do efektów oswietlających.
Jaka jest dlugość fali tej diody?Kupilem na DX latareczke z diodą UV ale z efektów oświetlających nie jestem zadowolony dlugość fali chyba jest inna niz opisywana na stronie DX.W tej chwili chce zamówić diode u polskiego dystrybutora o długości fali 375 nm jak mi sie uda to kupic to poinformuje co do efektów oswietlających.
Nie jest to power led ,znalazlem diode 5 mm 23 mW w firmie http://www.amecam.pl/diody%20LED%20UV.htm
Czekam na odpowiedz co do ceny.
[ Dodano: Sro Sie 12, 2009 10:19 am ]
Własnie dostałem odpowiedz .Dioda kosztuje 20 zł netto
Czekam na odpowiedz co do ceny.
[ Dodano: Sro Sie 12, 2009 10:19 am ]
Własnie dostałem odpowiedz .Dioda kosztuje 20 zł netto
- Calineczka
- Kontakt:
Dobrze, że przypomniałeś tego posta to choć te rażące byki z pierwszego posta poprawiłem Co do bursztynów to tak, 400nm pozwala już na poszukiwanie bursztynów z dobrymi efektami (robiłem kilka takich doświetlaczy dla poławiaczy). Niestety aktualnie wszystkie UVki są out of stock Po urlopie może zamówię coś w nowej obudowie Federal Edison (też UV 400nm) i spróbuję coś na tym zmontować
Sometimes darkness can show you the light
Witam
Bocian Podziel sie doświadzeniem związanym z latarkami do połowu bursztynu. Ile diod wykorzystałeś, jakie zasialnie, długości fal i jaki był tego efekt. Czy robiłeś jakieś doświadczenia z różnymi nm? Ostatnio zrobiłem latarkę z 80 diod UV 395nm jednak przy obecnym układzie polączeń wystąpił znaczny problem z zasilaniem (1,6A), planuję zwiększyć nap. zasilania co zdecydowanie zmniejszy amperarz i pozwoli lepiej wykorzystać źródło zas.
[ Dodano: 14 Listopad 2010, 20:04 ]
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 713778.jpg
Bocian Podziel sie doświadzeniem związanym z latarkami do połowu bursztynu. Ile diod wykorzystałeś, jakie zasialnie, długości fal i jaki był tego efekt. Czy robiłeś jakieś doświadczenia z różnymi nm? Ostatnio zrobiłem latarkę z 80 diod UV 395nm jednak przy obecnym układzie polączeń wystąpił znaczny problem z zasilaniem (1,6A), planuję zwiększyć nap. zasilania co zdecydowanie zmniejszy amperarz i pozwoli lepiej wykorzystać źródło zas.
[ Dodano: 14 Listopad 2010, 20:04 ]
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 713778.jpg
- Calineczka
- Kontakt:
- Power2Nite
Światło UV z diody LED nie jest niebezpieczne dla człowieka, niebezpieczne jest promieniowanie UV-B o długości fali mniejszej niż 320 nm. Nie mniej jednak nie zaleca się eksponowania rogówki i siatkówki oka na żadną formę bezpośredniego promieniowania UV.Pingwin pisze:Echhh słyszałem że bursztyny da sie sprawdzać ogniem , że jeśli się nadtapiają to bursztyn , tak na większą skalę to skołuję napalm.
I powtarzam swoje pytanie czy światło UV z diody LED jest niebezpieczne dla człowieka?
[quote="pawelsz]a czy UV z diody LED różni się od UV z żarnika, HIDa, słońca itd ?[/quote]
Długością fali. Ozon stratosferyczny pochłania wszystko poniżej 292 nm, podobnie działa bańka szkła kwarcowego. Ponownie, nie zaleca się bezpośredniego naświetlania rogówki i siatkówki oka tymi źródłami światła.
Kiedyś przez 10 minut "bawiłem" się ustawieniem świecącej lampy D2S w różnych reflektorach i zaobserwowałem na wierzchu dłoni efekt podobny, jak po 10 minutach spędzonych w solarium.
linki dot. promieniowania UV
linki dot. promieniowania UV
chyba w pełni wyczerpująco
→ Promieniowanie UV- promieniowanie elektromagnetyczne o długości fal 10-400nm. Dzielimy je umownie na 4 zakresy (o zmniejszającej się wraz ze wzrostem długości fal energii):
UV próżniowy: 10-200nm
UVC: 200-280nm
UVB: 280-320nm
UVA: pow. 320nm
Im mniejsza długość fali, tym więcej energii ze sobą niesie (jest bardziej szkodliwa).
Szkodliwość promieniowania UV wynika z silnego pochłaniania fotonów promieniowania ultrafioletowego przez białka i kwasy nukleinowe- substancje pełniące kluczowe funkcje w żywych organizmach.
Dzięki własnościom atmosfery, takimi jak…:
- w 100% wyeliminowane zostaje promieniowanie o dł. fali mniejszej od 280nm
- tlen molekularny pochłania promieniowanie poniżej 240nm
- ozon- w zakresie 200-310nm (w tym większość szkodliwego UVB)
… tylko ok. 5% UV dociera do powierzchni Ziemi.
Krótkie promieniowanie UV jest więc pochłaniane przez ozon i do Ziemi dociera „na szczęście” tylko „dłuższa” część promieniowania.