balansowanie pakietów li-ion i li-pol

dane techniczne, wykazy, dokumentacje, zestawienia, linki do pomocnych stron...
MardoQ

Post autor: MardoQ »

Dzięki czujności kolegi piaseq potwierdziła się wada projektowa balansera.
W przypadku przerwy środkowego wyprowadzenia potencjometrów, zarówno balansera do szeregowego ładowania jak i układu do 1s, w układzie pozostaje tylko fragment potencjometru który działa jak rezystor, jednak napięcie wtedy właśnie idzie w górę.

Tylko zastanawiam się teraz czy rozwiązaniem było by zmiana połączenia suwaka do wyprowadzenia od strony masy?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Chyba jednak nie do końca tak jest. Balansery są tak zaprojektowane, że utrata kontaktu ślizgacza potencjometru ze ścieżką spowoduje obniżenie progu zadziałania, czyli niższe napięcie na ogniwie.
Co do zasilacza to jest to prawdą w przypadku 1s, jeśli mamy jednak dołączony balanser, to on obciąży zasilacz w stopniu umożliwiającym zadziałanie ograniczenia prądowego i redukcję napięcia.
Mi w każdym razie tak wyszło z analizy. ;)

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
MardoQ

nie chce rozlutowywac badziewna lutownica swojego ukladu,na razie robilem tylko kontrolowane zwarcia na PCB i napiecie na balanserze wzrastalo do 4.3
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Zauważ, że balanser ma dzielnik wejściowy z regulowaną dolną rezystancją, tak więc wzrost takowej spowoduje wzrost napięcia z dzielnika, a więc układ dążąc do kompensacji, obniży napięcie...

Pozdrawiam
MardoQ

W sumie fakt, jednak najlepsza jest weryfikacja na fizycznym układzie
Awatar użytkownika
piaseq

Post autor: piaseq »

Wydaje mi się, że zwarcie na suwaku spowoduje spadek napięcia. W tej chwili im mniejsza rezystancja suwaka, tym mniejsze napięcie. Problem będzie gdy na suwaku wystąpi przerwa.

Postaram się to sprawdzić, mam w domu odpowiedni sprzęcik do rozlutowania płytki. Dam znać czego się dowiedziałem.

Po przemyśleniu sprawy wydaje mi się, że nie będą mieli problemu Ci, którzy nie będą kręcić i przestawiać napięć.

Dołączam modyfikację, którą zrobiłem do przełączania prądu ładowania:
ObrazekObrazek
XM-L light
100% ukończono
[=========
]
MardoQ

Zamieściłem w poprzednim poście pliki z Eagla http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=31078#31078
Gdybym modyfikował coś to tam zawsze będą aktualne pliki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
piaseq

Post autor: piaseq »

Niestety nie udało mi się znaleźć czasu na sprawdzenie zachowania układu przy przerwie. Przy zwarciu na suwaku napięcie spada do minimum, więc pozwala mi to sądzić, że przerwie będzie to max.
XM-L light
100% ukończono
[=========
]
Aleksiaczek

Post autor: Aleksiaczek »

Z takim balanserem mogę bez obaw ładować pakiety 3s niezabezpieczonych 18650 ?
sokol06

Post autor: sokol06 »

Mam troche głupie pytanie.
Nie bardzo mam jak zrobić płytke drukowaną, i wykompinowałem sobie, że łatwiej będzie mi zrobić 4 ładowarki na pająka, niż jeden układ z balanserem. Tak więc czy coś takiego będzie działać?(wydaje mi sie, że nie, ale zawsze warto zapytać)

http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... f01115.jpg

Ewentualnie, czy elektronike z laptopa, da sie wykorzystać jako balanser?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Będzie to działać, ale będziesz musiał mieć osobny zasilacz do każdej ładowarki/celi. Ładowarka z balanserem zadowala się pojedynczym zasilaczem.
Elektronika z baterii laptopowej, jest z reguły dedykowana do konkretnej pojemności, poza tym układ zlicza ilość cykli ładowania i sztucznie ogranicza pojemność ogniw.

Pozdrawiam
sokol06

Post autor: sokol06 »

Ale chyba nie będzie problemu jeśli ładowarki podłącze szeregowo do zasilacza 19v.
Odnośnie balansowania elektroniką z baterii, chciałem to zrobić podłaczająć pakiet bezpośrednio pod ładowarke, a nie przez złącze laptopowe, a elektronika(odczywiście odpowiednio podłączona do pakietu) miałaby to balansować.

Miałoby być coś takiego
Obrazek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

sokol06 pisze:Ale chyba nie będzie problemu jeśli ładowarki podłącze szeregowo do zasilacza 19v.
Właśnie, że tu będzie problem, gdyż regulator szeregowy nie zapewni obejścia prądu przez ogniwo, które szybciej się naładuje i pozostałe segmenty będą pobierać prąd przez to ogniwo przeładowując je.
Niestety, ale tak jak wspomniałem poprzednio, elektronika baterii ma pewne ograniczenia i jest wiele tematów omawiających sprawę wymiany ogniw i z tym związanych rozczarowań, bo elektronika nadal uznaje ogniwa za zużyte.

Pozdrawiam
loopess

Post autor: loopess »

Witam wszystkich na forum.
To mój pierwszy post tutaj więc przepraszam jak będę zadawał dziwne pytania.
Mam zamiar zbudować przedstawioną ładowarkę z balanserem według projektu kolegi MardoQ.
I tu nasuwa mi się pewne pytanie może trochę głupie,ale jak mam podłączyć do takiego układu pakiet akumulatorków w ilości szt 3 połączonych szeregowo?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Dokładnie tak samo jak na rysunku powyżej, z tym, że będzie jedno ogniwo mniej.
Składając pakiet pamiętaj, że z każdego miejsca połączenia ogniw musi wychodzić kabelek, który podczas ładowania, łączysz z odpowiednim segmentem balansera. W przy przypadku pakietu 2s potrzebujesz trzech segmentów balansera.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ