Czy ktoś mógłby potwierdzić informację, że aktualnie z podatku są zwolnione przesyłki o wartości nie przekraczającej 150 euro. Wzmianka o takiej kwocie jest w tym artykule. Tam jest napisane, że z jakichkolwiek opłat. Ktoś w komentarzach do niego napisał, że to kwota 175 euro.
Ja mogę potwierdzić. Zgodnie z prawem przesyłki DROBNE do celów prywatnych czyli popularne "gifty" wwożone do obszaru celnego Unii Europejskiej do wartości 150 euro są zwolnione z opłaty celnej.
Inną sprawą jest VAT.
evolucja
to tylko oznacza, że przetwarzają to na poczcie w HK, a ile im to zajmie-nie wiadomo, moje tak od 26.X się trawią i cisza.
dopiero to The item (RTxxxxxxxxxHK) left Hong Kong for its destination on
oznacza faktyczne wysłanie
Witam wszystkich
Czy zamawiacie nalepkę Gift na dx do zakupów? Bo ja już zamówienie złożyłem,zapłaciłem im i nie wiem czy w takiej sytuacji mogę dokupić jeszcze tą Naklejkę. A dopiero co dostali latarkę na magazyn,więc do pakowania jeszcze myślę sporo czasu zostało. Czy wam się udało dzięki nalepce uniknąć vat i cło. Zamówienie wyniosło $50 zrobione 31.10 ciekawe ile będzie szło.
Co do oznaczenia "gift" to chyba dodają je automatycznie.
Faktycznie zaniżają DEKLAROWANĄ wartość przesyłki, ale jeśli celnikom wyda się, że jest to wartość nieprawdziwa wszczynają odpowiednie procedury (postępowanie celno-skarbowe) i wtedy trzeba udowodnić, że tyle i tyle zapłaciliśmy.
evolucja, w sumie chyba tak. Czyli ustalenie daty wysyłki i następne już po opuszczeniu przez paczkę granic HK. Chyba, że od razu wyślą i wtedy status zmieni się na
"The item (xxxxx) left Hong Kong for its destination on xxx"
Mnie trawili na poczcie w KH przesyłkę od 20.10, a dopiero 3.11 zmienił się status na "left HK"... Dwa tygodnie - myślałem, że to u nas bije się rekordy Guinessa hehe
Witam
Nie chcę nikogo pozbawiać dobrego humoru, ale jedna z moich paczek, która miała status: "was posted on 1 nov 2010" dziś nagle znikła z poczty, jakby się tam wcale nie pojawiła.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.