Więc tak mam prośbę do osób mających ładowarki z pomiarem pojemności, ponieważ mam baterie z zepsutego e-papierosa (padł atomizer, znowu) więc nie będę już w niego inwestował i chciałbym się dowiedzieć ile ona miał faktycznie pojemności ponieważ mam zamiar kupić lepszy model ale chciałbym mieć odniesienie ile faktycznie może mieć bateria w stosunku do pojemności deklarowanej. Bateria jest mi niepotrzebna i osoba która była by pomocna może sobie ją zatrzymać.
Nie ma jakiegoś ścisłego związku miedzy pojemnością akumulatorka a ilością energii którą można z niego uzyskać podczas palenia. Większość nowych e-p ma układ elektroniczny który kontroluje poziom napięcia akumulatorka i to on odpowiada za sterowanie PWM i określa ile energii uda się uzyskać - wiele zależy od oprogramowania tego układu, które różni się w zależności od tego dla kogo jest robione, fabryki i danej partii. Pojemność samego akumulatorka jak chcesz to mogę ci pomierzyć (odezwij się na PM) ale niewiele ci to moim zdaniem da. Pojemności akumulatorka z układem sterującym PWM ci nie zmierzę... ładowarki modelarskie głupieją przy szatkowaniu napięcia PWM.
Tak dokładnie(mierzone z obudowy bo samej baterii zapomniałem pomierzyć), jest to bateria z najtańszego e-p z alledrogo za 15zł; pojemność znamionowa była 180mAh, miała za sobą około 60 cykli w ciągu czterech miesięcy.
Ostatnio zmieniony środa 03 lis 2010, 23:22 przez Rysiu., łącznie zmieniany 1 raz.