Przednia szybka mój pomysł
Ta cena 7,99$ jest już z wysyłkąguzalki pisze:Z tego co się dowiedziałem w okulistyce wykorzystywane są szkła (te najlepsze) przepuszczające 99% światła, posiadające powłoki AR. Ciekawe jaki % mają standardowe szybki i te po 7.99$.
Mają deklarowaną wartość 98-99%.
A co do uzasadnienia wydawania kasy-jak pisałem wyżej -zamiast kupować szkiełka UCL z USA,bądź bawić się w przerabiania szkieł okularowych/filtrów UV-kupiłem do L2P szkiełko zegarkowe mineralne.Za 5 PLN.Sprawdzana u optyka przepuszczalność - 95%.
Przy diodzie XP-G R5 z 1400mA - wystarczy.
A czy faktycznie świeci lepiej niż oryginał? - w praktyce nie zauważyłem .Bardziej to poprawa mojego samopoczucia Wolę za 10$ kupić dodatkowe dwa "ogniste" zamiast inwestować w wyszukane szybki. Ale każdy robi to ,co lubi
W fotografii czy optyce powłoki mają spore znaczenia. Zmniejszają,powtarzam-zmniejszają prawdopodobieństwo "blinka". Jednak zdarzyło mi się,że kilka wieczornych fotek się popsuło przez UV,choć dobre,markowe filtry miałem. Dlatego wolę używać " czystego" obiektywu - UV tylko na plaży lub pustyni. Dla ochrony przed piaskiem.
Wydaje mi się,że dobrej klasy szkło zegarkowe,o grubości 1mm dla przeciętnego użytkownika całkowicie do latarki wystarczy :)A biorąc pod uwagę,że w C2 synek "rozpaprał" szybkę przy wyciąganiu-strata 5-6PLN jest do przeżycia ( a możliwość " łaskawego" wybaczenia dziecku - bezcenna )
Rozumię względy ekonomiczne, wiadomo najlepiej jakby kosztowały najlepsze najmniej ale...
Właśnie czy te szkiełka zegarkowe są dostępne w większych rozmiarach? Wiadomo że średnice są różne w latarkach. Druga sprawa jak z wytrzymałością temperaturową? Wiadomo
latareczki grzeją się więc szkiełko pp. też dostaje tą temperaturę po stronie wewnętrznej. Czy ma ona wpływ na pogarszanie się parametrów szkiełka?
Właśnie czy te szkiełka zegarkowe są dostępne w większych rozmiarach? Wiadomo że średnice są różne w latarkach. Druga sprawa jak z wytrzymałością temperaturową? Wiadomo
latareczki grzeją się więc szkiełko pp. też dostaje tą temperaturę po stronie wewnętrznej. Czy ma ona wpływ na pogarszanie się parametrów szkiełka?
Zegarmistrz z którym rozmawiałem zapewniał, że mają spory wybór. W razie czego mogą zamówić to , czego nie mają.guzalki pisze:Rozumię względy ekonomiczne, wiadomo najlepiej jakby kosztowały najlepsze najmniej ale...
Widziałem też tutaj dobre ceny( na moim opakowaniu pisało op naszemu,ale pewno też chińskie szkiełko zawierało)
http://annpol.istore.pl/pl,category,192 ... arkow.html
Może mają większe niż 465?
Ja wymieniłem szybkę tak testowo po odbiorze latareczki biorę w ręke a fujj nie założył szkiełka pod kątem dopiero widać zielonkawe powłoki po prostu szok. Wymianę miałem w ramach rewanżu więc opłacało się. Porównując do szkiełka które było w standardzie jest spora różnica. Szkoda że nie mam czym pomierzyć na jednym i drugim szkiełku .