Pacjent - sku.20025.
Macie pomysł które rezystory podmienić, by ładowała mi do 4,2V, a nie do 4V?
Pozdrawiam
![Obrazek](http://img713.imageshack.us/img713/252/11745546.jpg)
![Obrazek](http://img688.imageshack.us/img688/3633/91410258.jpg)
Strona druku - po lewej stronie na dole złącze balansera dla 3 ogniw + na samym dole.Calineczka pisze:trochę mała rozdzielczość jak dla mnie.
Opisy wyjść?
Dzięki jak zwykle, spróbujęPyra pisze:Witam
Z tego co pamiętam, to w tych ładowarkach za napięcie odpowiedzialna jest przetwornica, a balanser odpowiada jedynie za "sprawiedliwy" podział napięcia na poszczególne cale.
Przetwornica to układ MC34063, musisz skorygować wartości dzielnika ustalającego napięcie wyjściowe (nóżka nr 5). z tego co widzę, to rezystory R1 i R4, tam obok R1 jest miejsce na wlutowanie R2, możesz tam spróbować wlutować rezystor o wartości 10 - 20 x większej od R1.
Pozdrawiam
To jak długo trwa minuta, zależy po której stronie drzwi od toalety się znajdujesz.tisher pisze:miedzy 4, a 4.2V pojemnosc wzrasta o aż 1%, czy oby na pewno usprawiedliwia to jakiekolwiek dzialania z nim?
Absolutna nieprawda.tisher pisze:miedzy 4, a 4.2V pojemnosc wzrasta o aż 1%, czy oby na pewno usprawiedliwia to jakiekolwiek dzialania z nim?
Tisher, no właśnie nie jest to 1%... A pisząc takie rzeczy wprowadzamy ludzi w błąd.tisher pisze:Miedzy akusem naladowanym do 4v a takim naladowanym do 4,2v jest 1% roznicy pojemnosci
lennin pisze:NCR 18650 PANASONIC 2900mAh ładowane pradem 1,5A, 3053mAh - 7,98Wh
To działa.Pyra pisze:
W sumie tak, ale ze względów termicznych. Ten układ to przetwornica o zmiennej częstotliwości (a nie jak nowsze PWM) tak więc wszelkie zmiany napięć wiążą się ze zmiana częstotliwości pracy, ta jak wiesz wpływa na moc wydzielaną w kondensatorach. Inną przyczyną wybuchu mogło być zbyt wysokie napięcie na wyjściu pierwszej sekcji przetwornicy pracującej w układzie podwyższająco-obniżającej. Proponuję wstawić kondensator o takich samych parametrach lecz niskim ESR, ewentualnie wymień oba na 35V.bogas pisze:Pyra, pytanie nr 2 - jako, że jeszcze miałem za niskie napięcie, to zmniejszyłem bardziej wartość rezystancji i wybuchł elektrolit (ten między cewkami). Mogło mieć to wpływ na wybuch?
Balancer nie działa. Co mogło się usmażyć?