Zabawy soczewką asferyczną- zasięg, że eh

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
pawelsz

Zabawy soczewką asferyczną- zasięg, że eh

Post autor: pawelsz »

Jakoś mnie podkusiło pobawić się soczewką asferyczną- znana- ale , może, troszkę inne podejście.
Chodziło mi nie o Maga z soczewka, ale coś, co można wsadzić do latarki (w moim przypadku) łykającej moduły D26 (ja mam alfę, ale pasuje Ultrafire 502 i pewnie wiele innych)
Założenia: proste dodanie czegos do lampki nie idąc w MOC, co jedynie troszkę poprawia zasięg, ale uzyskanie niezłego zasięgu używając tego co się m- no prawie..ja dodałem a w zasadzie wymieniłem szybkę na soczewkę asferyczną- tanią, bo (w moim przypadku ino parę zeta). Co dostajemy po czymś takim- ano bardzo brzydkie światło- widać bebechy diody, ale zasięg świecenia rośnie duuużo.
Ja użyłem takie soczewki- no taniośc i szkło a nie jakiśtam plastik
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.5297
Miałem jedynie problem ze średnicą- moja alfa jest lekko nietypowa- ma szkiełko 27 a nie 28mm średnicy- cóż, 10 minut szlifowania dremelem z kamieniem i wlazło do głowicy.
I jakieś tam fotki na szybko
ot widac bebechy diody- tutaj przepalone- ale tak aparat mówił, poprawię to potem w lepszych warunkach- w realu widać moduły diody i druciki wręcz...
Obrazek
Teraz powórnanie identycznego modułu, identyczna ekspozycja
szybka
Obrazek
soczewka
Obrazek
róznica raczej jest widoczna...bebecy diody chyba też...

Ot jest to jedynie test, czego- hmm- sam nie wiem- zabawa może- ale zasięg dostaje sie niezły...bardzo niezły a jednocześnie w prosty sposób można wyjąć soczewkę i dać szkiełko z lampki- wracamy wtedy do pierwotnego jej charakteru i użyteczności.

ps
Przy okazji udało mi się przekroczyć cholerną granicę 10k luxów z 1m - wyszło 11500
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Heh, nie powiem, ciekawy efekt, projektor struktury diody :mrgreen:
Awatar użytkownika
pawelsz

Tak wygląda dioda w projekcji (w realu znacznie lepiej widać szczegóły)
Obrazek

Tak się rozkłada promień z soczewki - jest nie tylko mocny środek, ale trochę idzie jednak na boki
Obrazek

A tu porównanie tego samego modułu itd
Soczewka
Obrazek
Szybka
Obrazek

Zasięg jest niezły- znacznie dalej niż z szybką, a wymienić prosto :)
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Hehe płyną do mnie dwie sztuki dokładnie tej soczewki :) Znalazłem zastosowanie dla mojego cuda z allegro. Dioda ssc p4 i własnie ta soczewka. Do tego głowicą bedzie można regulować fokus +- 2 obroty. Ciekawy jestem efektu. Pawle patrzyles jak bedzie bez refa? podejrzewam że wtedy zniknie ci dużo światła pobocznego i zostanie sam obraz bebechów. Może byś pokombinował ze zmiana ogniskowej dało by sie uzyskać mniejszy spot?
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

hihi- ćwiczyłem już to- podejrzewam , że ta soczewka była specjalnie robiona pod kątem używania z refem - ref jednak zbiera sporo światła (inaczej by sobie poszło w bok-w body), soczewka prawie idealnie pasuje do refa z DX.
Ale testowałem przed chwilą jak to świeci bez refa- kijowo powiem - jeśli soczewka jest blisko diody, to jest duża jasna plama, jeśli daleko, to dużo światła ucieka na boki i też jest rozmazana plama.
Okazało się , że idealną odległością soczewki od diody jest właśnie ref + ok 0.5mm (podłożyłem chwilowo drucik pomiędzy ref a soczewkę jako dystans) - wtedy widać ładnie strukturę diody i promień jest najmniejszy a co za tym idzie najjaśniejszy :)
Ale oddalając soczewkę (lub zbliżając) strumień światła się szybko rozlewa i rozmywa- ot EDC się bardziej robi
Ale ja to robiłem w celach poznawczych, dla zabawy oraz czasem coby mieć throwera (zawsze można szybkę z powrotem dać) - ot takie założenie było. Możliwe, że uda się lepiej skupić promień-bez zniekształceń, no ale nie wiem jak, może z inną diodą , która nie jest tak bardzo strukturzasta ?
Ahha- soczewka pewnie zabiera sporo światła- no grube szkło, brak powłok...
ps
w sumie odblaski może i stąd są, że w alfie soczewka jest cała schowana w głowicy- nic nie wystaje i nie jest pewnie idealnie prostopadle do osi latarki (szlifowanie na szybko nie było idealne) - zobaczę (oby za tydzień) jak się zachowa to w Trustfire T1- jak w końcu DX wyśle mi ją.
Awatar użytkownika
lennin

Teoretycznie reflektor nie ma znaczenia na sam spot przy soczewce. Wiecej światła bedzie ale rozproszonego. Potestuje zobaczymy jak to bedzie dzialać z SSC :)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

Pawlesz, przekonałeś mnie do zabawy z tą soczewką - właśnie wczoraj do mnie przyszła.
Faktycznie z latarki robi się świecący kwadratowo rzutnik struktury, ale za to niesie to, że hej!

Jak dziś wieczorkiem zrobię fotki, to wrzucę na forum.
Co prawda w alfie mam Cree P4, ale mimo to throw wychodzi przyzwoity.
Mi soczewka pasowała idealnie - żadnego piłowania - wszystko spasowane jak należy.

Trochę gorzej wygląda spill.
Wychodzą bardzo wyraźne wzorki od faktury lustra (OP).
Mocno widoczny jest też ciemny pierścień wokół samego spot`u.

Obrazek
I niebawem wrzucę zdjęcia throw`a, ale niech się trochę ściemni...

Odległość ok. 15m - ulica dość widna (sporo jasnych latarnii):
Obrazek

Odległość ok. 40m - jw.:
Obrazek
Flagiusz
Awatar użytkownika
Sebek

Post autor: Sebek »

jak zamontować taką soczewkę ?
Piritlight SG-L9 XM-L T6 8xAMC7135
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

Sebek pisze:jak zamontować taką soczewkę ?
Ja odkręciłem głowicę, wyjąłem szybkę i w jej miejsce wstawiłem soczewkę wypukłą częścią na zewnątrz.
Wszystko idealnie pasowało.
Flagiusz
Awatar użytkownika
Sebek

df pisze:
Sebek pisze:jak zamontować taką soczewkę ?
Ja odkręciłem głowicę, wyjąłem szybkę i w jej miejsce wstawiłem soczewkę wypukłą częścią na zewnątrz.
Wszystko idealnie pasowało.
a co byś mi poradził - ja mam większą latarkę, to wygląda mniej więcej tak, masz może pomysł jak by zamontować soczewkę do mojej latarki ?
Obrazek
Awatar użytkownika
lennin

Poszukaj większej soczewki :)
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sebek

lennin pisze:Poszukaj większej soczewki :)
na DX są tylko mniejsze albo dużo większa

jak by się dało kupić taki sam reflektor jak mój to bym do tego tą soczewkę sylikonem przykleił :D
Awatar użytkownika
lennin

Szkoda twojego prądu. Nie zamontujesz soczewki w taki sposób zeby nie zniszczyć reflektora. Odpuść sobie moja dobra rada szkoda sprzetu.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sebek

lennin pisze:Szkoda twojego prądu. Nie zamontujesz soczewki w taki sposób zeby nie zniszczyć reflektora. Odpuść sobie moja dobra rada szkoda sprzetu.
szkoda, że tego nie napisałeś tydzień albo dwa wcześniej, bo niestety już jest za późno :|
ODPOWIEDZ