Przednia szybka mój pomysł
Przednia szybka mój pomysł
Witam.
Jako że jestem początkujący mam pytanie odnośnie przedniej szybki czy też szkiełka.
Z tego co wyczytałem na forum dość ważne jest by miała powłoki ar jak i była dość dobrej jakości.
Zastanawiałem się nad tym i wpadł mi pomysł aby zastosować jako przednią szybkę soczewkę
zerówkę stosowaną w okulistyce. Z poliwęglanu z powłokami ar 4 dwustronnymi.
Z tego co się orientuję takie soczewki są w stanie surowym sprzedawane w średnicy 52 mm i większym. Mam możliwość docięcia jej do rozmiaru przy pomocy specjalnej szlifierki stosowanej przy wycinaniu szkieł do okularów. Z tego co wiem soczewki okularowe są b.dobrej jakości więc chęć zastąpienia zwykłej szybki taką soczewką było chyba dobrym rozwiązaniem. Soczewka oczywiście poliwęglanowa chociaż jest możliwość wycięcia szklanej soczewki.
Tak z ciekawości zapytam jaki jest koszt szybki przedniej 42 mm z powłokami AR 4?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Jako że jestem początkujący mam pytanie odnośnie przedniej szybki czy też szkiełka.
Z tego co wyczytałem na forum dość ważne jest by miała powłoki ar jak i była dość dobrej jakości.
Zastanawiałem się nad tym i wpadł mi pomysł aby zastosować jako przednią szybkę soczewkę
zerówkę stosowaną w okulistyce. Z poliwęglanu z powłokami ar 4 dwustronnymi.
Z tego co się orientuję takie soczewki są w stanie surowym sprzedawane w średnicy 52 mm i większym. Mam możliwość docięcia jej do rozmiaru przy pomocy specjalnej szlifierki stosowanej przy wycinaniu szkieł do okularów. Z tego co wiem soczewki okularowe są b.dobrej jakości więc chęć zastąpienia zwykłej szybki taką soczewką było chyba dobrym rozwiązaniem. Soczewka oczywiście poliwęglanowa chociaż jest możliwość wycięcia szklanej soczewki.
Tak z ciekawości zapytam jaki jest koszt szybki przedniej 42 mm z powłokami AR 4?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Też pytałem u optyka o soczewki.Nawet mam zaprzyjaźnionego,gdyż noszę czasem okulary... Usłyszałem jednak,że standard optyczny 0 nie jest idealnie płaski(wynika z optyki ludzkiego oka i kata patrzenia przez okulary).Poza tym mają więcej niż 1mm. Więc tylko na zamówienie,ale to już inny koszt...
Potrzebną szybkę kupiłem... u zegarmistrza.
Szkło mineralne 1mm,wprawdzie bez powłok, ale za 5zł. jakość bardzo bobra,zero zniekształceń. Znacznie lepsze niż oryginał w C2
Zawsze możesz zajrzeć tutaj http://www.flashlightlens.com/str/index ... ass_lenses. Wielu u nich zamawiało i są zadowoleni
Szkło mineralne 1mm,wprawdzie bez powłok, ale za 5zł. jakość bardzo bobra,zero zniekształceń. Znacznie lepsze niż oryginał w C2
Zawsze możesz zajrzeć tutaj http://www.flashlightlens.com/str/index ... ass_lenses. Wielu u nich zamawiało i są zadowoleni
Z tego co wiem to surowiec jest docinany do specyfiki oka ale ogólnie jest okręgiem o pewnej średnicy. Zgodzę się że nie jest idealnie płaski ale z tego co rozmawiałem z optykiem krzywizna przy szkłach zerówkach jest tak minimalna że nie powinna mieć wpływu.Komarek34 pisze:Też pytałem u optyka o soczewki.Nawet mam zaprzyjaźnionego,gdyż noszę czasem okulary... Usłyszałem jednak,że standard optyczny 0 nie jest idealnie płaski(wynika z optyki ludzkiego oka i kata patrzenia przez okulary).Poza tym mają więcej niż 1mm. Więc tylko na zamówienie,ale to już inny koszt...
Jeśli chodzi o grubość to tak zgodzę się że może nie jest najmniejsza ale z drugiej strony na ilość światła przenikającego na drugą stronę nie ma aż takiego wpływu grubość.
A dlatego że tak naprawdę ma wpływ przenikalność promieni świetlnych. Czasami element o grubszej strukturze potrafi przepuścić więcej światła niż ten o cieńszej ale zanieczyszczonej. Może będę pierwszą osobą testującą takie rozwiązanie ale warto spróbować raz kozie śmierć. Testy na pewno umieszczę tylko będzie ktoś potrzebny ze świętokrzyskiego do pomiaru ilości światła czyli z odpowiednią aparaturą bo takowej nie posiadam. Spróbować warto szczególnie że mam tą możliwość za darmo.
Krzywizna w bazie optycznej nie jest znowu taka minimalna. Wystarczy wyjąć szkiełko z pierwszej lepszej pary oprawek_to jest właśnie 0ka. Wtedy zobaczysz jaki ma to wpływ na Twoją latarkę.Poza tym każdą soczewkę robi się pod konkretnego pacjenta z uwzględnieniem kilku parametrów.
Może lepiej będzie wykorzystać szkło z dobrego filtra UV fotograficznego?
Dobre mają powłoki a wybór średnicy jest spory. O ile pamiętam 42mm też można dostać(do kamer np.Marumi) i cena ok. 30PLN.
Dobre mają powłoki a wybór średnicy jest spory. O ile pamiętam 42mm też można dostać(do kamer np.Marumi) i cena ok. 30PLN.
Ostatnio zmieniony środa 27 paź 2010, 22:29 przez Komarek34, łącznie zmieniany 1 raz.
mmmm.... posiadam kilka takowych też dotniemy w końcu szlifierka wszystko łyka ciekaw jestem efektu.Komarek34 pisze:Krzywizna w bazie optycznej nie jest znowu taka minimalna. Wystarczy wyjąć szkiełko z pierwszej lepszej pary oprawek_to jest właśnie 0ka. Wtedy zobaczysz jaki ma to wpływ na Twoją latarkę.Poza tym każdą soczewkę robi się pod konkretnego pacjenta z uwzględnieniem kilku parametrów.
Dobre mają powłoki a wybór średnicy jest spory.
Panowie, Midi i Bociek używają tych szkieł okularowych od dawna w swoich konstrukcjach. To jest jedno z najlepszych rozwiązań na "szybkę" latarki.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Właśnie po rozmowie z optykiem doszliśmy do wniosku że jednak szkła do okularów sągreg pisze:Panowie, Midi i Bociek używają tych szkieł okularowych od dawna w swoich konstrukcjach. To jest jedno z najlepszych rozwiązań na "szybkę" latarki.
wyższej jakości niż standardowe. A dlaczego? Ponieważ w przypadku korekcji wad wzroku szkła muszą spełniać wysokie parametry potwierdzone laboratoryjnie. Nie mogą pogarszać wzroku więc muszą być dużej czystości i przenikalności.
To że soczewka czy też szkiełko nie jest idealnie proste nie jest jakimś największym problemem, ponieważ przy szkłach 0 jest to minimalne. Oczywiste że szkła korekcyjne czyli + lub - nie będą się nadawały (mogą zniekształcać) ale podejrzewam że przy małych wartościach 0.5 lub 1 nie będzie to aż tak straszne. Podstawa to dobrze wyciąć takie szkło z surowca Idealnie centrycznie, ale jest to wykonalne przy zastosowaniu specjalistycznej szlifierki.
Czyli nietypowe szybki można zamawiać u optyka. Do dobra wiadomość. Trzeba tylko poszukać takiego,który się tego podejmie- dziś u siebie w mieście znalazłam jednego,ale cena powala-40PLN.
Myślę,że" szkiełka z ameryki" to jednak bardzo dobra propozycja dla" przeciętnego latarkowicza". Nie są jakieś specjalnie drogie, mają też zadeklarowaną sporą przepuszczalność. W moim przypadku szkiełko do L2P wychodzi 6$ z wysyłką. To mniej niż przeróbka filtra UV czy szkło od optyka. A dla mniej wymagających szkiełka zegarkowe - sprawdzałem u optyka - przepuszczalność 95%. tylko,że nie maja powłok. Ale za 5PLN
Myślę,że" szkiełka z ameryki" to jednak bardzo dobra propozycja dla" przeciętnego latarkowicza". Nie są jakieś specjalnie drogie, mają też zadeklarowaną sporą przepuszczalność. W moim przypadku szkiełko do L2P wychodzi 6$ z wysyłką. To mniej niż przeróbka filtra UV czy szkło od optyka. A dla mniej wymagających szkiełka zegarkowe - sprawdzałem u optyka - przepuszczalność 95%. tylko,że nie maja powłok. Ale za 5PLN
Za jaki typ szkiełka i za jaką średnicę ?Komarek34 pisze:Do dobra wiadomość. Trzeba tylko poszukać takiego,który się tego podejmie- dziś u siebie w mieście znalazłam jednego,ale cena powala-40PLN.
Ile powłok AR? i czy obustronne powłoki?
Czy chciał dodatkową opłatę za docięcie???
Sorki że tyle pytań ale jestem ciekaw ponieważ mam znajomego optyka i może by się udało z nim ugadać jakieś sensowne ceny
Szkło okularowe poliwęglanowe O. Powłoki AR takie jak w okularach. Produkcja PL.guzalki pisze:Za jaki typ szkiełka i za jaką średnicę ?Komarek34 pisze:Do dobra wiadomość. Trzeba tylko poszukać takiego,który się tego podejmie- dziś u siebie w mieście znalazłam jednego,ale cena powala-40PLN.
Ile powłok AR? i czy obustronne powłoki?
Czy chciał dodatkową opłatę za docięcie???
Sorki że tyle pytań ale jestem ciekaw ponieważ mam znajomego optyka i może by się udało z nim ugadać jakieś sensowne ceny
Powłoki dwustronne. Koszt za finalną szybką średnica 36mm(ale cena ta sama za 35 i 28mm)
Moim zdaniem drogo.Nie dam 14$ za coś,co mogę mieć za$7.53 z przesyłką.
http://www.flashlightlens.com/str/index ... ass_lenses
Tutaj wydaje się być naprawdę taniej.
Pytanie podstawowe, czy dla 5-7% większego strumienia świetlnego na wyjściu latarki, nota bene różnicy, której oko ludzkie nie jest w stanie zaobserwować, warto jest wydawać $7,53 To nie ma ekonomicznego uzasadnienia, raczej sztuka dla sztuki.
P.S.
Sam mam kilka szkieł z powłokami, UCL oraz poliwęglanowe w sporej części moich latarek. Ładnie wyglądają i poprawiają mi samopoczucie. Różnicy w jasności lampkek nie zaobserwowałem. Luksomierz, a i owszem, pokazuje swoje, ale to tylko cyferki na wyświetlaczu LCD
P.S.
Sam mam kilka szkieł z powłokami, UCL oraz poliwęglanowe w sporej części moich latarek. Ładnie wyglądają i poprawiają mi samopoczucie. Różnicy w jasności lampkek nie zaobserwowałem. Luksomierz, a i owszem, pokazuje swoje, ale to tylko cyferki na wyświetlaczu LCD