5xXP-G prototyp nowej lampki rowerowej

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
lukdh

Post autor: lukdh »

Jak jesteś z Gdyni to mogę podjechać rowerem ze swoim aparatem...
Z Sopotu ale do Gdyni nie tak daleko.
Możnaby się spotkać np.: na klifach koło Orłowa i pstryknąć parę fotek coby brać miała wyobrażenie o sile tego światełka ;)
Jak będę się wybierał na jakieś nocne jeżdżenie dam znać priv.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Hej, właśnie kończę pierwszą serię lamp, oto jak wyglądają docelowo.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak wspomniałem, mamy już pełną możliwość programowania czterech trybów jak i rozpoznawanie dwóch napięć aku paków.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
armako

Post autor: armako »

Beamshoty będą? . Przyznam, że ta lampka najbardziej mi przypadła do gustu z dotychczasowych Twoich konstrukcji. Oj kusisz, midi, kusisz, a ja mam coraz mniej siły, żeby się opierać chęci zamówienia czegoś u Ciebie.
Awatar użytkownika
midi

Beamshoty są na wcześniejszej stronie tego tematu :wink: , na marginesie , jest jeszcze 1szt na sprzedaż , ktoś po prostu zrezygnował.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
armako

Post autor: armako »

midi pisze:Beamshoty są na wcześniejszej stronie tego tematu :wink:
Zaćmienie jakieś mnie ogarnęło czy co? Myślałem, że to nowy temat :oops:
Awatar użytkownika
midi

Witam, lampki zaczynają już trafiać do właścicieli, następny tydzień zakończy wysyłki, więcej z tej partii już nie ma, mam sporo chętnych więc zrobię drugą serię 10szt. Powinny być gotowe za około 3 do 4 tygodni. Jak dotrą do właścicieli , mam nadzieję iż coś napiszą na jej temat i temat nowego drivera.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

Pytanie techniczne :) Kiedy lakierujesz lampki, nie masz problemów z lakierem nie docierającym do najgłębszych części radiatorów? Tzn między żebra.

I drugie - jaka jest szerokość żeber i wcięć? Najwęższy przecinak jaki znalazłem z tych w rozsądnej cenie ma 3mm a w swojej lampce chciałbym węziej, więc będę musiał zeszlifować.
Obrazek
Awatar użytkownika
midi

Hej, jeśli chodzi o żebra to u mnie przerwa między nimi ma 2mm, mam też przecinaki o innych rozmiarach, najgrubszy ma 4mm, tak na marginesie to ja swoje norze sam szlifuję ze stali HSS, tzw. stalki są według mnie najlepsze do obrabiania aluminium. Sprawa farby, lakierem Motipa nie jest łatwo zamalować przestrzenie między użebrowaniem jednak jest to do zrobienia, bardzo ważna sprawa to sposób malowania. Pierwszą warstwę trzeba zrobić bardzo słabą, nie może gęsto pokrywać lampki, przerwy między kolejnymi warstwami muszą wynosić minimum 20-30min inaczej druga warstwa rozpuszcza pierwszą i jest lipa. Teraz stosuję nie co inny lakier specjalnie zrobiony dla moich potrzeb ( poznałem pewnego człowieka w mieszalni farb samochodowych ) . Aktualna farba ma tak dobre krycie i przyczepność że nie ma żadnych problemów , zawiera jakieś tam nano cząsteczki i one naprawdę robią swoje.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony środa 13 paź 2010, 08:46 przez midi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

Dzięki.
Tak dopytuję o szczegóły bo tym razem chciałbym zrobić lampkę ładną a nie tylko jasną :)
Obrazek
Awatar użytkownika
midi

Witam, właśnie skończyłem ostatnie sztuki, które trafią do swoich właścicieli w tym tygodniu, ponownie dostępna jest jeszcze jedna sztuka, osoba która zarezerwowała ostatnią sztukę zrezygnowała z powodu braku ładowarki w zestawie. Jeśli ma ktoś ochotę ją kupić to zapraszam na PW, swoją drogą myślałem że trudno będzie o jeszcze większą ilość światła na rower, wczoraj odpaliłem 5szt na raz i teraz to już nie łatwo będzie mnie zaskoczyć ilością lumenów :twisted: , wrażenie niesamowite , ciężko to do czegoś porównać, coś jak dzień dostępny w środku nocy za pomocą wciśnięcia guzika :mrgreen: .
Pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
midi

Miałem kilka pytań jeśli chodzi o pracę lampki w niskich temperaturach, dzisiejszej nocy jeden egzemplarz siedział w zamrażarce w temp. -30*, po takiej nocy przetestowałem lampkę i działa bezproblemowo. Temperatura podczas testów wynosiła -25*, nagrzałem ją aż do zadziałania systemu zabezpieczenia termicznego z lampki aż kapało jednak nie stwierdziłem jakichkolwiek niedomagań. Tak więc nie jest źle, kluczowa okaże się tu wytrzymałość akumulatorów na niskie temperatury.
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Ja z kilkoma diodówkami jeździłem nawet poniżej -20 C.
Jedyne co zauważyłem na mrozie to ... poprawę jasności. Dobre ogniwa Li-Ion działają bez zarzutu. To jednak nie komórka, pobór prądu jest pewnie wystarczająco duży, żeby ogniwko się w środku "rozgrzało"
Awatar użytkownika
ChieftainY2k
Kontakt:

Post autor: ChieftainY2k »

Cześć,

Czy ktoś z Krakowa lub okolic ma może to cudo i może zademonstrować co potrafi ? :)

Pozdrowienia :)
ChieftainY2k
Gangrena

Post autor: Gangrena »

Witam. Mam wielką prośbę do Midiego, mianowicie czy mógłbyś bardziej opisać driver, gdybyś znalazł odrobinę czasu. Tego jestem najbardziej ciekaw.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
EdiM
Kontakt:

Post autor: EdiM »

Jeśli chodzi o driver to może ja się wypowiem.
W tej wersji jest driver o parametrach:
1. zasilanie 2 lub 3 liion szeregowo (najlepiej po kilka równolegle)
2. prąd wyjściowy nominalny ok. 1350mA, napięcie max. ok. 25V
3. możliwość sterowania niskoprądowego - kontaktron/włącznik
4. sygnalizacja rozładowania akumulatora LED green/orange/red - autowykrywanie ilości ogniw
5. 4-tryby z pamięcią oraz setupem - możliwość ustawienia 12 poziomów i 2 rożnych strobo
6. zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem akumulatora
7. zabezpieczenie termiczne, termistor należy zamontować na MCPCB z diodami. Próg zadziałania ok. 55-60st. płynne ściemnianie

W tej chwili jest to wersja testowa stabilna :)

To chyba tyle...
Pozdrawiam
--
EdiM
Zapraszam do sklepu http://sklep.ledim.pl/
Zapytaj jak zdobyć dodatkowy rabat 15-20%
ODPOWIEDZ