Lampki odblaskowe

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Mariel

Lampki odblaskowe

Post autor: Mariel »

Witam,
Mam pytanie, czy jeśli mam w rowerze lampki odblaskowe, będę musiał zamontować jakieś inne ? Ogólnie chodzi mi o jazdę w nocy zgodnie z przepisami. Przepraszam za takie proste pytanie, ale nigdy nie przejmowałem się takimi szczegółami, ale teraz muszę zacząć.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Oczywiście że tak , lampki odblaskowe nic nie dadzą podczas jazdy nocą . Musisz mieć aktywne oświetlenie widoczne z większej odległości .

Polecam zapoznać się chociaż z częścią wątków w dziale rowerowym , wyjaśnione są tam chyba wszystkie zagadnienia związanie z oświetleniem rowerowym.

Pozatym witamy na forum :)
elektroda.pl
Mariel

Post autor: Mariel »

Aha, rozumiem. A możesz mi jeszcze powiedzieć czy jak jeżdżę w dzień to muszę mieć jakieś lampy zapalone bądź niezapalone ? I dziękuje za pomoc. : )
Kiwi

Post autor: Kiwi »

Witam szanowne grono oświeconych :)
Rower powinien być wyposażony:
1) z przodu - w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej,
2) z tyłu - w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz jedno światło pozycyjne barwy czerwonej, które może być migające,

W dzień nie musisz mieć włączonych świateł, ale obowiązkowy zestaw musi być na rowerze.
ODPOWIEDZ