Witam
Czytam to forum i czytam i coraz bardziej brakuje mi ....narzędzi. Do tej pory wstydziłem się wręcz pokazać co zmajstrowałem ale w sumie to hobby i ma sprawiać radochę. Ta więc w ostatnie noce popełniłem :
1. Dwururki
Na pokładzie nr 1 bez "zawieszki" i napisu - XP-G ciepła ,driver Edim, Soczewka Ledil Rocket Oval +/- 3 +/-20* czyli rowerowa "z poboczami"
Skład od przodu : Soczewka>Dioda>Fujik>pigula ~1,5cm>Driver>TrustFire 18650/2500mAh>Włącznik>Kabel>Driver ....
Tak "-" mam doprowadzony do drivera poprzez dodatkowy kabel - jakoś nie pasuje mi puszczanie prądu przez obudowę (straty ?).
Na pokładzie nr 2 ta z napisem
(pozazdrościłem Midiemu napisów) - ale jakie narzędzia taki napis - wygrawerowany o przepraszam wydrapany wiertełkiem 1mm i "zalany" zółtym akrylem - XP-G zimna - Driver liniowy z DX zakupiony jako 1050mA - dostałem ten 1400 (4xAMC) - daje do diody około 1,1-1,2A przy pełnym akku . Soczewka- nie mam pojęcia znalazłem na Wolumenie i dopasowałem ale daje dość ładne kółeczko - najwięcej kłopotu sprawiło mi wycentrowanie jej na diodzie i przyklejenie, ale jakoś poszło.
Fujik i piguły działają - latarki po 10min są mocno ciepłe ale nie parzą (sprawdzane w domu).
Aha rurki to aluminium i piguły też aluminium.
Pacjent nr 3 to mod latarki bazarowej.
Zmieniłem diody na te z takiej żarówki :Żarówka LED 54 diod GU10 230V 120st biała-250lm
producent: ECO-LED
Zasilanie oczywiście 18650 (zamiast 3x AAA) ,driver w/w 1400 z odciętymi 2 AMC-kami - na razie nie mam narzędzi więc odcinam ścieżki - Partyzantka pełną gębą.
Świeci bardzo fajnym rozproszonym światłem - taka nazwijmy ją jaskiniowa bez cieni/załamań - no może minimalnie jaśniej w środku.Naprawdę minimalnie.
No i tutaj "-" idzie przez obudowę.
Choć ostatnio i tak jest lepiej bo nabyłem lupę nagłowną - taka czapeczka z daszkiem i szkłami i umiem już tak lutować kable do driverów że mieszczę je poniżej wysokości AMC-ka .
Tak więc na razie tyle mojej radosnej twórczości. Mam nadzieję że chociaż trochę was rozbawiłem "jakością" moich produktów
Ehhh gdybym miał warunki na tokarkę,wiertarkę stołową, frezarkę .....a tak mam dremelka , chęci i sporo samozaparcia do walki z materiałem.
Toczyliście kiedyś wałek aluminiowy zamocowany przez wkręcenie w środku śrubki 3mm i mocowanie w dremelku - toczenie przez szlifowanie papierem ściernym ....jak się nie ma co się lubi
Pozdrawiam
Nocne piwniczenie - moje rurkowce i mody
+1DNF pisze:Gryzon, nie ma się czego wstydzić. Tu nikt za Twojego moda Cie nie wyśmieje!
Całkiem przyzwoite lampki
A co do sprzętu, kiedyś zanabędziesz
Pozdrawiam
DNF
Szacun wielki, tymbardziej ze , bez specjalistycznych narzedzi. Tak trzymaj!
Nie rób tego co ja robię, rób to co ja mowię!!!
Buy the best and cry only once!
Buy the best and cry only once!
Dzięki za wsparcie duchowe
Pyra - wnętrzności niestety już nie pstryknę bo wszystko poklejone już jest. Może następna ...
Wiertarka w imadle ....no pomysł fajny tylko muszę imadło zakupić bo mam tylko modelarskie takie z rozstawem ~kilka cm. Ale spoko do mojej piwnicy (mniej więcej 0,9x1,6m taka zwykła blokowa) jak wsadzę duże imadło to na stole nic już się nie zmieści
Spoko i tak się cieszę że nie muszę po każdej robocie stołu sprzątać np w kuchni !
No i moje modele mają gdzie spać (EasyGliderPro , Extrim i parę innych )
Dziś spróbuję jakieś fotki (beamshotowe) zrobić ...później wrzucę.
O jest już później ale jeszcze mogę edytować więc korytarz piwnicy odcięty od jakiegokolwiek światła a w nim moje rurkowce
NR 1 - Latarka bazarkowa mod na diody z żarówki LED 230V :
Może widać , może nie ale jest szeroko niezbyt duży zasięg - taka do łażenia po bunkrach ew jaskiniach (suchych hi hi hi ).
NR 2 Czyli XP z soczewką dającą poziomy pas światła pod nogi :
i nieco bliżej ustawiona
NR 3 Czyli MOOOOOC XP-G zimna i 1A+ w diodę z driverka liniowego DX 4x AMC :
Pyra - wnętrzności niestety już nie pstryknę bo wszystko poklejone już jest. Może następna ...
Wiertarka w imadle ....no pomysł fajny tylko muszę imadło zakupić bo mam tylko modelarskie takie z rozstawem ~kilka cm. Ale spoko do mojej piwnicy (mniej więcej 0,9x1,6m taka zwykła blokowa) jak wsadzę duże imadło to na stole nic już się nie zmieści
Spoko i tak się cieszę że nie muszę po każdej robocie stołu sprzątać np w kuchni !
No i moje modele mają gdzie spać (EasyGliderPro , Extrim i parę innych )
Dziś spróbuję jakieś fotki (beamshotowe) zrobić ...później wrzucę.
O jest już później ale jeszcze mogę edytować więc korytarz piwnicy odcięty od jakiegokolwiek światła a w nim moje rurkowce
NR 1 - Latarka bazarkowa mod na diody z żarówki LED 230V :
Może widać , może nie ale jest szeroko niezbyt duży zasięg - taka do łażenia po bunkrach ew jaskiniach (suchych hi hi hi ).
NR 2 Czyli XP z soczewką dającą poziomy pas światła pod nogi :
i nieco bliżej ustawiona
NR 3 Czyli MOOOOOC XP-G zimna i 1A+ w diodę z driverka liniowego DX 4x AMC :