Projekt Oświetlenie Rowerowe V1.0

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
kubapolska

Projekt Oświetlenie Rowerowe V1.0

Post autor: kubapolska »

Czesć!!!
No to więc przedstawię wam kochani mój projekt.

oto spis części:) :::
-4 diody mocy led CREE XP-G 5W 139lm przy 350mA
Obrazek
-4 soczewki 10* z czarnymi holderami
ObrazekObrazek
-1 akumulator żelowy 12V 4.5Ah
Obrazek
-4 metry przewodu 2-żyłowego
-1 rurka aluminiowa fi-25mmx1,5mmx1000mm
-2 włączniki 1 poziomowe oraz uszczelki do nich
-1 włącznik 3 położeniowy kołyskowy
-1 włącznik do zasilania modułu z aku
-1 moduł sterowania diod mocy led (3 stopnie zalisania)
-2 końcówki na przewody 5mm
-1 pudełeczko żeby umieścić wszystko w nim tzn. moduł włączniki i wyjściowy kabel do diod

Obrazek

Obrazek
-2 uchwyty na rower
-4 zatyczki do rury fi25
Obrazek

chyba wszystko aha no i jeszcze chęci do pracy. :razz:

NO to więc do mnie do tego zachęciło zeby zrobić taki projekt. Kupiłem latatke POLICE 25W specjalnie do roweru i podczas jazdy nie wystarczało mi światło z niej tzn za mała moc ale po skupieniu na max było dobrze ale to tylko jako szperacz moze służyć lub do celów taktycznych czytaj SURVIVALU. więc zacząłem chodzić po rożnych stronkach i znalazłem na pewnej projekt jak ktoś zrobił coś podobnego co ja zrobię. a pracuje aktualnie w sklepie rowerowym i zamówił szef ostatnio latarkę firmy""MacTronik latarka Scream Bike Pro"" i spróbowałem ale i tak nie wystarczało mi to światło też a miało 170lm. no i więc sie wziołem i zacząłem robić projekt. w tydzień zbierałem wszystko. i teraz będę składał do końca :grin: :grin: :grin:

Moje poczynania będę na bieżąca uzupełniał a w razie pytań to prosze o pytanka odpowiem z chęcia
Ostatnio zmieniony środa 27 paź 2010, 23:39 przez kubapolska, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Oooo będzie trochę światła z tego :twisted: z takim zestawem to naprawdę będzie się komfortowo jeździło.
Chyba przeoczyłeś pręt z którego się robi wkładkę odprowadzającą ciepło z MCPCB na obudowę/rurkę.

Pozdrawiam

PS: Czy mógłbyś wytłuścić fragment o POLICE 25W, bo nadal wielu chce ją kupić na rower, bazując na opisie parametrów z aukcji. ;)
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

kupapolska , ciekawie się zapowiada . Ciekawi mnie też bardzo ten driver produkcji Maritexu , właśnie chciałem takie kupić .

Bardzo tani jest i ma prąd max 810mA , może by się dało go jeszcze jakoś zmodować na ciut większy prąd.
elektroda.pl
kubapolska

Pyra pisze:Witam
Oooo będzie trochę światła z tego :twisted: z takim zestawem to naprawdę będzie się komfortowo jeździło.
Chyba przeoczyłeś pręt z którego się robi wkładkę odprowadzającą ciepło z MCPCB na obudowę/rurkę.

Pozdrawiam

PS: Czy mógłbyś wytłuścić fragment o POLICE 25W, bo nadal wielu chce ją kupić na rower, bazując na opisie parametrów z aukcji. ;)

Kolego jaki pręt?? mógł byś jaśniej??

[ Dodano: 24 Październik 2010, 15:35 ]
Pyra pisze:Witam

Pozdrawiam

sie robi juz :grin:
Awatar użytkownika
krzycho_

Chodzi o tzw pigułę czyli kawałek alu/miedzi/mosiądzu lub innego dobrego przewodnika ciepła do którego zamocujesz leda na podłożu , a pigułę wsadzisz w rurę alu o której napisałeś.

Chyba że myśłałeś że wystarczy zamocować płytkę z leda do holdera soczewki ? Niestety nie , w ten sposób uszkodzisz leda w kilka minut , płytka musi mieć bezpośredni kontakt (pasma lub klej termo) z radiatorem a radiator najlepiej z jak największą powierzchnia obudowy czyli twojej rury alu.
elektroda.pl
kubapolska

no wiem o co chodzi ale tylko nie wiem jak zamocować moja diode z płytką na jakiejś części z alu lub innego metalu i zeby sie trzymało w środku rurki masz jakiś pomysł??

[ Dodano: 24 Październik 2010, 16:26 ]
gdzies w garazu mam klej tzw płynny metal da rade tym połączyć diode z jakimś czymś zeby do obudowy dotykało??
Awatar użytkownika
krzycho_

Najprościej zastosować kawałek pręta o średnicy środka rurki alu jaką masz ,tzn żeby wchodził ciasno do rurki .
Jeśli jednak nie masz takiego ani dostępu do tokarki żeby dopasować taki element można spróbować wypełnić dystans (jeśli jest mały oczywiście ) klejem na bazie alu lub miedzi .

Nie wiem jaki proszek metalu zawiera Twóje klej , musisz na nim przeczytać.
elektroda.pl
kubapolska

jeszcze chciałem spytac Ciebie krzycho123 czy diody mocy led łączyć szeregowo czy równolegle??
upek

Post autor: upek »

W twoim przypadku szeregowo.
kubapolska

upek pisze:W twoim przypadku szeregowo.
powiedz mi dlaczego szeregowo??
Awatar użytkownika
krzycho_

Szeregowo dlatego że masz driver którego min. napięcie pracy to 9v ,to typowy wieloledowy sterownik .

Tylko ustaw dobrze prąd zworkami według pdfa.
elektroda.pl
kubapolska

w instrukcji od tej filmy co kupiłem driver jest napisane ze szeregowo a co do prądu to tylko moc świecenia będzie
Awatar użytkownika
krzycho_

Tak , moc świecenia będzie . Można też zrobić tak aby przestawiać przełącznikiem tryby w tym driverze .

http://download.maritex.com.pl/pdfs/op/LED-SUPL.pdf
elektroda.pl
kubapolska

to wiem kolego ze tak mozna mam tak zrobione w moim pudełeczku gdzie jest moduł sterujący i przełącznikami włączam zeby mocniej świeciły albo mniej te 2 włączniki z uszczelką to one na zdjęciu pokazane sa
Awatar użytkownika
Pichu

Post autor: Pichu »

Szkoda, że zastosowałeś zasilanie z żelówki, ja przy budowie mojej lampki na początku też popełniłem ten sam błąd. Teraz mam zasilanie lion i jest o wieeeele lżej, i zajmuej o wieeele mniej miejsca :) Co do tzw piguły to poczytaj sobie mój temat, tam masz zobrazowane o co chodzi :)

http://swiatelka.pl/viewtopic.php?t=2534
ODPOWIEDZ