War with Warrior ;)

co i jak zrobiłem...
Sawim

War with Warrior ;)

Post autor: Sawim »

Najpierw zdjecia czyli:

- tak bylo:
Obrazek

- tak jest:
Obrazek

Dlaczego?

Ano dlatego, ze zaproponowany przez zoltych braci rodzaj wykonczenia odblysnika zamiast wypromieniowywac swiatlo, radosnie grzal glowice. A jako, ze nie chcialem ogrzewacza do rak, a mocna latarke ze skupionem swiatlem, tom uczynil com uczynil. Efekt jest IMHO pozytywny. Gdyby nie fabrycznie spieprzony odblysnik (piki na powierzchni) byloby znacznie lepiej, a jako za z g..na bicza nie utoczysz, to jest jak jest.

Jak?

Zaczalem od maila z pytaniem o dostepnasc refa SMO do f-my Microfire. Niestety, nie raczyli nawet odpowiedziec, co zdaje sie potwierdzac teze o tym, ze po otrzymaniu jakiegos duzego zamowienia Microfire zaczelo miec klientow w rzyci. Pozniej probowalem nabyc przedmiotowy ref na CPF`ie - niestety rowniez bez skutku. Na koniec wiec postanowilem radzic sobie sam i tak: poczatkowo sadzielm, ze powierzchnie odblysnika da sie wypolerowac na lustro (o naiwny, naiwny, naiwny). Kolega metalowiec stwierdzil jednak, ze to jest napylona cieniutko powloka, ktora polerka zetrze. Sprobowalismy na rancie, i faktycznie, blysnela miedz. Dalej... Dalej radosnie wpadlem na pomysl, zeby odblysnik pochromowac ;) na szczescie jednak wytlumaczono mi zawczasu, ze po pierwsze primo, ref wykonany jest ze stopu alu z najpewniej magnezem, i chrom nie wyjdzie, zas po 2gie primo, chrom pod wplywem wysokiej temperatury potrafi sciemniec. Nastepny krok byl juz stosunkowo prosty, a to dzieki poradzie Kolegi Kodiego (dzieki Jacku), - znalazlem w necie namiary zakladu zajmujacego sie regeneracja reflektorow samochodowych, czyli mowiac krotko, znalazlem napylaczy prozniowych ;) Zadzwonilem, dogadalem, wyslalem, napylili, odeslali ...

Za ile?
Koszt wykonia nowej powloki, wraz z przesylkami, zamknal sie zawrotna suma 30zl.

To jeszcze nie koniec tej wesolej przygody, bo osiagniety efekt, choc zadowalajacy, nie w pelni mnie satysfakcjonuje, tak wiec CDN...
Ostatnio zmieniony piątek 07 mar 2008, 22:44 przez Sawim, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

śliczne lustereczako i bardzo ciekawa opowieść :mrgreen:
Jestem pod wrażeniem...to jak oni ta powłokę zrobili?
Z czego i jak?
Sawim

Calineczka pisze:śliczne lustereczako i bardzo ciekawa opowieść :mrgreen:
Jestem pod wrażeniem...to jak oni ta powłokę zrobili?
Z czego i jak?
To jest powloka alu napylana prozniowo. A jak to zrobili, to nie mam nawet bladozielonego pojecia, dla mnie liczy sie glownie to, ze zrobili niezle ;)
Hoffer007

Post autor: Hoffer007 »

A ja mam takie pytanko (jesli oczywiscie mozna)

Jak Koledze przykurzy sie teraz ten reflektorek albo bedzie na nim jakis paluch przetrze go Kolega szmateczka delikatnie a tam pojawi sie jakas ryska (o zgrozo) to Czym to Kolega Naprawi?
Ogolnie to czysci to Czyms Kolega? (jakies jeszcze smarowanie polerowanie czy cos?)
Pasta polerska czy jakis inny wynalazek?

Pozdrawiam

[ Dodano: Pią Mar 07, 2008 10:45 pm ]
"Palenie zabija a światełka uzależniają"

;)
Sawim

Hoffer007 pisze:A ja mam takie pytanko (jesli oczywiscie mozna)

Jak Koledze przykurzy sie teraz ten reflektorek albo bedzie na nim jakis paluch przetrze go Kolega szmateczka delikatnie a tam pojawi sie jakas ryska (o zgrozo) to Czym to Kolega Naprawi?
Ogolnie to czysci to Czyms Kolega? (jakies jeszcze smarowanie polerowanie czy cos?)
Pasta polerska czy jakis inny wynalazek? (...)
Alez oczywiscie, mozna ;) Co do odkurzania, to pedzelek z Leupold Lens Pen`a, co do mazow, gumka z onego. Tak czyszcze swoja optyke (celowniki i aparaty) wiec i tej powloce zaszkodzic to raczej nie powinno ...
Hoffer007

Dzieki za info.
Napewno sie przyda ;)

A "nie daj Boze" jak by byla juz ryska to co wtedy ?
Sawim

Hoffer007 pisze:A "nie daj Boze" jak by byla juz ryska to co wtedy ?
Wypluj Pan to slowo ;) Ale pewnie w takim wypadku ref czekalaby kolejna podroz na wybrzeze ...
Hoffer007

chrrrrrrr plu!

Ok wyplute :D Jaki Pan!!??
Patryk Albo Hoffer :D zaden Pan :p

Tak pytam, bo ja nie jestem za ostrozny przy taki czesciach i zawsze cos rysne :)

A ten reflektorek wyglada super, mozna by poprosic o jakiegos linka do tej firmy?
Moze tez sie skusze na super reflektorek do nowej latareczki.

[ Dodano: Sob Mar 08, 2008 5:56 pm ]
Sa moze foteczki jak to teraz swieci? jak wyglada poskladane?

Czy to bedzie jeszcze dopracowywane?
kisi

Post autor: kisi »

...piiii... nie wiedziałem ze istnieją "napylacze próżniowo". Ciekawa sprawa. Jak ty ich znalazłeś :)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Sometimes darkness can show you the light
kisi

Post autor: kisi »

Sawim

Ja robilem tutaj: http://www.reflektory.gda.pl/serwis/ . I nie moge zrobic nic innego, jak tylko goraco polecic uslugodawce :)
rafal0325

Post autor: rafal0325 »

W Katowicach tez jest gosciu ktory takie cuda robi,jak ktos potrzebuje to niech pisze
ODPOWIEDZ