Post chyba najbardziej pasuje do tego działu...
Mam niecny plan na prawie całkowite zintegrowanie słabowitego (jakieś pół setki lumenów) oświetlenia z rowerem. Takie awaryjne światełko na wypadek jak zamiast pół godziny postanowię pojeździć trzy i zrobi się szaro/ciemno. Takie, którego nie da się zapomnieć. Więcej szczegółów na razie nie będzie
Do rzeczy:
1. Czy optyka od Cree pasuje do fluxów? Pytam, bo flux wciśnięty w kwadraciaka CRS-D "na oko" świeci poprawnie i podobną wiązką do power-leda. Konkretnie myślę o czymś takim jak np.: http://sklep.ledim.pl/?misc=66 . Teraz mam podszlifowane reflektorki od diod 5mm ( http://www.led-tech.de/de/Leuchtdioden/ ... _1_38.html ) i całość skupia się kiepsko.
2. Myślę jak w prosty sposób zrealizować stabilizację prądu i nie mogę wymyśleć. Dedykowany driver byłby raczej mocno na wyrost, potrzebuję stabilizacji na poziomie 120-150mA (Vf diod 3,1-3,2V; zasilanie 1x li-ion) i tylko tyle.
Dwa pytania - skupienie superfluxów i stabilizacja prądu
Re: Dwa pytania - skupienie superfluxów i stabilizacja prądu
Jeśli chcesz użyć jednej diody, to by trzeba coś wymyślić, jeśli mogły by być trzy, to można je zasilać AMC7135 i włączyć z każdą szeregowo mały rezystor.rzymo pisze: 2. Myślę jak w prosty sposób zrealizować stabilizację prądu i nie mogę wymyśleć. Dedykowany driver byłby raczej mocno na wyrost, potrzebuję stabilizacji na poziomie 120-150mA (Vf diod 3,1-3,2V; zasilanie 1x li-ion) i tylko tyle.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Prąd całkowity ma wynieść te 120-150mA, obojętnie czy dioda będzie jedna - Q3 5A, czy trzy - ciepłe fluxy Nichia, 20lm@50mA. Tak żebym dostał na wyjściu ok. 50 lumenów.
Konstrukcja ma być możliwie mała, stąd pomysły z wykorzystaniem fluxów czy diod 5mm. Te drugie odrzuciłem, gdyż albo świecą na biało-niebiesko (Nichia GS), albo świecą za szeroko i z taką sobie wydajnością - 20lm@100mA (0.5W z Led-Tech.de).
Ogólnie koncepcja jest taka:
- lampka ma jak najmniej wystawać poza rower (aku także będzie w środku), działać kilka godzin, być lekka,
- ma służyć jako 'dojazdówka' do domu, gdy nie wezmę głównej lampy,
- może służyć jako tryb low mocnej lampy,
- może służyć na oświetlonych miejskich ścieżkach/ulicach - mocna lampa jednak na miasto średnio się nadaje, świeci za szeroko i za mocno (niestety brak optyki podobnej do tej z lampek B&M do wykorzystania w projektach DIY ).
Konstrukcja ma być możliwie mała, stąd pomysły z wykorzystaniem fluxów czy diod 5mm. Te drugie odrzuciłem, gdyż albo świecą na biało-niebiesko (Nichia GS), albo świecą za szeroko i z taką sobie wydajnością - 20lm@100mA (0.5W z Led-Tech.de).
Ogólnie koncepcja jest taka:
- lampka ma jak najmniej wystawać poza rower (aku także będzie w środku), działać kilka godzin, być lekka,
- ma służyć jako 'dojazdówka' do domu, gdy nie wezmę głównej lampy,
- może służyć jako tryb low mocnej lampy,
- może służyć na oświetlonych miejskich ścieżkach/ulicach - mocna lampa jednak na miasto średnio się nadaje, świeci za szeroko i za mocno (niestety brak optyki podobnej do tej z lampek B&M do wykorzystania w projektach DIY ).