Padnięte aku NiMH

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
madmun

Padnięte aku NiMH

Post autor: madmun »

Problem mam ... chciałem naładować akumulatory AA NiMH (3 letnie ) firmy Friwo i moja BC700 powiedziała że nie chce , znaczy się nie widzi akusów <null>

Zdziwiony jestem bo czesto ich nie używałem (daleko im do 500 cyklu) a ostatni raz jakieś 2 miesiące temu , Aku na mierniku dają 0.02v ....

Jakieś propozycje ?? czy tylko śmietnik je czeka ??? może trzeba je pobudzić jak Litowe :D
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

proponuje naładować inną ładowarką, następnie rozładować i dopiero naładować ładowarką BC w trybie regeneracji
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Masz jakis zasilacz z ograniczeniem pradowym?
Przydalo by sie jakims pradem wiekszym je pobudzic....ew. mozesz np. sprobowac kondensator elektrolityczny sporej pojemnosci, kilka tys uF naladowac z innego akkusa, baterii, najlepiej wyzszym napieciem, np. 5V i kilka/nascie razy z tego kondensatora naladowanego podawac prad/napiecie do padnietego akkusa.
probuj, bardziej mu nie zaszkodzisz, ja niejednokrotnie podnosilem do zycia za pomoca zasilacza z ogr.pradowym.
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

jak się ma za dużo aku to tak niestety bywa, jak nawet nieużywasz ich to chociaż zrób sobie jakiś prosty układ do rozładowywania z diodą LED, aku który pracuje się mniej zużywa od tego który leży
madmun

inne ładowarki nie mam

pobudzanie z kondesatora tez nie pomogło

Niestety nie posidam takiego zasilacza :(

Nie można go normalnym zasilaczem potraktować ??

hmmm fajny zasilacz znalazłem http://www.allegro.pl/item322999640_pro ... d_wee.html :mrgreen:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Jaki masz zasilacz?
Ten z Allegro jest fajny z zewnatrz tylko.
madmun

the best zasilacz to od kolejki piko :D 1.2 A płyna regulacja 1.7 - 12
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Hm, to podlacz rownolegle do niego kondensatorek rzedu tysiecy uF na kabelkach i cyklicznie, szybko, z tym dolaczonym kondensatorem dotykaj do elektrod akkusa, kilkanascie razy albo i wiecej-bedzie dostawal impulsowo duze ladunki.Pewnie masz wewnetrzne zwarcie gdzies.Napiecie ustaw moze na 2,4V, pozniej ew. probuj z wiekszym....
Zasilacz ma jakies zabezp. przeciwzwarciowe?
madmun

napicie ogniw podskoczyło do 0.5 V ale BC dalej sieje mi wiadomością że null , co dziwne po 30 min ogniwo ma już 0.07V :neutral:

Kuźwa szkoda 3 aa :cry:
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Posiadam ten zasilacz labo z linka allegro. Z miejsca mówię- zaniża prądy rzeczywiste!!! Przez niego kilka bubli puściłem ale nieważne. Przekłamania są duże, rzędu 0.3A przy 4V ale może to kwestia kabli :???:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

weź innego akusa AA , zewrzyj je kabelkami na chwilę- jak się podniesie napięcie do 0.9V, to BC zaskoczy i będzie ładować - sprawdzone w warunkach nie posiadania innej ładowarki pod ręką :D
madmun

pawełsz > zwarłem , na mierniczku pięknie się wyświetla 0.93V, pakuje je do BC pełen nadzieji i nie zgadniecie "null" :cry:

Jak jutro nie wyczaruje jakiegoś głupiego jasia co ładuje NiMH to jutro czeka je marny los :evil:

Tak czy siak Panowie dzięki, ręce mi odpadają jutro czeka je detonacja przy 10gramach HMTD, w ...piiii... je mam ....

Swoją drogą jestem cholernie zdenerwowany na BC700, ciekaw jestem czy inne ładowarki też ich nie zobaczą ...

Sorrki Bocian się zapomniałem :twisted:
Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 mar 2008, 00:29 przez madmun, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
pawelsz

hmm- moja bc-700 od ok.0.9V widzi takie akusy i ładuje normalnie, może Twoja potrzebuje aż 1V ?
Jakaś ładowarka nie aftomat będzie pompować prąd i może sie ogniwo ożywi- ino często parami chcą mieć akku, w tym może być mały problem
madmun

hmm spoko muszę kogoś tylko dorwać z ładowarką, mam 3 takie ogniwa , więc chociaż 2 się uratują ... no chyba że ktoś będzie miał 4 kanałową albo jednoslotową ... zobaczymy co tego wyjdzie

hmmm ale to jest rynsztok ze ładowarka za 100 zeta nie umie sobie poradzić. Po co ładowarce wiedzieć jakie jest napięcie Aku NiMH wejściowe i poniżej "pewnej" granicy nie chce go ładować ???
Awatar użytkownika
pawelsz

Arek pewnie siw wypowie co i jak, ale raczej procesorowe traktują ogniwa nimh poniż 0.9 jako trupy, zresztą podobnie miałem z UF-139 i lion- jak napięcie nadmiernie spadło w akusie (coś do 2V chyba aż) , to ładowarka go nie widziała- pobudzenie i się naładował spokojnie- działa do teraz.
ODPOWIEDZ