o roślinkach...

....nie pasujące gdzie indziej...
karlosboy

Post autor: karlosboy »

Mi to jest w zasadzie obojętne. Jak zależy mi na sprzedaży to daje oryginalne fotki i tyle. :wink:

Bardziej od zdjęć np producentów denerwują mnie fotki zapożyczone od osób prywatnych.
A najlepsze są aukcje roślin/nasion gdzie są zaprezentowane super rośliny, warte na ebayu po 500-5000 euro od sztuki ... tylko, że te nasiona mają się słabo do prezentowanych form na foto, a dokładniej nie są do uzyskania :!: No chyba, że mamy fragment materiału matecznego, który chcemy rozmnożyć wegetatywnie lub poprzez szczepienie.

Zresztą kieł-kowalność nasion z allegro jest słaba i lepiej, a zarazem taniej jest zamówić coś od zagranicznych hodowców ;)

Specjalnie dla swiatełek.pl mój świetlny kaktus :mrgreen:

Obrazek
DNF

Post autor: DNF »

O matko, a co to za cudo i gdzie to można dostac?
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Co do nasion z Allegro i problemu z hodowlą. Znacie jakieś ciekawe rośliny, które chętnie byście kupili, ale nie potraficie ich wyhodować?
Bo tak się składa, że mam wykształcenie w tym kierunku, dostęp do odpowiedniego sprzętu i materiałów (hormony itp.). I zamierzam rozkręcić mały biznesik :mrgreen:
karlosboy

pegasus_sis, jakie masz stymulatory wzrostu/kiełkowania ? ;)
DNF

karlosboy, powiedz mi co to za świecąca roślinka! :)
karlosboy

Przykro mi ale to jest tylko i wyłącznie efekt PS :wink:

Jest to kaktus, który rozwija pąk kwiatowy po zachodzie słońca ... :!:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
pegasus_sis

karlosboy

Mam dostęp przez uczelnię - a właściwie do dostawców dla uczelni :wink: (muszę jeszcze pogadać z wykładowca na ten temat).
Same stymulatory wzrostu dla zwykłego człowieka mogą być w zasadzie nie do użycia - hormony dawkuje się w ilościach rzędu kilku piko-litrów... Poza tym jak pewnie wiesz wiele roślin ozdobnych to mutanty i jedyną droga do namnożenia lub odchowania z nasiona to in-vitro - w domu raczej niemożliwe do przeprowadzenia - trzeba mieć kamerę do sterylnej pracy.

Chyba że przez "stymulatory wzrostu" rozumiesz gotowe komercyjne mieszanki - do czegoś takiego to taki dostęp jak każdy - net :)
DNF

Szkoda, że to tylko photoshop :( Tak fajnie się zapowiadało :D
Awatar użytkownika
pegasus_sis

PS nie PS - co nie oznacza, że nie ma świecących roślin ozdobnych :D

http://cmos.missouri.org/2003Dec14.htm

nawet ostatnio sporo się tego narobiło :wink:
karlosboy

DNF, ale zawsze można się jeszcze pobawić światłem :wink:
http://www.flickr.com/photos/yellowclou ... otostream/

Obrazek

pegasus_sis, Jak będziesz w posiadaniu takiej rośliny to daj znać, bo mnie osobiście takie publikacje nie przekonują :twisted:
ODPOWIEDZ