Tylna lampka z DX
Tylna lampka z DX
Witam
Zakupiłem na DX lampkę tylnią Link
Lampka posiada 9 jasnych led i 7 trybów świecenia. Użyteczne są pierwsze 3 czyli tryb ciągły, szybkie strobo i wolne. Lampka zasilana jest 2xAAA. W trybie ciągłym pobór prądu wynosi 50mA. Lampka posiada soczewkę silnie skupiającą światło.
W moich egzemplarzu miałem problem z wyłączaniem się lampki na wybojach i musiałem poddać ją małej modyfikacji. Sprężynki dociskające baterie przylutowałem na stałe do blaszek oraz dodałem równolegle z zasilaniem kondensator 22uF (tantalowy).
Zakupiłem na DX lampkę tylnią Link
Lampka posiada 9 jasnych led i 7 trybów świecenia. Użyteczne są pierwsze 3 czyli tryb ciągły, szybkie strobo i wolne. Lampka zasilana jest 2xAAA. W trybie ciągłym pobór prądu wynosi 50mA. Lampka posiada soczewkę silnie skupiającą światło.
W moich egzemplarzu miałem problem z wyłączaniem się lampki na wybojach i musiałem poddać ją małej modyfikacji. Sprężynki dociskające baterie przylutowałem na stałe do blaszek oraz dodałem równolegle z zasilaniem kondensator 22uF (tantalowy).
Pozdrawiam
- Calineczka
- Kontakt:
Mam Walle używam na codzień, ale zastanawiam się nad czymś dla dzieci.
Czy ktoś może używał takiej lampki TYLNA_LAMPKA_Z_DX ?
Czy ktoś może używał takiej lampki TYLNA_LAMPKA_Z_DX ?
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Witammkorbel pisze:Czy ktoś może używał takiej lampki TYLNA_LAMPKA_Z_DX ?
Używamy kilku egzemplarzy, wszyscy zadowoleni, samochody przy wyprzedzaniu już nie uderzają lusterkami w łokieć
Fajna lampka, trzy tryby pracy (dwa mrugi górnej diody potem pojedyncze dolnych dwóch, wolne miganie wszystkich, oraz ciągłe świecenie wszystkich).
Dość mocno trzeba dusić na przycisk, więc nie ma mowy o przypadkowym włączeniu czy wyłączeniu.
Górna dioda daje mocny snop do tyłu, dolne bardziej rozproszone światło.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Witam,
posiadam taką lampeczkę, mam tylko nie co inne tryby pracy...
świecenie ciągłe
drugi to miganie ciągłe
trzeci- kilka mrugnięć pauza i dalej kilka mrugnięć pauza
czwarty- diody mrugają tworząc efekt płynięcia światła po obwodzie
Chciałbym jednak wymienić ją na jakąś wyposażoną w światło STOP.
Znacie może coś takiego?
posiadam taką lampeczkę, mam tylko nie co inne tryby pracy...
świecenie ciągłe
drugi to miganie ciągłe
trzeci- kilka mrugnięć pauza i dalej kilka mrugnięć pauza
czwarty- diody mrugają tworząc efekt płynięcia światła po obwodzie
Chciałbym jednak wymienić ją na jakąś wyposażoną w światło STOP.
Znacie może coś takiego?
Prawo jest prawem... ale widzę czasem skutery jeżdżące po ulicach gdzie nawet normalnego tylnego nie widać, stop jest również mało widoczny...
Poruszam się na rowerze zwykle po zmroku, każdy kto ma prawko od razu sklei jak zobaczy swięcący z tyłu stop. Chciałbym aby to wyglądało tak że nie zależenie od trybu w jakim pracuje lampka po wciśnięciu hamulca zapaliła się mocniejszym światłem ciągłym. Jest to możliwe do wykonania?
Poruszam się na rowerze zwykle po zmroku, każdy kto ma prawko od razu sklei jak zobaczy swięcący z tyłu stop. Chciałbym aby to wyglądało tak że nie zależenie od trybu w jakim pracuje lampka po wciśnięciu hamulca zapaliła się mocniejszym światłem ciągłym. Jest to możliwe do wykonania?
wolałbym sam coś złożyć...
Mogłyby to być np takie rozwiązanie, mrugające 2 diody czerwone puszczone na 500mA a w momencie wciśnięcia hamulca dostają 700 mA i przestają mrugać na czas wciśnięcia hamulca.
Oczywiście diody otrzymałby szerokokątną optykę
Można by zastosować nawet jedną diodę. Co o tym myślicie.
Jeżeli Admin uzna to może warto przenieść niektóre posty do nowego tematu pt. Tylna lampka ze stopem. Dzięki.
Mogłyby to być np takie rozwiązanie, mrugające 2 diody czerwone puszczone na 500mA a w momencie wciśnięcia hamulca dostają 700 mA i przestają mrugać na czas wciśnięcia hamulca.
Oczywiście diody otrzymałby szerokokątną optykę
Można by zastosować nawet jedną diodę. Co o tym myślicie.
Jeżeli Admin uzna to może warto przenieść niektóre posty do nowego tematu pt. Tylna lampka ze stopem. Dzięki.
Odgrzewam temat.
Lampka przejechała ze mną 1000km i mogę powiedzieć, że nie warto jej kupować.
Przy szybszej jeździe ma tendencję do odpinania się z uchwytu i wypadania.
Po ostatnim upadku ukruszyły się zatrzaski mocujące klosz i zawartość rozsypała się po drodze.
W związku z tym myślę o zamontowaniu czegoś na śrubki do bagażnika.
Posiada ktoś doświadczenia z tymi lampami?
oraz
Obydwa światełka na 2xAA i jeden tryb świecenia - ciągły.
Lampka przejechała ze mną 1000km i mogę powiedzieć, że nie warto jej kupować.
Przy szybszej jeździe ma tendencję do odpinania się z uchwytu i wypadania.
Po ostatnim upadku ukruszyły się zatrzaski mocujące klosz i zawartość rozsypała się po drodze.
W związku z tym myślę o zamontowaniu czegoś na śrubki do bagażnika.
Posiada ktoś doświadczenia z tymi lampami?
oraz
Obydwa światełka na 2xAA i jeden tryb świecenia - ciągły.
Pozdrawiam
Ja proponuję dwa rozwiązania - oba przetestowałem i złego słowa nie powiem:herpitek pisze:Lampka przejechała ze mną 1000km i mogę powiedzieć, że nie warto jej kupować.
1. MACTRONIC TU-54 (np. http://allegro.pl/tylna-diodowa-lampa-r ... 82838.html ) W przeciwieństwie do przednich mactroników, w których dość szybko padały uchwyty, ta trzyma się solidnie. Są też na alledrogo bardzo podobne lampki innych marek, ale ze słabszym mocowaniem.
2. Sigma 4-diodowa - dość stary model, więc i niedrogo (np. http://allegro.pl/lampka-lampa-tylna-4- ... 87435.html )
k.