Laik pyta o rekomendacje zasilania

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
bmaj

Laik pyta o rekomendacje zasilania

Post autor: bmaj »

Witam maniaków oświetlenia! Mam trochę inne hobby ale od czasu do czasu lubię pojeździć na rowerze. Wiadomo, okres jesienny i ciemno się robi szybko. Zacząłem się interesować zasilaniem z akumulatorów do ewentualnej lampki z DX. O ile temat lampek jakoś tam ogarniam i ogólnie nie mam wygórowanych wymagań o tyle nie do końca ogarniam temat zasilania akumulatorami LiIon i podobnymi nowoczesnymi. Wychowany na bateriach alkalicznych, akumulatorach NiMH i ładowarce BC700 zaczynam odczuwać niedosyt zasilania. Znalezione przeze mnie odpowiedzi na tym forum poruszają zagadnienia dla mnie nieznane co mnie jeszcze bardziej frustruje.

Poszukuję odpowiedzi na moje wątpliwości:
1) Czy jeśli kupię sobie np. 6 ogniw LiIon takie a la paluszki, połączę równolegle dwie pary po trzy ogniwa lub równolegle trzy pary po dwa ogniwa to będę coś takiego mógł ładować ładowarką Mystery Charger?
2) Ewentualnie rozglądam się za akumulatorem do sprzętu elektronicznego (np. kamery) o pojemności ok. 6-7Ah wraz z dedykowaną ładowarką i przerobienie tego na wygodny chinch/wtyk zasilania. Czy takie rozwiązanie ma rację się sprawdzić? Czy te akumulatory są zalewane czy też można je rozłożyć i wyprowadzić odpowiednie kabelki?

Czy możecie poradzić co wybrać w tej dźungli akumulatorów, ładowarek, towarów oryginalnych, podróbek z Chin, Tajwanu itp? Komplenie się na tym nie znam, czuję się zagubiony w tym asortymencie a nie chciałbym coś kupić i później żałować bo zwyczajnie nie stać mnie na eksperymentowanie.

Z pozdrowieniami,
Bartek
MCSubi

Post autor: MCSubi »

bmaj pisze:1) Czy jeśli kupię sobie np. 6 ogniw LiIon takie a la paluszki, połączę równolegle dwie pary po trzy ogniwa lub równolegle trzy pary po dwa ogniwa to będę coś takiego mógł ładować ładowarką Mystery Charger?
Będziesz potrzebował balanserów do zestawienia takiego akumulatora. Gdy badałem temat w zeszłym roku, znacznie tańszą opcją było kupno już gotowego akumulatora.
bmaj pisze:2) Ewentualnie rozglądam się za akumulatorem do sprzętu elektronicznego (np. kamery) o pojemności ok. 6-7Ah wraz z dedykowaną ładowarką i przerobienie tego na wygodny chinch/wtyk zasilania. Czy takie rozwiązanie ma rację się sprawdzić? Czy te akumulatory są zalewane czy też można je rozłożyć i wyprowadzić odpowiednie kabelki?
Bywają różne konstrukcje, niektóre daje się rozłożyć. Są też gotowe pakiety z odpowiednimi końcówkami, wreszcie są firmy, które zgrzeją ci dowolny pakiet z odpowiednią końcówką.

Jeżeli myślisz o lampce z DX, to raczej najefektywniej będzie nabyć coś z akumulatorem. Po taniości można też znaleźć koszyk do ogniwek Ni-MH. 3 ogniwa Sanyo Eneloop właściwie zastępują 1 ogniwo Li-Ion 18650.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
MCSubi pisze:Będziesz potrzebował balanserów do zestawienia takiego akumulatora. Gdy badałem temat w zeszłym roku, znacznie tańszą opcją było kupno już gotowego akumulatora.
Mystery ma balanser, trzeba tylko do pakietu dorobić wtyczkę.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
MCSubi

Post autor: MCSubi »

Może nie dość precyzyjnie dobrałem słowo i nazywa się to inaczej, niż balanser, ale zabezpieczenie w baterii Li - Ion potrzebne jest również w trakcie rozładowywania, gdy łaczymu ogniwa w szereg.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

MCSubi pisze:Może nie dość precyzyjnie dobrałem słowo i nazywa się to inaczej, niż balanser, ale zabezpieczenie w baterii Li - Ion potrzebne jest również w trakcie rozładowywania, gdy łaczymu ogniwa w szereg.
Takie zabezpieczenie potrzebne jest zawsze, niezależnie od ilości ogniw, ale w przypadku pakietu, jest bardziej rozbudowane.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ