Mikroprocesorowy sterownik latarki (Flagiusz)

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Wypraszam sobie :razz: Średnio pisze 10-12 postów dziennie...
A, że na forach rozrzuconych po językach i zakątkach świata to inna para kaloszy :mrgreen:
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

w suahili też piszesz :D
no nieźle- ale jak napiszesz, to szczena opada wręcz :)
kisi

Post autor: kisi »

johndoe pisze:Tylko, że zwykły Kowalski tego nie kupi. Zwykły Kowalski kupi całą latarkę za 20-30 złotych. Nie da się ukryć, że dzieło df-a i Arka to sprzęt dla maniaków latarek i maniaków światełek rowerowych (choć to czasem bywa 2w1 - patrz np Dominik :) )
Więc produkt będzie niszowy i z czasem wyginie jak dino...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Moze wyginie,moze nie.
Docenic gopotrafi tylko milosnik latarek, nie Kowalski kupujacy latarke za 30zl.
Nie wiem jak Wy ale ja na stacji paliw wydaje po 100 i 200zl jednorazowo, co gorsza czasem w sklepie spozywczym tez....
Nie wiem ile to jest piw czy fajek te 50zl bo nie pije alkoholu i nie pale papierosow-latwiej sie wydaje na latarki, hehe.
Ja nawet bym nie chcial zeby Kowalski o ktorym tu piszemy tego uzywal - i tak nie doceni a pewnie i nie bedzie wiedzial jak uzywac....
Poza tym czy mi sie wydaje czy tutaj sami maniacy swiatelek siedza? :wink:
Awatar użytkownika
night_82

Post autor: night_82 »

Możliwe że sami maniacy a jak nie to wilebiciele światełek, no ale taki 'Kowalski' to by chciał żeby za te 30zł ta latarka świeciła jak szperacz i co ważne dobre kilka godzin, czy produkt niszowy chyba nie a raczej dla tych którzy wiedzą co kupują i czego monża od tego oczekiwać ( Ja też przygode z elektroniką zaczynałem od światełek bo było widać jak to się dzieje i świeci :grin: )
Awatar użytkownika
Dominik

Kowalskiego nie będzie interesowała zawartość latarki i na pewno nie będzie jej sam składał ani modował - więc pomińmy ten fragment tematu.

Kowalski kupi latarkę w sklepie czasami na allegro i ma świecić...
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
nicram

Post autor: nicram »

Witam,
też się piszę na finalną wersję driverka, oby jak najszybciej, bo chciałem u Artura zamówić latareczkę pod ten driverek.
Zasilanie 3xAAA, najlepiej z możliwością zajechania baterii/aku na amen w sytuacjach awaryjnych.
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Panowie, pracuję, pracuję..w sumie lada dzien bede plytki zamawial, dzisiaj po czesci bylem-brakuje mi tylko mosfetow.
Plytka bedzie wygaldala mniej wiecej tak, haha, a zaprojektowana jest tak, zeby mozna ja było przyciąc do 15mm srednicy :mrgreen:

Obrazek
Awatar użytkownika
Dominik

Ładnie dopracowane - teraz zobaczymy jak firma toto wykona :).
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
kisi

Post autor: kisi »

Panowie pamietajcie jedno że tak jak Mercedes nie opiera sie tylko na modelach klasy S tak samo nie należy pomijac "kowalskiego". Takich jak my jest liczba skończona bo nie bedziemy sami kupować latarek aby koniunkturę napędzać - w końcu skończy sie potrzeba posiadania piątej już latarki. Dlatego wlaśnie kowalski jest ważny. Zdaję sobie sprawę ze nie każdy z kowalskich będzie w stanie i swiadomie używać trybów latarki. My wiemy o jej funkcjonalności ale "on" nie. Na "kowalskim" warto zarabiać bo zadowolony przyjdzie i kupi następna albo poleci następnego "kowalskiego". A jak wiemy każda kasa to rozwój to hipotetyczna możliwość rozwinięcia produkcji na tyle żeby obniżyć jej koszty. Nikt nie robi sztuki dla sztuki. Może warto byłoby mieć możliwość np. na tej same plytce (oszczędności) montażu wersji "light" która bedzie miala tylko jeden tryb ew. dwu-trybowej. Szkoda Panowie aby wasza praca nie została wynagrodzona.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Dzieki Kisi za uwagi.
Ja na sprzedazy sie nie znam, podyskutowalem sobie-i jeszcze podyskutuje z Bocianem.On z nas wszystkich chyba najwiecej latarek sprzedal, z ludzmi rozmawial, wlasnie takimi Kowalskimi...z pomoca Bociana bedziemy badac rynek.
Na samych elementach za wiele to sie nie oszczedzi-w wersji bez kontroli pradu odpadaja wg. schematu trzy rezystory i jeden kondensator, jak by nie liczyc zlotówki nie będzie. Fakt, ze w sofcie mozna manipulowac, okrajac wersje...etc...nie wiem czy warto...a moze nawet szkoda?
Mi sie wydaje ze Kowalski potrzebuje wlacz-wylacz i nie bedzie inwestowal dodatkowych zlotowek...latarke pewnie kupi sobie w sklepie "wszystko po 5zl". Mysle, ze sprobuje jakos przez Allegro, jednym z filarow bedzie dobry, dokladny opis z obrazkami, moze jakies filmiki...obaczy sie.Poki co lamie zeby na projekcie, hehe...
Chwile temu okazalo sie, ze do firmy robiacej plytki mam z buta moze 5min. Ale ten swiat maly, ze ja wlasnych okolic nie znam, szok :shock:
Popoprawiam troche projekt pod ich wymagania i moz ejutro im wysle do obejrzenia...
Aby do przodu Panowie...;-)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Kisi Ameryki zdaje się nie odkryłeś :wink: Sądzę, że każdy zaangażowany w projekt ma świadomość rynku nabywców. Nikt przecież nie powiedział ze powstanie tylko jeden projekt driverka. Z tego miejsca obiecuję że będę Arka męczył dniami i nocami o driverki a na marginesie będę zdaje się jego pierwszym hurtowym nabywcą nowych sterowników :mrgreen: . Tanie driverki dla mniej wybrednych można dostać przecież na DXie albo Kaido a tych profi ze świeczką szukać i kosmicznie drogie są.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Dominik

8-10 pln - amc7135 - ON/OFF
10-20 pln - amc7135 + sepic - 10/30/70/100% strobe (wiem, że ludzie ich coraz więcej sprowadzają i jakaś niewielka produkcja oświetlenia idzie).
20-40 pln - przetwornice edima step-down z wyższych napięć - brak fajnych opcji sterowania - łatwo dostępne.
40-60 pln - pusto
60-70 pln - Luxdrive bucktoot / buckpuck - przemysłowe, niezawodne, wydajne.
70-80 pln - maxflex / bflex (full wypas - tylko problemy z zakupem i dostępnością u nas).

Więc albo znajdujesz swoją niszę, albo masz ludzi którzy cię wypromują w danym sektorze mimo wszystko, albo konkurujesz ceną - co na zdrowie projektu ani twoje nie wyjdzie.
madmun

Post autor: madmun »

ja bez kozery uderzyłbym z CPF z Waszym sterownikiem ... Polska to zły teren na sprzedaż czegoś tak dobrego ... Przynajmniej na CPF zostaniecie wynagrodzenie za wysiłek włożony w pracę , zróbta tylko jakiś mały zapas :twisted: i ogłoszenie na CPF rzućcie no i cenne dajcie odpowiednią :mrgreen:
Awatar użytkownika
Dominik

CPF tak średnio jak główny rynek zbytu - jeśli dolar będzie spadał to przy cenie 50 pln driver za chwile będzie kosztował dla klientów w US 25$ + przesyłka. Dobrym pomysłem jest wbicie się na Ebay europejski - sam miałem sporo propozycji dot. ravena a tam z dostępnych driverów są konstrukcje podobne do edimowych i Dx/Kai, konieczne jednak było by rozszerzenie zakresu zasilania do 8,5V.
ODPOWIEDZ