Doradźcie - sprawa lampki

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
slawek_l_83

Doradźcie - sprawa lampki

Post autor: slawek_l_83 »

Witam serdecznie użytkowników forum :)

Czytam was od 2 tygodni i jestem całkowicie skołowany co kupić :(
więc postanowiłem się zalogować i spytać co obecnie jest na topie,
nie mam uprzedzenia do zamówień poza granicami PL więc DX wchodzi jak najbardziej w grę.

Naczytałem się i jestem pewien, że chcę lampkę na paluszki AA (akumulatorki wezmę z aparatu) ale jaką to nie wiem...

Do tego chciałbym uchwyt na kask oraz na kierownicę, kwota do wydania max 80-100zł i ani grosza więcej, wolałbym w pułapie do 80zł :)

No chyba, że ktoś chciałby zmienić swój stary sprzęt na coś nowego to używane też wchodzą w grę.

Dziękuję

Pozdrawiam

Sławek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

slawek_l_83, witaj.
Obawiam się, że za taką cenę to tego wszystkiego nie kupisz. Jak ktoś zna tani dobry uchwyt na kask to proszę o podpowiedzi...bo przyzwoite latarki na AA są. :mrgreen:
slawek_l_83

Ok, to bez uchwytu na kask sam go dorobię :)

Musi być na kierownicę koniecznie! :mrgreen:

Fajnie by było jakby z 2h wytrzymywała na jednej parze akumulatorów czyli 2xAA :)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Hmm, 2AA długawa jest i na rower to tak trochę średnio ze względu na wstrząsy. Może zacznijmy od tego, do czego jej potrzebujesz? Na rower to zdecydowanie 18650 polecam(y), choć i pewnie z 2AA też da się jeździć.
Pytanie, na ile dał byś sobie radę z ew. drobnymi poprawkami, bo czasem trzeba latarki z Chin udoskonalać :mrgreen:
Mam bądź miałem i mogę polecić:
RC-P3
WF-606
i C3 która niestety często wymaga poprawek ale ma tryby...
slawek_l_83

Ja ją potrzebuje na dojazdy do pracy i czasem pojeździć pod wieczór, pół okolicy nie musi oświetlać :)
Nie musi być koniecznie 2AA, tylko wyczytałem, że AA mają lepszy prąd i diody będą lepiej świecić tym się sugerowałem, jak są jakieś dobre AAA lampki to też mogą być takie akumulatorki też mam :)
Z poprawkami wolałbym się nie bawić, lutownica mi nie obca ale jednak wolałbym serie :)

A na co mi tryby jak i tak zawsze mam lampkę włączona na stałe nigdy pulsacyjnie :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
slawek_l_83 pisze:A na co mi tryby jak i tak zawsze mam lampkę włączona na stałe nigdy pulsacyjnie :)
A gdzie napisano, że tryby to max i mruganie?
Tryby są po to, aby sobie dobrać jasność świecenia do warunków oświetleniowych i potrzeb, wiąże się to z różnicą w zużyciu energii, jedziesz wolno oświetloną drogą - trochę światła, wjeżdżasz na polną drogę potrzebujesz więcej światłą - mid, wjeżdżasz szybko w ciężki teren - max

Zasilanie z AAA, to nie jest najlepszy pomysł, mało energii (w porównaniu do zajmowanego miejsca), małe prądy możliwe do uzyskania.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
slawek_l_83

Właśnie Pyra część postów Twoich przeczytałem o bateriach AAA dlatego zdecydowałem się na AA, z tego powodu co piszesz.

I jak polecicie coś oprócz modeli od kolegi "Calineczka" :mrgreen:
ODPOWIEDZ