Aurora AK-P7-5 HA-III SSC P7-C 5-Mode 900-Lumen

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
marshal

Post autor: marshal »

barney_81 pisze:no dobra zrozumiałem tyle że musiałbym jakoś połączyc dwa drivery i jeszcze coś dolutować do jednego
tu masz przepis jak to zrobić

http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... p?t=192677
Pozdrawiam
barney_81

Post autor: barney_81 »

no wszystko cacy tylko jak ja mam to zmieścic do latarki?
ja nie potrafię sobie tego wyobrazić, jedyne co mi przychodzi do głowy to zetknąc drivery tylko jak to zmieścić w radiatorze o srednicy 17mm, nie znajdę miejsca na kable nawet jak drivery na styk wejdą.
chyba że ktos ma lepszy pomysł albo podrzuci mi chociaż zdjęcie jakiejś gotowej sztuki :]
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Zaproponowany przeze mnie komplet driverów ma tę zaletę, że główny sterownik ma 17mm średnicy, a pomocniczy 15mm, tak więc spokojnie powinno się wszystko zmieścić. Możesz je najpierw polutować krótkimi drucikami, a potem dopiero dolutować kabelki do diody i umieścić w pigule..
Sposób połączenia obu sterowników był podany przez dfa w temacie o Jego przeróbce SKU6190. O tu

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
barney_81

no ok, rozumiem że musze kupic dwa driverki i połączyć je identycznie jak na tym rysunku z tematu który podał Pyra :]
no i chyba powinienem złozyc coś wedle rys nr 2 czyli na 2,4A tak?

rozumiem że mam kupić:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.6190
ale nie będzie on miał tych wszystkich fajnych bajerów opisywanych przez Flagiusza
będzie miał tylko te 5 trybów opisanych w specyfikacji z dx, żadnej pamięci trybów czy regulacji jasności poszczególnych trybów tak?

teraz jaki to jest ten drugi driverek?

czy coś jeszcze musiałbym zrobić oprócz zakupu dwóch driverków i połączenia ich wg schematu żeby wycisnąć w miarę dużo z p7?

powiedzcie mi łopatologicznie co i jak, po kolei, bo jak czytam te tematy o modyfikacji driverków to naprawdę mało rozumiem :/
Komarek34

Post autor: Komarek34 »

Witam
Czytając dyskusję o łączeniu driverków nasunęło mi się pytanie - ze względu na wielość ustawień interesuje mnie sku.7612 . Ale ma 1000mA - a chciałbym 1400/1500mA .
Z czym i jak podłączyć aby uzyskać taki driverek. Pomyślałem o podłączeniu z jakimś 350mA ale jak? - jestem laikiem z elektroniki.... :)
Ewentualnie gdzie dostanę taki 1400mA driver?
marshal

Post autor: marshal »

Komarek34, prawdopodobnie wystarczy w wolne miejsce dolutować AMC7135, o taki element pytaj ludzi na forum np http://allegro.pl/amc7135-driver-liniow ... 39662.html
Pozdrawiam
Komarek34

Post autor: Komarek34 »

lzsam pisze:Komarek34, prawdopodobnie wystarczy w wolne miejsce dolutować AMC7135, o taki element pytaj ludzi na forum np http://allegro.pl/amc7135-driver-liniow ... 39662.html
Dzięki Izsam.
:) :) :)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

barney_81 pisze: teraz jaki to jest ten drugi driverek?
Witam
Pyra pisze:(SKU 7612)czyli daje w wersji podstawowej 1050mA, ale po dodaniu w puste miejsce jednego AMC7135, mamy już 1,4A. Gdyby to było mało, możesz połączyć z nim SKU 25518 i już masz na wyjściu 2,1A lub prawie 2,5A po dodaniu AMCka w puste miejsce
Pozdrawiam
barney_81

no ok
czyli mam

1. sku.7612 rozumiem że mam wlutować tam to coś AMC7135 w miejsce oznaczone "Q1" w sposób taki jak te elementy obok pozostawiając srodkową nóżkę wolną
tylko skąd taki AMC7135 zdobyć? da się to kupić w zwykłym sklepie z elektroniką czy musze z jakiegoś innego drivera wylutować?

2.sku.25518

teraz jak to połączyć bo te schematy jakie podaliście nie bardzo pasują akurat do tych driverków (inne rozmieszczenie elementów)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Jak nie znajdziesz na allegro, to kup dwie sztuki SKU25518 i jeszcze Ci zapas zostanie.
Jak wszystko zgromadzisz, to obiecuję, że Ci wszystko ładnie rozrysuję.

Pozdrawiam
barney_81

zrobiłem wszystko wg schematu Pyry i niestety cos nie działa
tzn świeci bardzo bardzo słabiutko, widać że tryby są
ma ktoś jakiś pomysł dlaczego to nie działa?
Załączniki
moje dzieło :P
moje dzieło :P
oba drivery1.jpg (45.2 KiB) Przejrzano 225 razy
schemat Pyry
schemat Pyry
schemat1.jpg (26.34 KiB) Przejrzano 225 razy
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Skoro, jak pisałeś w PW, w diodę idzie 2,4A a ona świeci kiepsko, to na 99% jest uszkodzona, przy tym prądzie powinna już bardzo jasno świecić.
Dla pewności spróbuj podłączyć wszystko z driverkiem i zmierzyć prąd płynący z akumulatora, bo w przypadku tego sterownika, jest on praktycznie identyczny z tym co idzie w diodę, jeśli chcesz wykluczyć usterkę driverka, to możesz też zmierzyć prąd płynący w diodę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Spróbuj może przepiąć jeszcze plus zasilania od strony diody krzemowej na dolny plusowy terminal od baterii (nieraz, choć bardzo rzadko te przelotki kuleją). Bo nie widzę jak wchodzi zasilanie. Czyli zarówno przewód plusowy od anody emitera jak i plus wchodzący do plusowego terminala "cyckiem" z cyny :wink: Jeśli nie pomoże to tak jak Pyra prawi, problem leży po stronie emitera :roll:
Sometimes darkness can show you the light
barney_81

no ja już sam nie wiem co i jak
próbowałem mierzyć prąd ale chyba albo coś źle robię albo miernik mam zwalony albo nie wiem co jeszcze
jak podłączę w obwód miernik to dioda świeci strasznie słabiutko albo w ogóle
i tak:
z aku 18650 pobiera 2,09A i wtedy ledwo co świeci
z aku 14500 pobiera 1,65A i wtedy w ogóle nie świeci świeci
mierzyłem na diodzie to z 18650 idzie 1,77A i dioda nie świeci
jak mierzę napięcie to wychodzi na 18650 2,6V a na 14500 2,4V
za to grzeje sie strasznie, co prawda jest bez radiatora ale chyba aż tak się grzać nie powinna
za to jak podłączę ją na żywca prosto z aku to świeci dość jasno (nie tak jak powinna jednak), przy 18650 świeci mocniej niż na 14500 tylko właśnie jak w obwód wpinam miernik to kupa :/
i jeszcze jedna sprawa, jak patrzę na przebicie pady na płytce diody to normalnie miernik mi piszczy i wskazuje wartość 021
czy tak powinno być czy gdzieś na diodzie jest przebicie i prąd mi ucieka w ciepełko?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
barney_81 pisze:i jeszcze jedna sprawa, jak patrzę na przebicie pady na płytce diody to normalnie miernik mi piszczy i wskazuje wartość 021
czy tak powinno być czy gdzieś na diodzie jest przebicie i prąd mi ucieka w ciepełko?
No cóż, omomierzem to nie za bardzo sprawdzisz, powinno się na teście diody odczytujesz wtedy wartość napięcia przewodzenia.
Niestety piszczenie, sygnalizuje bardzo niską rezystancję, tak więc chyba jednak dioda jest do ....

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ