Pora roku dająca wiele rożnych owoców i innych cudaków - warto je wykorzystać.
Zachęcam do dzielenia się fajnymi i sprawdzonymi "Swomi" przepisami na coś dobrego, ciekawego
na start
Ogórki z chili w zalewie słodko kwaśnej
• 2,5 kg ogórków pokroić na 4 lub 8 części
• 4 łyżki soli
• 2 łyżeczki chili
• 1,5 główki czosnku
• 8 łyżek oleju
• Zalewa: 1,5 szklanki octu (375 ml) i 0,5 kg cukru
Pokrojone ogórki zasypać 4 łyżkami soli i pozostawić na 6 godzin. Po 6 godzinach odlać wodę. Ogórki zalać 8 łyżkami oleju, posypać 2 łyżeczkami chili i czosnkiem. Zagotowaną wrzącą zalewą zalać ogórki i pozostawić na 12 godzin. Następnie ogórki przełożyć do słoików, zalać zalewą, zakręcić. Nie pasteryzować. Gotowe do przechowania.