sigma pava

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Stanley81

sigma pava

Post autor: Stanley81 »

Witam wszystkich uzytkowników.Jestem pierwszy raz chciałbym zorjentowac sie w sprawie lampek rowerowych.Głównie interesuja mnie przednie lampki.Przeczytałem wiele tematów i odp[owiedzi i mam tyle dylemattów że szok.Ale od poczatku byłem zainteresowany sigma pava,słyszalem o niej wiele dobrych opini.I teraz konkret,co sadzicie o tym oświetleniu,czy jest wystarczajace dla typowego mieszczucha,choć nie jednokrotnie mam ochote na wypad z przyjaciółmi za miasto i troszke poszalec np.lasy pola drózki miedzy lesne.nie wykluczone ze sie wybiore noca i jak zasmakuje bede sytematycznie jezdził noca.Jesli możecie prosze o doradzenie w wyborze lampek uparłem sie na pave ,zapewne macie wiele propozycji.Chce od czasu do czasu jeżdzic noca i i po południu coraz wcześniej robi sie ciemno.Najlepiej to tak:lampka dla amatora,o jak najdłuższym czasie świecenia,mocnym jasnym przyjemnym dla oka świetle, ze sporym zakresem odległości jak i szeroki oswietlaniem.Ai w cenie nie wyższej niż 250 zł i żeby niebyła to ta tendencyjnie wymieniana przez forumowiczów Bocialarka i żadna Aurora.Na sładaki tez nie licze bo nie jestem elektronikiem.Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

Jak nie chcesz się bawić w modowanie latarki, to jak dla mnie, na chwilę obecną najciekawiej wygląda MJ-808 i w podanej kwocie mieści się w zasadzie komplet oświetlenia na przód roweru.
Awatar użytkownika
bandit

Post autor: bandit »

Witaj,
do miasta jeszcze by się nadawała bo nie potrzeba dużej ilości światła. Ale do lasu nocą to już moim zdaniem stanowczo za mało. Kolega wyżej podał dość ciekawą konstrukcję z dx i po niewielkich przeróbkach (posmarowanie pasta termoprzewodzącą pod ledem i wkręceniu nowej dłuższej śrubki ). Powinna spisywać się bardzo dobrze jak za takie pieniądze. A trzeba dodać że w komplecie masz wszystko co Ci potrzeba. Jest jeszcze jedna ciekawa propozycja http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.44676
armako

Post autor: armako »

Stanley81, Twoje wymagania są praktycznie nie do pogodzenia. Musisz pójść na jakiś kompromis. Wg mnie najbardziej pasuje tutaj lampka na module 3 x XP-G, ale cena przekroczy limit. Ewentualnie zestaw 2 latarek – wąsko i szeroko świecącej. Wg mnie szkoda zawracać sobie głowę Sigmą, bo ona, jak i inne dostępne w naszych sklepach fabryczne lampki rowerowe mają słaby stosunek ceny do ilości emitowanego światła.
Dobrą propozycję podał fredek. Za wyjątkiem dużego zasięgu, ta lampka powinna spełnić Twoje oczekiwania.
kuń

Post autor: kuń »

Stanley81, pomyśl jeszcze o kilku żeczach: jak jeździsz okazjonalnie w lesie albo dopiero chcesz zacząć jeździć po nocy to pewnie nie zaczniesz odrazu od cieżkich tras itp, więc i taki potwór świecący naprawdę szeroko i mocno w mojej opinii będzie wystarczający albo nawet zbyt mocny , a do miasta to zupełnie przesada-fakt ma tryby.
Jak rozumiem głównym przeznaczniem światełka ma być miasto...a wyobrażasz sobie wyskocznie wieczorem/w nocy do sklepu po jakieś szybkie zakupy i upychanie przed wejściem do sklepu po kieszeniach tego reflektora , kabla i zasobnika na baterie/akumulatora?
Jak zostawisz na rowerze to może zniknąć.
Ja tam bym wolał latarkę latarkoksztautną, bo wsadzisz do kieszeni i jeszcze weszły by tam 2 takie , a kolejny argument za tym żeby brać mniejszą i typową latarkę to to że z 'typową" spokojnie pójdziez w teren, weźmiesz na biwak, w góry... a tej MJ808 to jakoś nie widzę w takiej roli, wychodzę z założenia że jak nie jeździsz codziennie po kilka godzin po lesie w zupełnej ciemności to bez sensy brać lampę typowo rowerową, jak chcesz mocnej latarki to bierz coś mocniejszego z trybami -przydadzą się , ale latarkę co łatwo zdejmiesz przed sklepem i schowasz do kieszeni a nie będziesz kombinował ,w jednej kiezeni reflektor w drugiej zasobnik.
Jak chcesz wydać niemało kasy a nie jeździsz codziennie po nocy w lesie to weź coś bardziej uniwersalnego co bedziesz mógł zabrać jako zwykłą latarkę.
jak ma być mocna to może to http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.33616
Czytałem kilka opinni i podobno jest naprawdę mocna. Zaptaj,popytaj na forum może ktoś miał i Ci podpowie.
armako, podrzucił dobry pomysł, 2 latarki szeroka i prawie szperacz, ja tak jeźdżę i jest ok.
Albo pomyśł o jakimś zoomie ...
ODPOWIEDZ