Modyfikacja latarki dla nurka SCUBA LUX 350HP

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Ziol3k pisze:jedna rzecz mnie dręczy, której nie rozumiem z braku wiedzy, a mianowicie to:
sterownik ma za zadanie podawanie niezależnie od napięcia źródła zasilania stałe napięcie oraz natężenie dla diody. Czyli te sterowniki które użyłem niby od 3V do 18V powinny podawać w diodę prąd "Output current: 1A with P4 emitter; 1.2A with Q5 emitter"
A w rzeczywistości tak nie jest. Zmieniając oryginalne tryby latarki nurkowej zmieniam tylko natężenie prądu przy stałym napięciu 15V (wydaje mi się że zarówno w trybie max gdzie w halogen płynęło 50W jak i w trybie 50% moc jest wystarczająca aby zasilić nowe sterowniki i podać 3x 1.2A) zmienia się ilość światła na diodach. Przy trybie max 3,2V i 1,2A a przy 50% 2,9V i 0,7A idzie w diodę. I tu moje pytanie:) jak to się dzieje? że sterowniki w jednym i drugiem przypadku nie podają max prądu jaki powinny dawać:)??

ps. latarka w wodzie spisała się znakomicie - skupienie, ilość światła oraz barwa jest w porządku.

Pozdrawiam
opisy chińczyków można sobie zazwyczaj darować. Nie ma cudów, żeby sterownik rozróżniał jaki rodzaj diody jest podłączony. Nie ten sterownik.I ja takiego nie znam. W przypadku tego sterownika najlepiej opierać się na datasheecie producenta układu scalonego-przetwornicy. Ten sterownik to step-down i jego działanie polega na stabilizacji NAPIĘCIA na rezystorze szeregowym przez który przepływa prąd diody, skutkiem czego jest stabilizacja PRĄDU. Prąd ten zależy więc od wartości tego rezystora. Dla przetwornic typu step-down napięcie wejściowe ZAWSZE musi być wyższe od wyjściowego, więc nie może on stabilizować prądu diody przy Uzas=3V. Przypuszczam, że nap. zasilające musi być co najmniej 0,5V-1V wyższe od Vf diody dla danego prądu.
ODnośnie trybów, przypuszczam, że oryginalny sterownik nie stabilizuje prądu a zmienia współczynnik wypełnienia impulsów zasilających odbiornik(były halogen, teraz przetwornice), dla żarówki skutek był jaki był a z przetwornicami bywa różnie i wynik trudno przewidzieć. Najważniejsze, że jesteś zadowolony ze swojego dzieła ;-). Jeśli nie odpowiedziałem na jakieś pytanie, lub też za mocno zagmatwałem odpowiedź-pytaj ;-)
ODPOWIEDZ