jaki akumulator z allegro aby włączać reflektor xenonowy

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
kafi

jaki akumulator z allegro aby włączać reflektor xenonowy

Post autor: kafi »

Witam
Mam takie pytanie.
Jakiej mocy potrzebny jest akumulator aby bez problemów można było podłączyć w garażu reflektor xenonowy do testów?

chodzi mi o coś w miare nowego i sam nie wiem jaka wielkość juz z tym sobie poradzi ponieważ jest na allegro masa małych akumulatorów żelowych po 35 zł do motorów

http://allegro.pl/listing.php/search?st ... lla-search

Potrzebuje czegoś od czasu do czasu by do testów podłączać reflektor samochodowy z palnikami xenonowymi, czy da rade cos do 50 zł kupic na 12v aby to chodziło?
myslałem juz o jakims zasilaczu o jakims małym niedrogim akumulatorze, co byście mi doradzili?
do tej pory jak potrzebowałem cos sprawdzic to chodziłem do auta i podpinałem się pod maskę, niestety nie mam na stanie jakiegos starego akumulatora, a jak juz kupowac cos nowego to nie drogiego. Co kupic do 50 zł?
Poprostu nie wiem ile musi miec AH żeby wystarczyło do podłączania takiego reflektora, i żeby go nie rozładowywało natychmiast...
czy można podłączyć zestaw xenonowy pod prostownik? bo moze zakup prostownika byłby najtanszym i najlepszym wyjsciem? Sam nie wiem, napięcie 220V jest, może jakiś zasilacz? prostownik? albo taki akumulatorek?
http://allegro.pl/akumulator-zelowy-vip ... 95667.html

chodzi o cos najtanszego jedynie do testów
pozdr i dziekuje za odpowiedzi
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Najtańszy akumulator żelowy 12V. Pojemność w zasadzie nie istotna, skoro chcesz podłączyć przetwornicę z palnikiem na kilka minut.
Tylko coś do ładowania tego akumulatora powinienneś jeszcze mieć pod ręką :)

Albo... zasilacz XBOX
kafi

greg pisze:Najtańszy akumulator żelowy 12V. Pojemność w zasadzie nie istotna, skoro chcesz podłączyć przetwornicę z palnikiem na kilka minut.

Albo... zasilacz XBOX
i pociągnie to nawet taki mały akumulatorek 7Ah?
podobno do rozruchu hid potrzebuje 10AH więc moze taki akumulatorek będzie za mały?
własnie chce kupic taki mały zelowy akumulatorek ale nie wiem ile AH wybrac zeby to działało i nie rozładowywał się szybko:/
do 50 zł wybór jest duzy ale nie wiem co wybrac:/
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

kafi pisze:
greg pisze:Najtańszy akumulator żelowy 12V. Pojemność w zasadzie nie istotna, skoro chcesz podłączyć przetwornicę z palnikiem na kilka minut.

Albo... zasilacz XBOX
podobno do rozruchu hid potrzebuje 10AH więc moze taki akumulatorek będzie za mały?
Ah to parametr oddający pojemność akumulatora - ampero-godziny. Ty mówisz o poborze prądu czyli samo A (Amperach) :wink:
Sometimes darkness can show you the light
kafi

Bocian pisze:
kafi pisze:

Albo... zasilacz XBOX
Ah to parametr oddający pojemność akumulatora - ampero-godziny. Ty mówisz o poborze prądu czyli samo A (Amperach) :wink:

czyli akumulatorek żelowy na 7AH w zupełności wystarczy by na codzień testować przetwornice xenonowe i podłączać reflektory?
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Moim zdaniem, jak najbardziej. Na moje oko o ile te 7Ah to realna pojemność to dla palnika HID 35W powinno świecić jakieś 1.5godz (prąd po tym udarze na starcie stabilizuje się w granicach 3.5A z tego co pamiętam).
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

kafi pisze:czyli akumulatorek żelowy na 7AH
kafi
A - Amper - jednostka prądu,
Ah - amperogodzin - [A] Amper [h] hora - godzina - oznacza pojemność akumulatorów, czyli ile godzin można pobierać określony prąd z akumulatora.
AH - trudno powiedzieć ;)

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
kafi

Pyra pisze:
kafi pisze:czyli akumulatorek żelowy na 7AH
kafi
A - Amper - jednostka prądu,
Ah - amperogodzin - [A] Amper [h] hora - godzina - oznacza pojemność akumulatorów, czyli ile godzin można pobierać określony prąd z akumulatora.
AH - trudno powiedzieć ;)

Pozdrawiam
Tak poczytałem i wynika z tego że do akuśka żelowego jeszcze specjalny zasilacz by się przydał:/ bo prostownik się nie nada...

kurcze a nie można takich przetwornic xenonowych podłączać prosto do prostownika?
albo może jakiś zasilacz kupić?
Chłopaki doradźcie proszę jakieś urządzenie , konkretny zasilacz zebym mógł go podłączyć do gniazdka, na jego wyjściu zainstalować małe krokodylki aby podłączać reflektory, palniki do testów:/ nic więcej nie jest potrzebne tylko na wyjsciu 12V takie samo jak w aucie z akumulatora:)
nie znam sie na tym więc może ktoś wie jaki zasilacz będzie najlepszy?
zasilacz od komputera atx nada sie?:) ma mnostwo kabli :/
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

greg juz ci napisal jaki zasilacz potrzebujesz.

Spojrzalem i widze kup teraz za 40 zl i nawet koncowke do xboxa dostaniesz.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
kafi

Fluxor pisze:greg juz ci napisal jaki zasilacz potrzebujesz.

Spojrzalem i widze kup teraz za 40 zl i nawet koncowke do xboxa dostaniesz.
hmmm tak sie zastanawiam co się uparliście akurat na tego x boxa:)
mam jeden zasilacz do laptopa nie nadał by się?
to skoro taki zasilacz z x boxa wyprowadza z niego 12V jak w samochodzie to mozna x boxa podpiąć na krótko w samochodzie do zapalniczki?:)
zreszta nie mam nawet x boxa ale takie nasunęło mi sie pytanie:)
już gdzies znalazłem że nadał by się tez zasilacz do CB radia ale one maja moc tylko do 35W, a czasem podłączyć trzeba 2 reflektory więc juz będzie za mało jak na ten zasilacz..

Nasunęło mi sie najprostsze rozwiązanie jakie mam w domu
http://allegro.pl/listing.php/search?st ... category=0

czy pod cos takiego mogę podłączyć? wpiąć w ten adapter wtyczkę zapalniczki z wychodzącym + i - i to podpinać pod różne przetwornice, zestawy hid?

chyba jedynym wyjsciem najlepszym będzie kupić akumulator, ale może własnie pod taki adapter da radę podpiąć?
na wyjsciu napisane jest ze ma 600MA
Awatar użytkownika
Fluxor

Niepotrzebnie za duzo kombinujesz. Podales budzet a my doradzilismy co byloby najlepszym rozwiazaniem.

Odnosnie zasilacza od xboxa jest osobny watek tylko o nim. Ten zasilacz od CB to lepiej zostaw i podlaczaj pod niego radio CB. On ma 35W a zasilacz XBOXA ponad 200W.

Jaki prad moze dac ci ten zasilacz od CB? W najlepszym przypadku z 3A ale to tez nie przez dluzszy czas bo bedzie sie grzac, a zasilacz od XBOXA? Wszystko jest napisane na aukcjach jaka on ma wydajnosc pradowa. Posiada swoj wiatraczek i z podlaczona ladowarka do akumulatora ktora laduje pradem 5A nie robi to na nim wogole wrazenia.

Gdyby to mialo 600MA to moglbys jakies miasteczko zasilac tym.

Miales na mysli raczej 600mA co daje 0,6A, HID przy starcie lekko 8A ciagnie.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

kafi pisze:na wyjsciu napisane jest ze ma 600MA
kafi, nie wyprowadzaj mnie z nerw..... Po to są określone jednostki i ich symbole, żeby się porozumieć, a u Ciebie nie wiadomo o co chodzi.
Poczytaj proszę podstawy pomiarów i stosuj się do zaleceń. Tu nie ma dowolności w pisowni.

Akumulator żelowy wystarczy w zupełności, wystarczy nawet kwasowy bezobsługowy od motocykla/skutera. Zasilacz musi mieć odpowiednią wydajność prądową, dlatego koledzy polecają ten od Xboxa bo jest sprawdzony i niedrogi.
Pozdrawiam.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Jeśli miało by być po super taniemu, kup zasilacz komputerowy taki nawet no-name, można dorwać za kilka zł, do xenona wystarczy.
Awatar użytkownika
Fluxor

Tanie sasilacze komputerowe sa do kitu, moje dwa nie napedzily nawet Mystery CHargera bo przy 3A napiecie spadalo do 10V.
ODPOWIEDZ