Myo Xp - nie świeci

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
guzi007

Myo Xp - nie świeci

Post autor: guzi007 »

Witam,

dostałem uszkodzoną czołówkę Myo Xp. Czołówka z zasobnika pobiera prąd, ale świeci bardzo słabo. W najsłabszym trybie nie świeci w ogóle. Wyjątkiem jest tryb BOST, który świeci tak jak powinien.
Pomierzyłem na szybko prąd na zasobniku i wyszło odpowiednio: 0.1, 0.2, 0.3 i 0.5A(bost). Byłbym wdzięczny za wskazówki jak zdiagnozować driver - bo tu pewnie będzie tkwił problem.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Co masz na myśli pisząc "tak jak powinien" czy świeci tak jak boost, czy po prostu świeci OK.

Trudno zawyrokować czy to driver, równie dobrze może to być dioda. Jeśli masz możliwość pomiaru prądu diody to by trochę pomogło.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
guzi007

Pyra pisze: czy świeci tak jak boost, czy po prostu świeci OK.
Świeci tak jak powinien.
Pyra pisze: Jeśli masz możliwość pomiaru prądu diody to by trochę pomogło.
Zamierzam to wykonać, tylko muszę nabyć śrubokręt T6.
Awatar użytkownika
Ragrastin

Post autor: Ragrastin »

Moim zdaniem też dioda, zobacz pod światło czy nie jest odklejony emiter lub soczewka, jak sprawdzisz prąd w diodę to sprawdź także czy nie gubi się coś na kablu, możliwe jeszcze że to jest taki upierdliwy rezystorek ograniczający prąd w battery packu - sprawdź czy jego okolice się nie grzeją.
Wyślij nam makro fotkę diody najlepiej jak sam nie umiesz zdiagnozować...
PS: Da się ja rozkręcić najprostszym śrubokrętem z lidla z płaską końcówką! Oczywiście mały rozmiar.
guzi007

Rozebrałem w końcu czołówkę. Napięcie na diodzie w zależności od trybu 2.25(prawie nie świeci), 2.86 i 3,3V. Prąd na diodzie 125mA(nie świeci prawie), 500mA i bost 900mA. Zarówno na naładowanych akumulatorkach jak i na nowych bateriach miga ciągle dioda od rozładowania. Zdjęcie diody postaram się wrzucić jutro, bo potrzebuje dość dobrego oświetlenia co by zrobić makro.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

guzi007 pisze:Prąd na diodzie 125mA(nie świeci prawie) [...]
Przy 125mA dioda powinna świecić całkiem jasno. Co tam mieszka, SSC P4, czy coś słabszego? Tak, czy inaczej, powinno być kilkadziesiąt lumenów. LED do wymiany.
Awatar użytkownika
Ragrastin

Post autor: Ragrastin »

SSC P4
Led jak nic do wymiany! albo... jakiś rezystor siadł w sterowniku. Bo dziwne, że boost działa normalnie, masz jakieś porównanie do sprawnej latarki?
Sprawdź jeszcze tak jak mówiłem - kabel i czy boki battery packa się nie nagrzewają!
Najlepiej wymień od razu na jakiegoś XP-G
ODPOWIEDZ