M@G 2D mod SSC
M@G 2D mod SSC
Od dluższego czasu mam zamiar zrobić mod'a Maglite 2D.Nabyłem już wszystkie cześci potrzebne do projektu.A wiec w szawce czeka poszusznie:
-Nowiuteniki Maglite 2D SILVER
-SSC P4 (U SW0) Bare Emitter
-Driver 5-mode (Hi 100% > Mid 35% > Lo 10% > Strobe > SOS)
-Soczewka asferyczna 52mm
-Proszek świecacy noca(otoczka GID)
Zasilanie bedzie standardowe 2 ogniwa R20 z tad driver step up.Z 2 ogniw Ni-Cd driver powinien dać ok 0.9A na HIGH, co bylo by optymalnym prądem.Wykonia modyfikacj podioł się mar3 wiec wszystko czeka na wsadzenie do paczki i wysłanie na ,,operacje''
-Nowiuteniki Maglite 2D SILVER
-SSC P4 (U SW0) Bare Emitter
-Driver 5-mode (Hi 100% > Mid 35% > Lo 10% > Strobe > SOS)
-Soczewka asferyczna 52mm
-Proszek świecacy noca(otoczka GID)
Zasilanie bedzie standardowe 2 ogniwa R20 z tad driver step up.Z 2 ogniw Ni-Cd driver powinien dać ok 0.9A na HIGH, co bylo by optymalnym prądem.Wykonia modyfikacj podioł się mar3 wiec wszystko czeka na wsadzenie do paczki i wysłanie na ,,operacje''
EDC: Nitecore Sens Mini CR2
Backup: Fenix PD12 CR123
Czołówka: Fenix HP05
Thrower: SkyRay KING
Rower: Nitecore P25 Smilodon
- Calineczka
- Kontakt:
Po rozmowie z MAR3 i wykonaniu kilku testów stwierdzam ze soczewka nie trafi do tego projektu. Jest stworzona do wspólpracy z cree.Daje super efekt.Cos ala laser.Sądze ze przy pradze zedu 1200mA i wysokim binie q4 bedzie rewelacja.Wykorzystam ja w nastepnym projekcie.
Aha to standardowo zostaje oryginalny reflektor i szybka....
========================================================================================
Wszem i obec ogłaszam że mod stał sie faktem Robotę wykonał MAR3 i jak zwykle pełen profesjonalizm
Body: Mag 2D Silver
Zasilanie: 2x R20 aku /2xAA aku + adaptery
Dioda: SSC P4 (U SW0)
Driver: 1 tryb z regulowanym prądem (20mA-1,5A) wysterowane na 1A
Dodatki: Świecąca otoczka GID , szklana szybka...
Noca GID prezentuje sie tak...
Latarka ma super skupienie i duży zasięg jak na LEDa..
========================================================================================
Wszem i obec ogłaszam że mod stał sie faktem Robotę wykonał MAR3 i jak zwykle pełen profesjonalizm
Body: Mag 2D Silver
Zasilanie: 2x R20 aku /2xAA aku + adaptery
Dioda: SSC P4 (U SW0)
Driver: 1 tryb z regulowanym prądem (20mA-1,5A) wysterowane na 1A
Dodatki: Świecąca otoczka GID , szklana szybka...
Noca GID prezentuje sie tak...
Latarka ma super skupienie i duży zasięg jak na LEDa..
hej
mam pytanko, mam maglite 2c 2xR14 i zastanawiam sie nad modyfikacja z racji tego ze ty dokonałes modyfikacji, mam takie pytanko jaki jest koszt takiej zabawy i czy zwykły laik podoła takiemu wyzwaniu.
Edit Pyra: Prosiłem o poprawienie pisowni, kolejne posty zacznę kasować. Skoro występują w Twoim tekście polskie znaki, to nie masz problemów natury technicznej, a jest to tylko brak szacunku dla innych i niechlujstwo.
mam pytanko, mam maglite 2c 2xR14 i zastanawiam sie nad modyfikacja z racji tego ze ty dokonałes modyfikacji, mam takie pytanko jaki jest koszt takiej zabawy i czy zwykły laik podoła takiemu wyzwaniu.
Edit Pyra: Prosiłem o poprawienie pisowni, kolejne posty zacznę kasować. Skoro występują w Twoim tekście polskie znaki, to nie masz problemów natury technicznej, a jest to tylko brak szacunku dla innych i niechlujstwo.
Ostatnio zmieniony sobota 25 wrz 2010, 12:15 przez mateusz, łącznie zmieniany 1 raz.
emiter masz tu np http://allegro.pl/dioda-emiter-power-le ... 42212.html
ale można pokusić się o lepszy i poszukać jakiegoś Cree XP-G te można zasilać do 1,5A
SSC P4 i Cree XP-E do 1A... Cree XR-E nie bierz bo wyjdzie nieładny pierścieniowy rozkła światła... chyba że wymienisz reflektor na aluminiowy teksturowany, a to dodatkowe koszty
o tu masz XP-G http://sklep.ledim.pl/?misc=55
klej termoprzewodzący tu http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4579
driver... to zależy czy kupisz coś z DX za parę dolarków czy jakiś wypasiony programowalny
w sklepie ledima są drivery... tylko zwróć uwagę na napięcie jakie podasz z baterii żeby mieściło się w zakresie
potrzebna będzie lutownica i okrągły radiator pod diodę o średnicy tuby od maga może ktoś odsprzeda daj ogłoszenie w dziale kupię
koszty możesz już mniej więcej podliczyć... czy początkujący podoła?? bo ja wiem sam nie próbowałem
zawsze można też kupić gotowy moduł np. http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... p?t=287161
tak się go instaluje http://www.vimeo.com/14063009
fakt drogi ale 800lm piechotą nie chodzi ten moduł będzie świecił raczej szerokim promieniem... super zasięgu mieć nie będziesz ale światła będzie naprawdę dużo
mniejsze diody SSC P4 lub Cree XP-G dadzą większy zasięg
ale można pokusić się o lepszy i poszukać jakiegoś Cree XP-G te można zasilać do 1,5A
SSC P4 i Cree XP-E do 1A... Cree XR-E nie bierz bo wyjdzie nieładny pierścieniowy rozkła światła... chyba że wymienisz reflektor na aluminiowy teksturowany, a to dodatkowe koszty
o tu masz XP-G http://sklep.ledim.pl/?misc=55
klej termoprzewodzący tu http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4579
driver... to zależy czy kupisz coś z DX za parę dolarków czy jakiś wypasiony programowalny
w sklepie ledima są drivery... tylko zwróć uwagę na napięcie jakie podasz z baterii żeby mieściło się w zakresie
potrzebna będzie lutownica i okrągły radiator pod diodę o średnicy tuby od maga może ktoś odsprzeda daj ogłoszenie w dziale kupię
koszty możesz już mniej więcej podliczyć... czy początkujący podoła?? bo ja wiem sam nie próbowałem
zawsze można też kupić gotowy moduł np. http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... p?t=287161
tak się go instaluje http://www.vimeo.com/14063009
fakt drogi ale 800lm piechotą nie chodzi ten moduł będzie świecił raczej szerokim promieniem... super zasięgu mieć nie będziesz ale światła będzie naprawdę dużo
mniejsze diody SSC P4 lub Cree XP-G dadzą większy zasięg
szczęśliwy posiadacz: Fenix LD10 (Cree XR-E Q5) + Diffuser Tip + LD20 body | Fenix E01 | TrustFire F20 (XR-E) | Bocialarka (SSC P4) | Quark Mini AA (Cree XP-G R4 neutral tint 4C/4D) | MagLite 2D | Mag 2C+ (Cree XM-L T5 4B)
ponieważ nie znam j.angielskiego , mam pytanko do ciebie jaki jest całkowity koszt gotowego modułu ponieważ są podane różne ceny i nie wiem jaka jest cena końcowa.dziekuje
Specifications
-Drop in is *Only* compatible with Maglite's with a "D" in the serial number
-Top Bin SST-50 LED in either 4500k or 6500k Color Temprature
-3 Mode 2.8a Driver 6v Max
-Appoximate Output (LED Lumens) Low 25 Med 150 High 800
-Uses Alkalike or Nimh Cells (NiMH cells are required for full power)
-Modified Fraen 35mm reflector
-Drop-in Screws in (Includes 2 1/8th dowel pins for easy installation)
-Requires anodizing to be removed from the top of the battery tube (sandpaper included takes under 30 seconds)
-Price $99 Plus Shipping (US Shipping $6 International $13)
Drop in Options
-BoraFloat Glass Lens $6
-1D Host $45 ($5 additional Shipping *US*)
-Finned Head Service $25
-Fluted Head Service $35
-Grooved Body $15
-18650 or 26650 Spacer for 1d size $10
Specifications
-Drop in is *Only* compatible with Maglite's with a "D" in the serial number
-Top Bin SST-50 LED in either 4500k or 6500k Color Temprature
-3 Mode 2.8a Driver 6v Max
-Appoximate Output (LED Lumens) Low 25 Med 150 High 800
-Uses Alkalike or Nimh Cells (NiMH cells are required for full power)
-Modified Fraen 35mm reflector
-Drop-in Screws in (Includes 2 1/8th dowel pins for easy installation)
-Requires anodizing to be removed from the top of the battery tube (sandpaper included takes under 30 seconds)
-Price $99 Plus Shipping (US Shipping $6 International $13)
Drop in Options
-BoraFloat Glass Lens $6
-1D Host $45 ($5 additional Shipping *US*)
-Finned Head Service $25
-Fluted Head Service $35
-Grooved Body $15
-18650 or 26650 Spacer for 1d size $10
Z tego co widzę cena modułu z SST-50 to 99USD plus 13USD za przesyłkę.
Do tego możesz dokupić opcje - specjalną szybkę za $6, latarkę (hosta) 1D za $45 plus wysyłka (tylko nie wiem czemu piszą o US - trzeba by doczytać), żłobiona lub rowkowana głowica za 25-35 USD, rowkowany korpus za $15 oraz przejściówki pozwalające używać ogniw innych niż "D" za 10 USD.
Do tego możesz dokupić opcje - specjalną szybkę za $6, latarkę (hosta) 1D za $45 plus wysyłka (tylko nie wiem czemu piszą o US - trzeba by doczytać), żłobiona lub rowkowana głowica za 25-35 USD, rowkowany korpus za $15 oraz przejściówki pozwalające używać ogniw innych niż "D" za 10 USD.
Pozdr.
Pikom
Pikom