3xXP-G 1.5A w diodę, ledlink "made by midi"

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
lukdh

3xXP-G 1.5A w diodę, ledlink "made by midi"

Post autor: lukdh »

Witajcie,

krótkie info z uwagi na brak czasu ale też nie mógłbym sobie podarować gdyby światu nie pokazać tego pięknego świecidełka.
Nie zrobił tego sam twórca pewnie z uwagi na skromność, kompletny brak czasu czy też może tworząc daleko ciekawsze/mocniejsze i wymagające konstrukcje opisywana przeze mnie wydaje się mu dość pospolita :grin: a może przez wzgląd na wszystkie ww wymienione ;-)

Tak czy owak - midi stworzył rewelacyjne świecidełko - jedno z wielu które miałem okazję testować od Niego i w grupie małych lampek uważam najfajniesze więc zostaje w rodzinie na dłużej ;)

Konstrukcja to 3xXP-G 23mm na optyce ledlinka, tryby 4.5A/1.5A/0.3A, start z min, zasilanie oczywiście 18650, driver Edima.
Włącznik i oring wokół optyki pięknie świecą w ciemności, w dodatku sa pod kolor mojego roweru więc pełnia szczęścia zrozumiała :razz:

Ilość światła w max jak na tak malutkie wymiary jest olbrzymia - mimo że widziałem już parę mocnych lampek + sam jako główne źródło swiatła używam Predatora (5xXP-G po 1.5A w diodę) od midiego to wciąż nie moge uwierzyć że takie maleństwo ma taką moc.

Kąty, rozkład światła dla mnie duże lepsze od ledlinka niż carclo - na szybkie ganianie rowerem idealne.

Ponieważ lampkę odebrałem wczoraj nie miałem wystarczająco dużo czasu na testy ale 2h nocnej jazdy zaliczone - przy używaniu głównie średniego i najsłabszego trybu + dopalanie max od czasu do czasu przy ostrzejszych zjazdach wystarczyło akurat jedno ogniwo o pojemności 2Ah.

Lampka w spoczynku po 10min w trybie maks. jest już gorąca ale to zrozumiałe, przy średnim (1.5A) nie ma w ogóle problemu. Podczas jazdy nawet dość powolnej chłodzenie jest wystarczające i można miotać lumenami do woli :-)

Jakość to najwyższa półka jak to zwykle u naszego forumowego magika ;-) - z nowości malutkie otwory na smyczkę przy zakrętce.

Lampka jest naprawdę genialna - prawdę mówiąc gdyby nie wspomniany Predator pewnie używałbym jej jako jedynej.
Gdybym miał wybierać np.: między tą a np.: Ebolą/Falconem Ebola którą kiedyś testowałem pozostałbym przy mniejszej konstrukcji - światła praktycznie tyle samo a kompaktowa obudowa a więc możliwość używania nie tylko na rowerze to jednak wielki plus.
Zabranie ze sobą jednego czy dwóch zapasowych ogniw do kieszeni to przecież żaden problem.

Jeżeli za czas niedługi do tego typu konstrukcji dojdzie kontrola temp. a podobno prace trwają to naprawdę nie wiem czego jeszcze możnaby oczekiwać od tego typu lampki.
Może jedynie programowalnych trybów...ale to już trochę fanaberia :cool:

Tak więc tradycyjnie bardzo dziękuję midiemu za dalsze oświetlanie życiowej/rowerowej drogi :mrgreen: i stworzenie cudownej lampki.

I czuję że "za naszymi plecami" w Jego warsztacie powstaje wiele innych znakomitych projektów o których z braku czasu niestety się nie dowiadujemy.

Pozdrowienia dla wszystkich światełkowiczów!

[ Dodano: 23 Wrzesień 2010, 16:19 ]
Za jakiś czas ale to pewnie pod koniec października po urlopie postaram się w końcu pożyczyć porządny aparat i zrobić sesję kilku ciekawych lampek właśnie od midiego.
- 3xXP-G 1.33A na diodę ledlink;
- 3xXP-G 1.5A na diodę ledlink;
- Predator czyli 5xXP-G 1.5A ;
- "córkolatarka" czyli 3xXP-G 1A carclo;
- ... tak dla draki ;-) Sigma Powerled.

Gdyby ktoś zechciał się przylączyć ze swoim światełkiem lub też z dobrym aparatem i opanowanym robieniem nocnych zdjęć dla tego typu sesji to zapraszam.

zdrów
Załączniki
zdjecie 1.JPG
zdjecie 1.JPG (63.67 KiB) Przejrzano 6894 razy
3.JPG
3.JPG (95.78 KiB) Przejrzano 6891 razy
zdjecie 5.JPG
zdjecie 5.JPG (60.67 KiB) Przejrzano 6891 razy
zdjecie 3.JPG
zdjecie 3.JPG (72.84 KiB) Przejrzano 6892 razy
1.JPG
1.JPG (50.72 KiB) Przejrzano 6892 razy
zdjecie 2.JPG
zdjecie 2.JPG (65.47 KiB) Przejrzano 6892 razy
4.JPG
4.JPG (80.23 KiB) Przejrzano 6890 razy
Ostatnio zmieniony czwartek 23 wrz 2010, 17:37 przez lukdh, łącznie zmieniany 1 raz.
heniu007

Post autor: heniu007 »

Witaj lukdh!
Możesz mi powiedzieć coś o samym uchwycie? Aż tak dobrze współpracuje z tą średnicą body lampki że bez przeszkody nadaje się do dyscyplin grawitacyjnych? ;)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Ciekawe i ładne :wink: Ale nie pisz proszę 4.5A i 7.5A bo mi się włos na głowie jeży na myśl o takich prądach :-| To zapewne architektura szeregowa więc max. 1.5A w szeregu z oczywiście większym napięciem zasilającym emitery co w sumie wychodzi na to samo :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
lukdh

Ciekawe i ładne Ale nie pisz proszę 4.5A i 7.5A bo mi się włos na głowie jeży na myśl o takich prądach To zapewne architektura szeregowa więc max. 1.5A w szeregu z oczywiście większym napięciem zasilającym emitery co w sumie wychodzi na to samo
No fakt - przyznaję rację :oops: mocno nieprofesjonalny skrót myślowy.
Poprawię.

A przy okazji - z czystej ciekawości zapytam jak tego typu lampka parametrami ma się do Twojej nowej Bocialarki 4.0?

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek 23 wrz 2010, 17:47 przez lukdh, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Nie mam pojęcia :mrgreen: Ale jeśli mogę Cię prosić (o ile posiadasz multimetr) o pomiar prądu jaki pobiera w wysokim z ogniwa to będę wdzięczny. Wtedy mogę dać Ci jakiś odnośnik co do jasności :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
lukdh

Witaj lukdh!
Możesz mi powiedzieć coś o samym uchwycie? Aż tak dobrze współpracuje z tą średnicą body lampki że bez przeszkody nadaje się do dyscyplin grawitacyjnych?
Uchwyt led lensera bo o nim mowa sprawuje się znakomicie.
Sam miałem sceptyczne podejście zanim go nie zacząłem używać ale wbrew pozorom trzyma bardzo mocno.
Używam go również do znacznie większej lampki i też nie ma najmniejszych kłopotów.
Trzyma mocarnie, zakładanie/zdejmowanie lampki bardzo łatwe, całość bardzo estetyczna, prosta, bdb wykonana.

Jeżdżę głównie enduro/dh czasem "zdarzy się" nawet nocą jakiś większy uskok, spore hopy, korzenie, schody, itp więc nie bardzo sobie wyobrażam co miałoby wytrącić ten uchwyt z równowagi jeśli wspomniana jazda nie robi na nim wrażenia.

heniu007 - śmiało stosuj go, będziesz zadowolony.

[ Dodano: 23 Wrzesień 2010, 17:00 ]
Bocian pisze:Nie mam pojęcia Ale jeśli mogę Cię prosić (o ile posiadasz multimetr) o pomiar prądu jaki pobiera w wysokim z ogniwa to będę wdzięczny. Wtedy mogę dać Ci jakiś odnośnik co do jasności

hmm niestety nie posiadam a pewnie gdybym nawet miał takowy to nie bardzo bym wiedział jak go użyć ;-)

Może z pomocą kolegi Calineczka moglibyśmy coś więcej podpowiedzieć lecz krucho u Niego z czasem z tego co wiem a i u mnie nieciekawie :???:

A przy okazji - ponieważ jest to już wysilona prądowo że się tak wyrażę konstrukcja może jakieś namiary na sprawdzone i wydajne ogniwa??

Póki co mam zamiar używać te od upeka - http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=4203

Czy ewentualnie jest na rynku coś wyraźnie lepszego żeby warto było się szarpnąć?
dzięki z góry za pomoc.
heniu007

Post autor: heniu007 »

Tak sobie myślę że ten uchwyt posiada jeszcze jeden fajny atut, tzn. jeśli się wywalisz i w nieszczęściu przywalisz gdzieś w okolicach kokpitu, to lampka zwyczajnie wypadnie z uchwytu ;)
Z tego co wiem to w klamkach marki Formula w jednym z modeli właśnie analogicznie zabezpieczyli hamulec nacinając w odpowiednim miejscu dzwigieńkę od hampla.
I oczywiście trudno nie zauważyć takiego strumienia światła w razie kolizji :mrgreen:
atm

Post autor: atm »

Czy ta lampka bedzie w najblizszym czasie do kupienia?
Awatar użytkownika
lukdh

Czy ta lampka bedzie w najblizszym czasie do kupienia?
Jeśli to pytanie do mnie jako posiadacza - to odpowiedź brzmi: "absolutnie NIE" ;)
Jeśli zaś do twórcy tego rewelacyjnego światełka to pewnie lepiej uderzyć do Niego na prv.
atm

Post autor: atm »

Dzieki za info, juz nawiazalismy kontakt :]
Jak wnioskuje z Twojej minirecenzji, jests bardzo zadowolony z tego swiatelka? Ja sie jeszcze zastanawiam, troche mi brakuje kontroli temp; choc byc moze jest to mocno "papierowy" ficzer i w praktyce nie odczulbym jego braku.
Pozdrawiam.....Rafal
Awatar użytkownika
lukdh

Jak wnioskuje z Twojej minirecenzji, jests bardzo zadowolony z tego swiatelka? Ja sie jeszcze zastanawiam, troche mi brakuje kontroli temp; choc byc moze jest to mocno "papierowy" ficzer i w praktyce nie odczulbym jego braku.
Jestem mega zadowolony pomimo posiadania drugiego znacznie mocniejszego jak pisałem to jest rewelacyjnie poręczne i naprawdę mocarne - zwłaszcza jak na tyci wymiary :ok:
Będziesz zadowolony a kontroli temp myślę że aż tak bardzo nie potrzeba - to body całkiem ładnie oddaje ciepło i jeśli jej używasz na rowerze to w trybie maks. nawet przy niezbyt szybkiej jeździe nie sposób ugotowac światełka :smile: , w spoczynku na środkowym trybie (1.5A) trochę się grzeje ale naprawdę nieznacznie i można używac do końca baterii.
Lampka jak dla mnie rewelacyjna.
karlosboy

Post autor: karlosboy »

lukdh, wiesz może ile latarka świeci na poszczególnych trybach przy wspomnianych przez ciebie wcześniej ogniwach ? ;)
Rozumiem, że lampka jest "skrobnięta" farbą :wink: ?
Awatar użytkownika
lukdh

lukdh, wiesz może ile latarka świeci na poszczególnych trybach przy wspomnianych przez ciebie wcześniej ogniwach ?
Rozumiem, że lampka jest "skrobnięta" farbą ?
Nie liczyłem nigdy ani też nie używałem jej z zegarkiem w ręku (trudno oszacować bo nigdy nie jeżdżę wciąż na jednym trybie :-) - czasy bardzo przyzwoite chociaż pewnie zamówię ogniwo Panasonica 2900mAh.

Body pociągnięte farbą oczywiście.
ODPOWIEDZ