Co to znaczy, że latarka jest regulowana elektronicznie?
Co to znaczy, że latarka jest regulowana elektronicznie?
Chodzi o latarkę zasilaną ogniwami 18650 i tryb maksymalny. Producent pisze, że jest regulowana elektronicznie ale jasność w miarę rozładowywania ogniwa powoli spada tak jak napięcie od 4.2V do 3.0V. Na czym taka regulacja elektroniczna miałaby polegać?
Witam
Najczęściej jest to tak, że układ zasilający LEDa nie ma stabilizacji prądu wyjściowego, lub działa on tylko w jakimś zakresie napięcia zasilania.
Wiele przetwornic z DX pracuje na swoich maksymalnych parametrach dostarczając np. 600mA w diodę przy pełnym ogniwie. Ale ograniczenie prądu jest po stronie zasilania, co powoduje, że w miarę obniżania się napięcia zasilania, maleje prąd na wyjściu.
Tryby natomiast nie określają, że na diodę jest podawane np. 20mA, 100mA..... tylko że stanowią 5%, 25%... maksymalnej jasności.
Jest jeszcze pewien szczegół, otóż w miarę rozładowywania ogniwa, zmienia się troszeczkę stosunek podziału, bo tryby najniższe pozostają w miarę niezależne od zasilania, a tryby wyższe maleją wraz z obniżaniem się napięcia na zasilaniu.
Pozdrawiam
Najczęściej jest to tak, że układ zasilający LEDa nie ma stabilizacji prądu wyjściowego, lub działa on tylko w jakimś zakresie napięcia zasilania.
Wiele przetwornic z DX pracuje na swoich maksymalnych parametrach dostarczając np. 600mA w diodę przy pełnym ogniwie. Ale ograniczenie prądu jest po stronie zasilania, co powoduje, że w miarę obniżania się napięcia zasilania, maleje prąd na wyjściu.
Tryby natomiast nie określają, że na diodę jest podawane np. 20mA, 100mA..... tylko że stanowią 5%, 25%... maksymalnej jasności.
Jest jeszcze pewien szczegół, otóż w miarę rozładowywania ogniwa, zmienia się troszeczkę stosunek podziału, bo tryby najniższe pozostają w miarę niezależne od zasilania, a tryby wyższe maleją wraz z obniżaniem się napięcia na zasilaniu.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Co producent ma na myśli pisząc coś takiego "Digital Regulated 2000mA Current Output"?
Czy to znaczy, że stale pobiera te 2000mA chociaż może więcej wycisnąć z ogniwa?
Czy ogniwa 18650 są tak skonstruowane, że jak spada w nich napięcie to prąd jaki może ciągnąć driver też?
Czy latarki, które faktycznie mają cały czas stałą jasność w trybie max. ograniczają po prostu ten tryb do powiedzmy 70% możliwości ogniwa?
Co producent ma na myśli pisząc coś takiego "Digital Regulated 2000mA Current Output"?
Czy to znaczy, że stale pobiera te 2000mA chociaż może więcej wycisnąć z ogniwa?
Czy ogniwa 18650 są tak skonstruowane, że jak spada w nich napięcie to prąd jaki może ciągnąć driver też?
Czy latarki, które faktycznie mają cały czas stałą jasność w trybie max. ograniczają po prostu ten tryb do powiedzmy 70% możliwości ogniwa?
- Calineczka
- Kontakt:
"Digital Regulated 2000mA Current Output" - powinno iść stale 2000mA w diodę (lub w diody) niezależnie od stopnia rozładowania akumulatora 18650, w praktyce działa to tylko w określonym zakresie napięcia ogniwa i zależy od wielu czynników: Vf diody, jakości ogniwa 18650 itd
najczęściej chodzi o żywotność diody i możliwości jej zasilania (problemy termiczne oraz max prąd idący w diodę) , a nie wydajność ogniwaCzy latarki, które faktycznie mają cały czas stałą jasność w trybie max. ograniczają po prostu ten tryb do powiedzmy 70% możliwości ogniwa?
Tzn, że prąd płynący przez diodę będzie oscylował około 2A przy nap. ogniwa 3.7V.ion pisze: Co producent ma na myśli pisząc coś takiego "Digital Regulated 2000mA Current Output"?
Ogniwa li-ion (np: 18650) mają to do siebie, że napięcie na nich spada w miarę rozładowania od 4.2V do 3V. Rzadko która latarka np: z DX ma prawdziwą regulację prądu niezależną od tych wahań. Moja UF A10B powinna mieć max prąd 1A. I ma ale tylko przy rozładowanym aku do poziomu 3.7V. Po włożeniu świeżego prąd wynosi 1.6A i jest za duży jak na moją diodę.
Dla tego użytkownicy tego forum modyfikują swoje latarki aby zapewnić im właściwe warunki pracy.
Zapraszam do lektury.
Pozdrawiam
no nie bardzo, jeśli sterownik jest constant current, to utrzymuje prąd idący w diodę niezależnie od V na ogniwie (w ramach zakresu jego działania) i możliwości ogniwa...Tzn, że prąd płynący przez diodę będzie oscylował około 2A przy nap. ogniwa 3.7V.
A napięcie ogniwa ważne jest, ale pod obciążeniem
Generalnie ja uważam, że tekst "regulowana elektronicznie" to jeden wielki chwyt reklamowy. No bo przecież równie dobrze mogę użyć rezystora, czyli jakby nie było - elementu elektronicznego, i napisać, że prąd jest regulowany elektronicznie. Czy skłamię? - nie. Stworzyłem prosty układ elektroniczny, który reguluje prąd diody. Proste.
A "digital regulated" oznacza tyle, że jeszcze ewentualnie PWM tam jest. Bo w żadnym z tych opisów nie jest powiedziane, że prąd jest stabilizowany czy stały (czyli to co byłoby fajne) tylko regulowany (co tak na prawdę nic nie oznacza).
pozdrawiam
A "digital regulated" oznacza tyle, że jeszcze ewentualnie PWM tam jest. Bo w żadnym z tych opisów nie jest powiedziane, że prąd jest stabilizowany czy stały (czyli to co byłoby fajne) tylko regulowany (co tak na prawdę nic nie oznacza).
pozdrawiam
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
- pegasus_sis
Witam
Mniej więcej, to da radę uzyskać, tu masz "czarno na białym", ale już z ogniwa AA to nie za bardzo.
Pozdawiam
Mniej więcej, to da radę uzyskać, tu masz "czarno na białym", ale już z ogniwa AA to nie za bardzo.
Pozdawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
- pegasus_sis
- Calineczka
- Kontakt:
- pegasus_sis
To płaska latarka - zamiast normalnej baterii wchodzi idealnie koszyk na baterie w rozmiarze R6 (nie da rady tam wcisnąć 18650 - mierzyłem). Ogniwa już mam, tak samo jak sterownik (zresztą polecony mi na forum...) . Dioda to xp-g od Edim - o Vf też trochę za późno doczytałem, ale chyba tragedii nie będzie
- Calineczka
- Kontakt: