HID- Chiński Vs. Bosch rozwiązanie
HID- Chiński Vs. Bosch rozwiązanie
Witam,
Panowie mam na szafie stary reflektor jml 2940
Przerobiony na HID-a
Przetwornica Bosch-a i Palnik Philipsa.
Niestety sprzecik trochę leżał i okazało się że akumulator do wyrzucenia i trzeba nowy palnik.
Mam w domu jeszcze stary chiński zestaw Przetwornica + Palnik H1 działają.
Chciałbym aby koszta naprawy były jak najmniejsze, myślicie że będzie duża różnica między:
-Chiński Palniki D2S 30zł Alle... Przetwornica Bosch
-Palnik Philips D2S 100zł Przetwornica Bosch
-Chiński Palnik H1 + Chińska przetwornica
Będzie duża różnica? Warto dołożyć więcej kasy?
Reflektor nie jest w idealnym stanie.
Pozdrawiam Serdecznie.
Panowie mam na szafie stary reflektor jml 2940
Przerobiony na HID-a
Przetwornica Bosch-a i Palnik Philipsa.
Niestety sprzecik trochę leżał i okazało się że akumulator do wyrzucenia i trzeba nowy palnik.
Mam w domu jeszcze stary chiński zestaw Przetwornica + Palnik H1 działają.
Chciałbym aby koszta naprawy były jak najmniejsze, myślicie że będzie duża różnica między:
-Chiński Palniki D2S 30zł Alle... Przetwornica Bosch
-Palnik Philips D2S 100zł Przetwornica Bosch
-Chiński Palnik H1 + Chińska przetwornica
Będzie duża różnica? Warto dołożyć więcej kasy?
Reflektor nie jest w idealnym stanie.
Pozdrawiam Serdecznie.
Hej
Ja przebudowałem latarkę H4 żarową na HID made in china. Brałem najcieplejszy kolor jaki był - chyba 4300. Jestem bardzo zadowolony a latarka działa do dziś. Do latarki brałbym "tanio". Chyba że to będzie podstawowe światło na wyprawie na Arktykę to zastanawiałbym się , choć na razie do "cincika" nie mam zastrzeżeń. A moje dzieło tu: http://swiatelka.pl/viewtopic.php?t=355 ... 965a1d1c23
Ja przebudowałem latarkę H4 żarową na HID made in china. Brałem najcieplejszy kolor jaki był - chyba 4300. Jestem bardzo zadowolony a latarka działa do dziś. Do latarki brałbym "tanio". Chyba że to będzie podstawowe światło na wyprawie na Arktykę to zastanawiałbym się , choć na razie do "cincika" nie mam zastrzeżeń. A moje dzieło tu: http://swiatelka.pl/viewtopic.php?t=355 ... 965a1d1c23
Tak widziałem Twoj projekcik, niestety moj palnik ma "5000k" 6kk
Nie jest to podstawowe światło ale musi mieć przewagę w świeceniu nad "reflektorem 55W" co nie będzie łątwe, bo po co nosić takie duże dziadostwo jak mniejsza zabawka daje podobne światło.
Stąd pytanie, słyszałem o jakości chińskich przetwornic i palników.
Ale dziękuję Ci za sugestię.
[ Dodano: 20 Wrzesień 2010, 14:37 ]
Próbował ktoś włożyc dwa palniki w jeden reflektor?
Jak będzie odziaływać ciepło jednego palnika na drugi?
Nie jest to podstawowe światło ale musi mieć przewagę w świeceniu nad "reflektorem 55W" co nie będzie łątwe, bo po co nosić takie duże dziadostwo jak mniejsza zabawka daje podobne światło.
Stąd pytanie, słyszałem o jakości chińskich przetwornic i palników.
Ale dziękuję Ci za sugestię.
[ Dodano: 20 Wrzesień 2010, 14:37 ]
Próbował ktoś włożyc dwa palniki w jeden reflektor?
Jak będzie odziaływać ciepło jednego palnika na drugi?
Nie wiem jak Ty to sobie wyobrażasz. Aby mieć właściwie ukształtowaną wiązkę źródło światła musi się znajdować we właściwym miejscu, wystarczy niewielkie odchylenie i będzie świecić tragicznie. Wyjątkiem jest jedna z metod przeróbki reflektorów z cokołem H4 - H4-4. Są to dwa żarniki umieszczone na wspólnym mocowaniu, blisko siebie. Jeden z nich spełnia rolę świateł mijania, a drugi drogowych. W praktyce nie widziałem, jedynie o tym słyszałem i widziałem na zdjęciach.Venom pisze:Próbował ktoś włożyc dwa palniki w jeden reflektor?
Pozdrawiam
Tomeqp ja widzialem nawet zamontowalem sobie w reflektorze i swiecilo tragicznie. Niedosc ze drogowe swiecily o wiele slabiej niz mijania to walily gdzies po znakach i w kosmos.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Mnie ostatnio dopada jesienna ciemnota i korci zmajstrować sobie jakieś mocarne światełko, więc poznaję trochę nowych rozwiązań. Myślałem nawet o tym zestawie H4-4, ale skoro mówisz, że słabo to świeci...
Fluxor, a u Ciebie działało to na zasadzie włączania dodatkowego żarnika na drogowe (świeciły oba), czy wyłączało mijania i włączało drogowe (za każdym razem świecił jeden)?
Fluxor, a u Ciebie działało to na zasadzie włączania dodatkowego żarnika na drogowe (świeciły oba), czy wyłączało mijania i włączało drogowe (za każdym razem świecił jeden)?
Pozdrawiam
Tomeqp za kazdym razem swiecil jeden bo to nie byl bixeon. W tamtych czasach bixeon na H4 kosztowal prawie 400 zl a teraz widze ze ponizej 200 zl juz sprzedaja.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
Ja tak może jeszcze dla zainteresowanych napiszę jakie są rodzaje chińskich HIDów H4:
H4-1 -> jeden żarnik z przysłoną; brak świateł długich
H4-2 -> żarnik + halogen; mijania są na HIDzie, a długie na halogenie
H4-3 -> ruchomy żarnik; mijania i długie HID, żarnik przesuwa się na elektromagnesie
H4-4 -> dwa żarniki; mijania i długie HID i tutaj zależy od instalacji, albo gaśnie żarnik od mijania i zapala się od długich, albo na długich świecą się oba.
Venom Jakie mocowanie masz w tym reflektorze? Fabrycznie było H4, a Ty zastanawiasz się między D2S a H1.
H4-1 -> jeden żarnik z przysłoną; brak świateł długich
H4-2 -> żarnik + halogen; mijania są na HIDzie, a długie na halogenie
H4-3 -> ruchomy żarnik; mijania i długie HID, żarnik przesuwa się na elektromagnesie
H4-4 -> dwa żarniki; mijania i długie HID i tutaj zależy od instalacji, albo gaśnie żarnik od mijania i zapala się od długich, albo na długich świecą się oba.
Venom Jakie mocowanie masz w tym reflektorze? Fabrycznie było H4, a Ty zastanawiasz się między D2S a H1.
Pozdrawiam
Mógłbyś podrzucić jakiś link, czy coś więcej na ten temat? Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim, bo ruchoma przysłona w fabrycznych soczewkach to wiem, że jest ale w H4 nigdy nie widziałem.Bulba pisze:H4-5 -> Jedna banka wyladowcza HID z ruchoma przeslona
Znakomity efekt podczas zmiany swiatel.
Pozdrawiam
Bulba, To co dałeś to jest H4-3, a ruchoma nie jest przysłona, tylko żarnik się wsuwa i wysuwa na elektromagnesie. Wpisz H4-3 w youtube i zobacz na filmie jak to się tam rusza, ja niestety filmu nie dam, bo internet strasznie wolno mi działa, ledwo posty piszę.
PS: Jakimś cudem się załadowała strona. Tutaj dobrze widać jak to działa: http://www.youtube.com/watch?v=L3ae307K_iQ
PS: Jakimś cudem się załadowała strona. Tutaj dobrze widać jak to działa: http://www.youtube.com/watch?v=L3ae307K_iQ
Pozdrawiam
No coz, przeczytaj opis pod pierwszym zdjeciem.
Obejrzyj dokladnie ostatnie zdjecie, zwroc uwage na czarna przeslone ktora widac za banka wyladowcza (nie mylic z zarnikiem)
Podales link do zupelnie innej konstrukcji niz ja.
Obejrzyj dokladnie ostatnie zdjecie, zwroc uwage na czarna przeslone ktora widac za banka wyladowcza (nie mylic z zarnikiem)
Podales link do zupelnie innej konstrukcji niz ja.
My definition is High Definition.
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®
Bledy w pisowni sa celowe, zamierzone i chronione prawami autorskimi.
Uzywanie podobnych bledow jest zakazane i bezprawne ®