Pierwszy energyDIY na Rower :)
- energysnake
Pierwszy energyDIY na Rower :)
No stało się zwariowałem i postanowiłem zrobić pierwszą latarkę na rower dawcą mają być :
1. Moduł 3x XP-G R5 mogę dać też 4x lub 7x XP-G R5 (tylko jak to będzie wyglądać z czasem świecenia na takich pakietach jak z punktu 3 )
2. Body wytoczy mi brat
3. Pakiet z 6 x 18650 (wyprowadzenia do balansowania IMAX-em B6) 2000mAh lub 2600mAh
Teraz pytanie jaki zastosować do tego driver mianowicie chodzi mi o taki aby wycisnąć z tych diod jak najwięcej oczywiście pozostawiając je przy życiu .
Przydałoby się żeby ten driver miał zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem , bo chciałem zastosować te akumulatorki http://allegro.pl/ogniwa-sony-18650-li- ... 46215.html no a jeśli taki driver nie istnieje , to zastosuję te WOW 2600 zabezpieczone , ale wolałbym te SONY wiadomo tańsze tylko nie wiem czy się nadadzą no i jak je polutować
Teraz kwestia optyki jak będzie najlepsza na rower może taki kompromis pomiędzy szeroko , a daleko no i żeby rozkład światła był równy (flood)
Wiem wiem dużo pytań ,ale jestem akurat w tej kwestii ciemny ,no ale najtrudniej pewnie zbudować pierwszą później to już kopiowanie i modyfikacje przynajmniej tak mi się wydaje
Lutowanie i zręczność mam także pozostają kwestie których nie wiem mianowicie jak to połączyć tzn diody na gwieździe i resztę
PS. wiem wiem sorry , ale jakoś nie mogę znaleźć przepisu na budowę takiej latarki jak mnie oświecicie to na pewno coś sklecę i się pochwalę
Z góry dziękuję i pozdrawiam oświeconych
HELP
1. Moduł 3x XP-G R5 mogę dać też 4x lub 7x XP-G R5 (tylko jak to będzie wyglądać z czasem świecenia na takich pakietach jak z punktu 3 )
2. Body wytoczy mi brat
3. Pakiet z 6 x 18650 (wyprowadzenia do balansowania IMAX-em B6) 2000mAh lub 2600mAh
Teraz pytanie jaki zastosować do tego driver mianowicie chodzi mi o taki aby wycisnąć z tych diod jak najwięcej oczywiście pozostawiając je przy życiu .
Przydałoby się żeby ten driver miał zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem , bo chciałem zastosować te akumulatorki http://allegro.pl/ogniwa-sony-18650-li- ... 46215.html no a jeśli taki driver nie istnieje , to zastosuję te WOW 2600 zabezpieczone , ale wolałbym te SONY wiadomo tańsze tylko nie wiem czy się nadadzą no i jak je polutować
Teraz kwestia optyki jak będzie najlepsza na rower może taki kompromis pomiędzy szeroko , a daleko no i żeby rozkład światła był równy (flood)
Wiem wiem dużo pytań ,ale jestem akurat w tej kwestii ciemny ,no ale najtrudniej pewnie zbudować pierwszą później to już kopiowanie i modyfikacje przynajmniej tak mi się wydaje
Lutowanie i zręczność mam także pozostają kwestie których nie wiem mianowicie jak to połączyć tzn diody na gwieździe i resztę
PS. wiem wiem sorry , ale jakoś nie mogę znaleźć przepisu na budowę takiej latarki jak mnie oświecicie to na pewno coś sklecę i się pochwalę
Z góry dziękuję i pozdrawiam oświeconych
HELP
Ostatnio zmieniony poniedziałek 20 wrz 2010, 10:01 przez energysnake, łącznie zmieniany 1 raz.
Ultrafire A10B mod XP-G R5
Lumahunter SE Digital mod XM-L T6
Solarforce L2P XM-L T6 mod by Greg
Witam
Pakiet, jak sądzę w konfiguracji 6s, trudno Ci będzie do tego znaleźć driver. Jeśli pozostaniesz przy tej topologii, to chyba sam będziesz musiał skonstruować przetwornicę.
Być może EdiMowe dadzą radę z 25V na wejściu, bo pamiętam kiedyś dyskusję na podobny temat, ale chyba trzeba by z nim pogadać.....
Jeśli jednak "szarpnął" byś się na 8 ogniw, to można skombinować 4s2p (mała elektrownia ) i wtedy już dużo łatwiej będzie dobrać sterownik.
Ostatecznie pakiet 4s, który przy 3-ch LEDach pędzonych 1A da Ci ponad 2h maxa.
Pozdrawiam
PS: Po co ten cytat?
Pakiet, jak sądzę w konfiguracji 6s, trudno Ci będzie do tego znaleźć driver. Jeśli pozostaniesz przy tej topologii, to chyba sam będziesz musiał skonstruować przetwornicę.
Być może EdiMowe dadzą radę z 25V na wejściu, bo pamiętam kiedyś dyskusję na podobny temat, ale chyba trzeba by z nim pogadać.....
Jeśli jednak "szarpnął" byś się na 8 ogniw, to można skombinować 4s2p (mała elektrownia ) i wtedy już dużo łatwiej będzie dobrać sterownik.
Ostatecznie pakiet 4s, który przy 3-ch LEDach pędzonych 1A da Ci ponad 2h maxa.
Pozdrawiam
PS: Po co ten cytat?
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Jeśli pakiet 6s to np: bFlex, albo kilka innych od TASKLEDa.
Czy można zastosować w tych z zasilaniem nominalnym 24V pakiet 6s? Trzeba zapytać producenta.
Czy można zastosować w tych z zasilaniem nominalnym 24V pakiet 6s? Trzeba zapytać producenta.
Ciekawym pomysłem byłoby zachowanie połączeń z tej baterii jak z linku. Wywalasz elektronikę i w to miejsce gniazdo montażowe na wyjście 4s2p oraz jakieś łącze do par równoległych w celu balansowania. Tam masz od razu bezpieczniki temperaturowe które możesz zachować w celu większego bezpieczeństwa. Poproś sprzedawcę o dorzucenie górnej obudowy (i tak to zapewne wyrzuca) a po dokonaniu modyfikacji wnętrza cyjanoakryl na brzegi połączenia, wszystko w ściski modelarskie na parę minut i masz całkiem fajny pakiet w gotowej obudowie
PS. Jeśli będziesz chciał te cele rozdzielać z baterii to ostrzegam, że w bateriach Toshibowych made in Taiwan koszulki Sony Fukishima lubią odchodzić jazem z tym ciemnym spoiwem trzymającym wszystko w całości
PS. Jeśli będziesz chciał te cele rozdzielać z baterii to ostrzegam, że w bateriach Toshibowych made in Taiwan koszulki Sony Fukishima lubią odchodzić jazem z tym ciemnym spoiwem trzymającym wszystko w całości
Sometimes darkness can show you the light
- energysnake
Pyra zaspany byłem
Dobra więc 3 x XP-G R5 tylko jak je połączyć szeregowo czy równolegle ? , a można by zastosować taką baterie http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=9437 cenowo nie wypada tak źle , a jest już gotowiec tylko właśnie jeśli się nadaje to ile poświeci na takim pakiecie czy jednak brać te 8 ogniw SONY tylko własnie jak ja naładuje 8 cell jak moja ładowarka ładuje max 6 , no i teraz kwestia drivera jaki i gdzie kupić i ile pójdzie w diode
Gdzie można kupić najtaniej moduł 3 x XP-G R5 i z jaką soczewką chciałbym żeby to świeciło jak np te latarki Midiego , może być zagranica (PAYPALL)
Zapomniałbym o wyłączniku jaki kupić może być DX-owy
Dobra więc 3 x XP-G R5 tylko jak je połączyć szeregowo czy równolegle ? , a można by zastosować taką baterie http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=9437 cenowo nie wypada tak źle , a jest już gotowiec tylko właśnie jeśli się nadaje to ile poświeci na takim pakiecie czy jednak brać te 8 ogniw SONY tylko własnie jak ja naładuje 8 cell jak moja ładowarka ładuje max 6 , no i teraz kwestia drivera jaki i gdzie kupić i ile pójdzie w diode
Gdzie można kupić najtaniej moduł 3 x XP-G R5 i z jaką soczewką chciałbym żeby to świeciło jak np te latarki Midiego , może być zagranica (PAYPALL)
Zapomniałbym o wyłączniku jaki kupić może być DX-owy
Na rowerze masz, że tak powiem, "dużo miejsca" tj. dużo możliwości konfiguracji, więc lepiej diody szeregowo (mniejszy prąd = mniejsze straty) i driver obniżający napięcie (step-down, buck). Z trzech akumulatorów powinno świecić stałym światłem dosyć długo, a z 4 masz pewność, że przez cały czas świecenia będzie stała jasność.
Pakiet który pokazałeś ma za małe napięcie do takiej konfiguracji. Powinien mieć 3 lub 4 cele. A jeśli chcesz używać tych ogniw z laptopa, to już masz wtedy gotowy pakiet 4s2p, tylko jakoś ładnie złączkę do tego wyprowadzić. Na takim pakiecie miałbyś spokojnie 2h światła przy 1A w XPG. Albo możesz go podzielić na dwa pakiety 4s1p, moim zdaniem tak jest wygodniej, masz tak jakby 2x 1h świecenia, a jak zapomnisz naładować jednego to zawsze drugi będzie itp
pozdrawiam
Pakiet który pokazałeś ma za małe napięcie do takiej konfiguracji. Powinien mieć 3 lub 4 cele. A jeśli chcesz używać tych ogniw z laptopa, to już masz wtedy gotowy pakiet 4s2p, tylko jakoś ładnie złączkę do tego wyprowadzić. Na takim pakiecie miałbyś spokojnie 2h światła przy 1A w XPG. Albo możesz go podzielić na dwa pakiety 4s1p, moim zdaniem tak jest wygodniej, masz tak jakby 2x 1h świecenia, a jak zapomnisz naładować jednego to zawsze drugi będzie itp
pozdrawiam
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
- energysnake
Jak ma być 3x XPG to Edim ma dużo takich sterowników obnżających, np R105 (chyba jeden z najtańszych) czy UP-cośtam
http://sklep.ledim.pl/?misc=7
http://sklep.ledim.pl/?misc=25
http://sklep.ledim.pl/?misc=7
http://sklep.ledim.pl/?misc=25
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
- energysnake
A ten http://allegro.pl/driver-led-1-4a-z-try ... 17760.html jak to jest przy połączeniu szeregowym w każda diodę idzie 1.4A
Analogicznie jak jest w tym http://sklep.ledim.pl/?misc=7
Ostatecznie który lepszy
Analogicznie jak jest w tym http://sklep.ledim.pl/?misc=7
Ostatecznie który lepszy
Ten z allegro się nie nadaje, bo:
A ten ze sklepu jest ok, możesz tam ustawić prąd max. 1,1A i przy szeregowym połączeniu diod tyle będzie płynęło przez każdą. Ponadto posiada 2 tryby - 100% i 50% co jest bardzo przydatne (np jedziesz szosą a nie lasem, to włączasz sobie 50% i masz nadal dużo światła a aku potrzymają ci 2x dłużej)Zasilanie 3-5V,
-
A dlaczego nie dać przetwornicy typy boost i połączyć równolegle?
Dużo większy wybór sterowników jest wtedy, na szeregowo jest raptem kilka, i to mało ciekawych.
Jak będziesz budował też własny pakiet aku wraz z ładowarką, to możesz go zamknąć na stałe i tylko podłączać do ładowarki. Odpada potrzeba balansowania ogniw.
Można popatrzeć na bardziej doświadczonych tutaj na forum.
Midi, Bocian, przeważnie robią równolegle.
Dużo większy wybór sterowników jest wtedy, na szeregowo jest raptem kilka, i to mało ciekawych.
Jak będziesz budował też własny pakiet aku wraz z ładowarką, to możesz go zamknąć na stałe i tylko podłączać do ładowarki. Odpada potrzeba balansowania ogniw.
Można popatrzeć na bardziej doświadczonych tutaj na forum.
Midi, Bocian, przeważnie robią równolegle.
-
Przetwornice typu boost maja mniejsza sprawnosc niz step-down.
Co do wiekszej ilosci prztwornic typu boost to sie nie zgodze. Na rynku jest mnostwo step-downow.
Polaczenie rownolegle ogniw ma tez swoje wady. Musisz stosowac identyczne ogniwa w pakiecie, najlepiej z tej samej serii i daty produkcji, gdyz nawet u tego samego producenta sa rozrzuty w parametrach.
Dochodzi jeszcze problem z nierownomiernym starzeniem sie ogniw. Najslabsze ogniwo bedzie Ci zanizac pojemnosc calego pakietu.
Roznica bedzie tez w pradzie zasilajacym driver. W tym przypadku prad bedzie osiem razy wiekszy, niz w polaczeniu szeregowym, wiec przewody zasilajace musza byc duuuuzo grubsze.
PS. Przepraszam za brak polskich liter w poscie. Jestem teraz w Danii na obcym kompie, a tutaj takowych nie maja
Co do wiekszej ilosci prztwornic typu boost to sie nie zgodze. Na rynku jest mnostwo step-downow.
Polaczenie rownolegle ogniw ma tez swoje wady. Musisz stosowac identyczne ogniwa w pakiecie, najlepiej z tej samej serii i daty produkcji, gdyz nawet u tego samego producenta sa rozrzuty w parametrach.
Dochodzi jeszcze problem z nierownomiernym starzeniem sie ogniw. Najslabsze ogniwo bedzie Ci zanizac pojemnosc calego pakietu.
Roznica bedzie tez w pradzie zasilajacym driver. W tym przypadku prad bedzie osiem razy wiekszy, niz w polaczeniu szeregowym, wiec przewody zasilajace musza byc duuuuzo grubsze.
PS. Przepraszam za brak polskich liter w poscie. Jestem teraz w Danii na obcym kompie, a tutaj takowych nie maja
Łączenie równoległe zarówno diod jak i ogniw Li-Ion ma swoje wady i zalety. Nie jest tak jak ktoś napisał że diody XP-G z jednego paska mają bardzo wyrównane Vf. Dokładnie dziś selekcjonowałem partię 50szt. XP-G uciętych z jednej rolki XP-G R5 1T i Vf tychże podzieliłem na 8 kategorii (różnice w skrajnych dosyć duże np. 0,19A@2,9V vs 0,45A@2.9V) Przy łączeniu równoległym emiterów NALEŻY perfekcyjnie zmierzyć i dobrać równe Vf z bardzo dużą dokładnością (koniecznie na podłożu MCPCB). Co do ogniw to nie zgodzę się z tym że łączenie równoległe ma same wady. Śmiem nawet twierdzić że takie połączenie zdrowych ogniw o bardzo zbliżonych parametrach gwarantuje nam dłuższe używanie pakietu jako takiego. Odchodzi problem balansowania celli, nierównomiernego rozładowywania ogniw w szeregu. Ten kto forsuje opinię że zdrowe ogniwo jest osłabiane przez słabsze ma rację ale są to oddalone w czasie procesy i niech pamięta o tym, że w 4s2p też ma aż 4 pary równoległe w których jeden z bliźniaków gdy zacznie słabnąć zaburzy nam pracę pakietu nawet w większym stopniu
Sometimes darkness can show you the light