Pierwszy energyDIY na Rower :)

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
energysnake

Pierwszy energyDIY na Rower :)

Post autor: energysnake »

No stało się zwariowałem :razz: i postanowiłem zrobić pierwszą latarkę na rower dawcą mają być :

1. Moduł 3x XP-G R5 mogę dać też 4x lub 7x XP-G R5 (tylko jak to będzie wyglądać z czasem świecenia na takich pakietach jak z punktu 3 )
2. Body wytoczy mi brat
3. Pakiet z 6 x 18650 (wyprowadzenia do balansowania IMAX-em B6) 2000mAh lub 2600mAh

Teraz pytanie jaki zastosować do tego driver mianowicie chodzi mi o taki aby wycisnąć z tych diod jak najwięcej oczywiście pozostawiając je przy życiu :?: :-) .
Przydałoby się żeby ten driver miał zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem , bo chciałem zastosować te akumulatorki http://allegro.pl/ogniwa-sony-18650-li- ... 46215.html no a jeśli taki driver nie istnieje , to zastosuję te WOW 2600 zabezpieczone , ale wolałbym te SONY wiadomo tańsze :-) tylko nie wiem czy się nadadzą no i jak je polutować :?:
Teraz kwestia optyki jak będzie najlepsza na rower może taki kompromis pomiędzy szeroko , a daleko no i żeby rozkład światła był równy (flood) :?:

Wiem wiem dużo pytań :roll: ,ale jestem akurat w tej kwestii ciemny ,no ale najtrudniej pewnie zbudować pierwszą później to już kopiowanie i modyfikacje przynajmniej tak mi się wydaje :razz:
Lutowanie i zręczność mam także pozostają kwestie których nie wiem mianowicie jak to połączyć tzn diody na gwieździe i resztę :???:

PS. wiem wiem sorry , ale jakoś nie mogę znaleźć przepisu na budowę takiej latarki jak mnie oświecicie to na pewno coś sklecę i się pochwalę <czyta gazete>

Z góry dziękuję i pozdrawiam oświeconych :mrgreen:

HELP :shock:
Ostatnio zmieniony poniedziałek 20 wrz 2010, 10:01 przez energysnake, łącznie zmieniany 1 raz.
Ultrafire A10B mod XP-G R5
Lumahunter SE Digital mod XM-L T6
Solarforce L2P XM-L T6 mod by Greg
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Pakiet, jak sądzę w konfiguracji 6s, trudno Ci będzie do tego znaleźć driver. Jeśli pozostaniesz przy tej topologii, to chyba sam będziesz musiał skonstruować przetwornicę.
Być może EdiMowe dadzą radę z 25V na wejściu, bo pamiętam kiedyś dyskusję na podobny temat, ale chyba trzeba by z nim pogadać.....
Jeśli jednak "szarpnął" byś się na 8 ogniw, to można skombinować 4s2p (mała elektrownia ;) ) i wtedy już dużo łatwiej będzie dobrać sterownik.
Ostatecznie pakiet 4s, który przy 3-ch LEDach pędzonych 1A da Ci ponad 2h maxa.

Pozdrawiam

PS: Po co ten cytat?
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Jeśli pakiet 6s to np: bFlex, albo kilka innych od TASKLEDa.
Czy można zastosować w tych z zasilaniem nominalnym 24V pakiet 6s? Trzeba zapytać producenta.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Ciekawym pomysłem byłoby zachowanie połączeń z tej baterii jak z linku. Wywalasz elektronikę i w to miejsce gniazdo montażowe na wyjście 4s2p oraz jakieś łącze do par równoległych w celu balansowania. Tam masz od razu bezpieczniki temperaturowe które możesz zachować w celu większego bezpieczeństwa. Poproś sprzedawcę o dorzucenie górnej obudowy (i tak to zapewne wyrzuca) :mrgreen: a po dokonaniu modyfikacji wnętrza cyjanoakryl na brzegi połączenia, wszystko w ściski modelarskie na parę minut i masz całkiem fajny pakiet w gotowej obudowie :wink:

PS. Jeśli będziesz chciał te cele rozdzielać z baterii to ostrzegam, że w bateriach Toshibowych made in Taiwan koszulki Sony Fukishima lubią odchodzić jazem z tym ciemnym spoiwem trzymającym wszystko w całości :roll:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
energysnake

Pyra zaspany byłem :razz:
Dobra więc 3 x XP-G R5 :-) tylko jak je połączyć szeregowo czy równolegle :?: ? , a można by zastosować taką baterie http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=9437 cenowo nie wypada tak źle , a jest już gotowiec tylko właśnie jeśli się nadaje to ile poświeci na takim pakiecie czy jednak brać te 8 ogniw SONY :?: tylko własnie jak ja naładuje 8 cell jak moja ładowarka ładuje max 6 :neutral: , no i teraz kwestia drivera jaki i gdzie kupić i ile pójdzie w diode :?:

Gdzie można kupić najtaniej moduł 3 x XP-G R5 i z jaką soczewką :?: chciałbym żeby to świeciło jak np te latarki Midiego :smile: , może być zagranica (PAYPALL) :?:

Zapomniałbym o wyłączniku jaki kupić może być DX-owy :?:

:-)
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Na rowerze masz, że tak powiem, "dużo miejsca" tj. dużo możliwości konfiguracji, więc lepiej diody szeregowo (mniejszy prąd = mniejsze straty) i driver obniżający napięcie (step-down, buck). Z trzech akumulatorów powinno świecić stałym światłem dosyć długo, a z 4 masz pewność, że przez cały czas świecenia będzie stała jasność.

Pakiet który pokazałeś ma za małe napięcie do takiej konfiguracji. Powinien mieć 3 lub 4 cele. A jeśli chcesz używać tych ogniw z laptopa, to już masz wtedy gotowy pakiet 4s2p, tylko jakoś ładnie złączkę do tego wyprowadzić. Na takim pakiecie miałbyś spokojnie 2h światła przy 1A w XPG. Albo możesz go podzielić na dwa pakiety 4s1p, moim zdaniem tak jest wygodniej, masz tak jakby 2x 1h świecenia, a jak zapomnisz naładować jednego to zawsze drugi będzie itp :razz:

pozdrawiam
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
energysnake

OK no to biorę te SONY teraz reszta :?: :-)
Awatar użytkownika
Volt

Jak ma być 3x XPG to Edim ma dużo takich sterowników obnżających, np R105 (chyba jeden z najtańszych) czy UP-cośtam

http://sklep.ledim.pl/?misc=7

http://sklep.ledim.pl/?misc=25
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Awatar użytkownika
energysnake

A ten http://allegro.pl/driver-led-1-4a-z-try ... 17760.html jak to jest przy połączeniu szeregowym w każda diodę idzie 1.4A :?:

Analogicznie jak jest w tym http://sklep.ledim.pl/?misc=7 :?:

Ostatecznie który lepszy :?:
Awatar użytkownika
Volt

Ten z allegro się nie nadaje, bo:
Zasilanie 3-5V,
A ten ze sklepu jest ok, możesz tam ustawić prąd max. 1,1A i przy szeregowym połączeniu diod tyle będzie płynęło przez każdą. Ponadto posiada 2 tryby - 100% i 50% co jest bardzo przydatne (np jedziesz szosą a nie lasem, to włączasz sobie 50% i masz nadal dużo światła a aku potrzymają ci 2x dłużej)
wojtek_krakow

Post autor: wojtek_krakow »

A dlaczego nie dać przetwornicy typy boost i połączyć równolegle?

Dużo większy wybór sterowników jest wtedy, na szeregowo jest raptem kilka, i to mało ciekawych.

Jak będziesz budował też własny pakiet aku wraz z ładowarką, to możesz go zamknąć na stałe i tylko podłączać do ładowarki. Odpada potrzeba balansowania ogniw.

Można popatrzeć na bardziej doświadczonych tutaj na forum.
Midi, Bocian, przeważnie robią równolegle.
rrobsonm

Post autor: rrobsonm »

Szeregowe połączenie to mniejsze straty, odpada problem różnych Vf diod.
wojtek_krakow

Post autor: wojtek_krakow »

Jak dużo mniejsze straty?
Z tego co wiem, to problem Vf diod jest mocno naciągany.
Z jednej serii diody są blisko siebie jeśli chodzi o parametry, po za tym, przed kupnem można sprawdzić :)

Najbardziej doświadczeni tutaj robią głównie równolegle, więc coś w tym musi być.
Serkules

Post autor: Serkules »

Przetwornice typu boost maja mniejsza sprawnosc niz step-down.

Co do wiekszej ilosci prztwornic typu boost to sie nie zgodze. Na rynku jest mnostwo step-downow.

Polaczenie rownolegle ogniw ma tez swoje wady. Musisz stosowac identyczne ogniwa w pakiecie, najlepiej z tej samej serii i daty produkcji, gdyz nawet u tego samego producenta sa rozrzuty w parametrach.

Dochodzi jeszcze problem z nierownomiernym starzeniem sie ogniw. Najslabsze ogniwo bedzie Ci zanizac pojemnosc calego pakietu.

Roznica bedzie tez w pradzie zasilajacym driver. W tym przypadku prad bedzie osiem razy wiekszy, niz w polaczeniu szeregowym, wiec przewody zasilajace musza byc duuuuzo grubsze.

PS. Przepraszam za brak polskich liter w poscie. Jestem teraz w Danii na obcym kompie, a tutaj takowych nie maja ;)
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Łączenie równoległe zarówno diod jak i ogniw Li-Ion ma swoje wady i zalety. Nie jest tak jak ktoś napisał że diody XP-G z jednego paska mają bardzo wyrównane Vf. Dokładnie dziś selekcjonowałem partię 50szt. XP-G uciętych z jednej rolki XP-G R5 1T i Vf tychże podzieliłem na 8 kategorii (różnice w skrajnych dosyć duże np. 0,19A@2,9V vs 0,45A@2.9V) :wink: Przy łączeniu równoległym emiterów NALEŻY perfekcyjnie zmierzyć i dobrać równe Vf z bardzo dużą dokładnością (koniecznie na podłożu MCPCB). Co do ogniw to nie zgodzę się z tym że łączenie równoległe ma same wady. Śmiem nawet twierdzić że takie połączenie zdrowych ogniw o bardzo zbliżonych parametrach gwarantuje nam dłuższe używanie pakietu jako takiego. Odchodzi problem balansowania celli, nierównomiernego rozładowywania ogniw w szeregu. Ten kto forsuje opinię że zdrowe ogniwo jest osłabiane przez słabsze ma rację ale są to oddalone w czasie procesy i niech pamięta o tym, że w 4s2p też ma aż 4 pary równoległe w których jeden z bliźniaków gdy zacznie słabnąć zaburzy nam pracę pakietu nawet w większym stopniu :wink:
Sometimes darkness can show you the light
ODPOWIEDZ