Witam
W końcu mogę coś tutaj zaprezentować
Mam latarkę sprzed wielu, wielu lat, gdzie ładowali jeszcze śnieżnobiałe LEDy 5mm, bez domieszek niebieskiego, sama latarka z grubego aluminium, powłoka przetrwała te 6-7lat
Dlatego darzę ją wielkim sentymentem i musiałem ją odnowić!
No ale do rzeczy.
Wreszcie wziąłem się za siebie no i za lampkę.
Padło na Lambdę na MAX1795 (będę musiał zmienić na MAX1796-ma ktoś )
Najpierw wytrawianie płytki (brak fotek ),
następnie kompletowanie elementów i do dzieła
Największym wydatkiem w tym projekcie były diody! Cale 8zł za 8sztuk
Kupiłem ciepłe białe o takie- http://www.optosupply.com/UploadFile/PD ... k5111a.pdf
Niech teraz fotki mówią same za siebie, na końcu dam małe liczby
Sputnik
Liczby:
-napięcie na aku 2.46V (Eneloop'y)
-prąd pobierany 260mA,
-napięcie na diodach- 3,23V
-prąd w diody 112mA
Zatem sprawność wyszła ok 56% bez szału, no ale cóż
W tym przypadku bardziej liczył sie dla mnie efekt końcowy no i wielka radość z tchnięcia nowego życia w tą lampkę
Pozdrawiam
DNF
Stary wieloLED z nową duszą :)
Fajnie 1797 mam jakbys chciał
myślałem, że ty nie umiesz lutować, a popatrz,działa
[ Dodano: 18 Wrzesień 2010, 21:16 ]
Panie moderatorze Mikołaju, czy to nie powinno być w "nasze projekty, modyfikacje" ?
myślałem, że ty nie umiesz lutować, a popatrz,działa
[ Dodano: 18 Wrzesień 2010, 21:16 ]
Panie moderatorze Mikołaju, czy to nie powinno być w "nasze projekty, modyfikacje" ?
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
Witam
No no, wreszcie się bierzesz za DIY
Miał bym inna propozycję, max1698, stworzony do zasilania matryc diodowych prądem 20mA, popełniłem kiedyś lampkę na 9 LEDach i nie łączyłem wszystkich równolegle (straszna wada) tylko zrobiłem połączenie 3 x 3 z szeregowymi rezystorami do kontroli prądu. Przetwornica wygląda tak:
, ale można by ją sporo zmniejszyć.
Pozdrawiam
No no, wreszcie się bierzesz za DIY
Miał bym inna propozycję, max1698, stworzony do zasilania matryc diodowych prądem 20mA, popełniłem kiedyś lampkę na 9 LEDach i nie łączyłem wszystkich równolegle (straszna wada) tylko zrobiłem połączenie 3 x 3 z szeregowymi rezystorami do kontroli prądu. Przetwornica wygląda tak:
, ale można by ją sporo zmniejszyć.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.