iTPlight R01

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
Fluxor

iTPlight R01

Post autor: Fluxor »

Odwiedziłem dzisiaj sklep MILHUNT w celu zapoznania się z nowym produktem iTPlight R01.

Opakowanie latarki ładne, tzn czarno-pomarańczowy kartonik. W komplecie oprócz latarki dodają pokrowiec, smyczkę i kabel usb do ładowania.

Ładowarka zawarta jest we wtyczce USB. Plastyk przezroczysty także widać co znajduje się w środku. Zbyt rozbudowana nie jest ale rozpoznałem tam diodę sygnalizacyjną, kilka elementów SMD i prawdopodobnie AMC 7135 w wersji SMD albo podobny stabilizator prądowy.

Teraz jedna z najważniejszych informacji
AKUMULATOR WKŁADA SIĘ MINUSEM DO PRZODU!!!
Brak zabezpieczenia przed odwrotną polaryzacją.

Chcieliśmy razem z dbuzer sprawdzić czy na zwykłym 18650 zadziała. Włożyliśmy i niestety zaśmierdziało, zagrzała się głowica ale zaświeciła. Po włożeniu oryginalnego akumulatora działała już tylko na pól gwizdka, najprawdopodobniej coś się spaliło w sterowniku. Jak ustalił później dbuzer włożyliśmy akumulator wg przyzwyczajenia czyli tak jak to zwykle bywa - plusem do przodu ale niestety w tej latarce akumulator wkłada się minusem do przodu.

Dupka latarki wyposażona jest w 2 sprężyny. Pierwsza taka do jakiej się przyzwyczailiśmy wystająca po środku, następnie jest element izolacyjny i druga sprężyna służąca do ładowania. W sumie to wszystko co się tam znajduje, żadnej elektroniki tylko włącznik i gniazdko ładowania.

Cala elektronika zamknięta jest w głowicy, która niestety jest chyba klejona bo ręką nie dałem rady rozkręcić.

Jak ustalił dbuzer latarka działa także na zwykłych 18650 ale niema ładowania bo sprężynka od ładowania nie dotyka cycka plusa. Podejrzewam że jeśli by przylutować do niego krążek o szerokości takiej jak akumulator to zadziałałoby wszystko

Gumka włącznika dosyć cienka wiec istnieje szansa że szybko się przedziurawi.

Ogólnie latarka dosyć sympatyczna. Wymiar w sam raz do reki. Plus że można ładować z USB, oraz że zadziała na zwykłych 18650. Jeśli cena będzie przyzwoita to zapewne będzie to udany produkt.
Ostatnio zmieniony piątek 10 wrz 2010, 16:37 przez Fluxor, łącznie zmieniany 1 raz.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Swoją drogą jestem ciekaw co kierowało twórcami, że odwrócili, było nie było, domyślną polaryzację akumulatora.....

A też ciekawi mnie, czy dedykowany akumulator można ładować w zwykłej ładowarce. :roll:

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Fluxor

Podejzewam ze mozna ladowac. Trzebaby rozciac koszulke z akumulatora zeby zobaczyc co tam jest w srodku. Jak dla mnie wygladalo jak zwykly dystans zeby akumulator nie latal w srodku. Przy + naklejone koleczko z dziura w srodku zeby nie zrobic zwarcia wlacznika z gniazdkiem ladowania.

Odwrocili polaryzacje zeby bylo wygodniej ladowac. Gdyby plus byl tak jak to zwykle jest wtedy musieliby jakos pociagnac przewod plusowy do gniazdka w dupce, zastosowac koszyczek albo gniazdko to zamontowac przy glowicy tak zeby bylo blisko zarowno do plusa jak i masy z obudowy.

Odwrocenie polaryzacji zaskutkowalo tym ze plusa maja zaraz przy sprezynce od gniazdka, wlacznik latarki zwiera plus a masa leci bezposrednio do sterownika.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Fluxor pisze:Odwrocenie polaryzacji zaskutkowalo tym ze plusa maja zaraz przy sprezynce od gniazdka, wlacznik latarki zwiera plus a masa leci bezposrednio do sterownika.
No tak, to jest logiczne..... Choć wystarczyło by dać diodę w sterowniku, skierowaną przeciwnie do normalnej polaryzacji i można by ładować.... ładowarka i tak dedykowana, więc można by dołożyć te kilkaset mV spadku na diodzie...

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

no ciekawa, pewnie długo sie będzie ładować, ale cóż
poczekam na model bo obmacania :)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

czekamy na konkretną, dużą recenzję, pewnie Pawelsz albo Pikom zrobią. Miałem w rekach, macałem, mierzyłem, mocno mieszane uczucia. Nie wczytując się w szczegóły na necie myślałem, że ładowana będzie zwykłym kablem mini usb z PC-ta, a tu jedynie dedykowany kabel z elektronika we wtyku usb po stronie PC-ta. Po stronie latarki jest mini wtyczka, okrągła. Troszkę szkoda, bo ładowarka w latarce by się zmieściła, i kabel by każdy pasował, a tak moga się zdarzyć tacy, co to do otworu w zakrętce beda próbować wkładać inne, pasujące rozmiarami wtyczki-ładowarki od innych urządzeń i może być lipa.
Awatar użytkownika
Fluxor

Cena dla forumowiczow 175 zl. Za podobne pianiadze mozna kupic cos ciekawszego bez bajerow w postaci ladowania przez USB. Patrzac w druga strone jesli ktos nie chce wydawac pieniedzy na latarke+ladowarke+aku to moze miec wszystko w jednym ponizej 200 zl.
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

A ja jestem dość sceptyczny wobec R01, nie oferuje nic specjalnego. Czekam, aż w końcu pojawi się krajowy dealer XTARa. Firma ta ma w ofercie model A01, za podobną cenę co R01, który również oferuje możliwość ładowania z USB, ale ma XP-G R5, spory ref, 3 tryby i co najważniejsze - może ładować każde 18650 (bo ma po prostu wbudowaną pełnoprawną ładowarkę). Co więcej - można sobie wybrać tryby!!! Jest też po prostu ładniejsza ;)
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

No tak, nie da się ukryć - brak trybów, refek SMO co dla mnie jest nie najlepszym pomysłem w tego typu latarce, ładowanie... Jest parę niedoróbek. Ale latarka brzydka nie jest - może to kwestia gustu, ale mi się nawet dość podoba.

I teraz dodatkowa uwaga - w sumie ta R01 to dość ciekawe wprowadzenie w latarki z zasilaniem Li-Ion dla nielatarkowców - nie trzeba mieć dodatkowej ładowarki i ogniw a jednocześnie uzyskujemy i moc i czas świecenia typowy dla Li-Ionków w tak kompaktowej formie. Pod tym względem to bardzo ciekawa propozycja. Szkoda, że są owe niedociągnięcia o których pisałem wyżej...
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
pawelsz

ahha- nieźle leży w łapie i ma bardzo wygodny molet
Awatar użytkownika
pawelsz

Popełniłem opis R01 tutaj
http://www.torch.pl/forum/index.php?top ... icseen#new
Bardzo ciekaw jestem opisu Piotra :)
W skrócie mówiąc, nie jest to latarka dla latarkoholika , ale jest to ciekawa pozycja dla kogoś, kto chce mieć proste światełko z guzikiem On/OFF i kto nie chce dokupować extra baterii, ładowarki itd
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Pawle, jak wrzucisz reckę / opis do nas na forum to ja chętnie przyłączę się ze swoimi uwagami (i tu i tam) - robienie trzeciej recki (bo i Fluxor coś tam zaczął skrobać) jest bez sensu - lepiej połączyć to w jeden tekst ładnie opisujący światełko i jego ocenę przez różne osoby.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
pawelsz

oki- jeśli tylko dbuzer sobie tego zażyczy, wrzucę i tutaj reckę :)
ODPOWIEDZ