Nie prowadzę żadnej wojny i nie zamierzam więc spokojnie traktuj moje słowa pokojowo.cmsydney pisze: Ja rozumiem, ze wszystko zalezy od oplacalnosci. Ale mi chodzi o twoje bledne rozumowanie odnosnie mocy tych listw. Podales 15W i zapewne porownujesz to do oswietlenia konencjonalnego. Niestety ale dla takiej listwy to nie jest przelicznik 1:5-1:7 jak w przypadku power ledow. Tutaj wyjdzie gdzies 1:1 albo i mniej. Czyli 3m listwy to nie wiecej niz 10W halogen.
I kolejny blad jaki popelniasz to zaoszczedzona moc. Niestety ale na takich listwach nie zaoszczedzisz na rachunkach bo ich wydajnosc lm/W jest identyczna badz gorsza jak w przypadku halogenow. Jedyny plus to sposob oswietlenia, ktory halogenem sie chyba nie wykona.
Co mnie (praktyka) obchodzą jakieś przeliczniki? Co mi daje skutecznośc power LEDa, taśmy czy halogena? Nawiązuję do moich słów jakie napisałem w pierwszym poście tego wątku. W efekcie zamiany 3x20W halogenów na 3m taśmy zaoszczędzam na pewno jakies 40W. Zdaję sobie sprawę z efektywności takiego oświetlenia (straty) ale jak napisałem stać mnie na owe kilka watów straty bo zysk jest dużo większy.
Co do wersji oświetlenia podszafkowego na power LEDach 1W jak zasugerowałeś - weź pod uwagę iż blat nie będzie podświetlony równomiernie a przecież o to chodzi. Skoro nierównomiernie to pozostają soczewki rozpraszające (ale to kiepskie rozwiązanie konstrukcyjne i praktycznie też kiepsko wyszło w moich testach) albo więcej power LEDów 1W a wtedy ich moc realnie rośnie i zbliża się do mocy tasiemek.
Tak jak napisałem LEDy charakteryzują się światłem skopionym, zaś cały problem polega na jego "rozszerzeniu", ale to "rozszerzenie" kosztuje i skutkuje spadkiem mocy światła a więc większa moc itp. Temat złożony. Tak więc widzisz że skuteczność/wydajność pojedynczego LEDa to jeszcze nic - ważne jest skuteczność całego oświetlenia na które składa się wiele takich żarówek i przeliczając 1 power LEDa na 1 halogen 20W nic nie da bo gdybym w swojej łazience zamienił 4 halogeny na 4 power LEDy nie uzyskam takiego oświetlenia jakie mam (chodzi o natężenie światła i jego równomierny rozkład).