Pytanie dotyczące modowania latarki rowerowej.

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Veldrinn

Pytanie dotyczące modowania latarki rowerowej.

Post autor: Veldrinn »

Witam ponownie
Patrząc na te cuda, które wyprawiacie naszło mnie pytanie czy można by zmodyfikować moją starą, aczkolwiek jarą latarkę rowerową. Jako, że w temacie modyfikowania jestem całkowicie zielony, chciałbym was zapytać o taką możliwość, a jeśli taka istnieje to o przeprowadzenie mnie przez ten tajemny proces. Może to być wyzwanie dla jakiegoś starego latarkowego wyjadacza :grin:

Latarka zasilana jest przez 3 ogniwa AAA, a źródłem światła jest 5 diod. Jest to prosta konstrukcja, posiadająca tylko 1 tryb świecenia.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Jeśli chodzi o moje oczekiwania to chciałbym zamontować jedna mocniejszą diodę i sterownik pozwalający pozwalający ustawienie trybów hi i med/low (ew jeszcze strobo)

Obrazek

Natomiast jeśli chodzi o wymiary sterownika to wynoszą one szer 26,5 mm, a wys 26 mm. Nie mogę wrzucić fotki samego sterownika bo całość jest ze sobą połączona na stałe i rozbierając zestaw byłby on już chyba nie do złożenia w oryginalnym stanie :oops:
Awatar użytkownika
swietlik

Post autor: swietlik »

Nie chcę zniechęcać, bo zabawa dla samej edukacji może być ciekawa, ale masz plastikową obudowę, co nie pozwala na odprowadzenie do otoczenia ciepła z diody mocy. Czyli zabawa będzie sztuką dla sztuki, długo taką latarką nie poświecisz. Zasilanie też nienajciekawsze...
Awatar użytkownika
Veldrinn

Post autor: Veldrinn »

Dzięki za opinię. Takich konkretnych informacji oczekiwałem :-)
DNF

Post autor: DNF »

Zawsze może wpakować radiator, a żeberka będą wystawać na zewnątrz :)
Oczywiście chodzi mi o radiator do tranzystorów.
Tylko pytanie. Zmieści się?
Bo czy jest sens odpowiedź jest jasna, ale dla własnej przyjemności wszystko można :)
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ