Standby switch - lokalizator latarkowy

co i jak zrobiłem...
Kris_1

Post autor: Kris_1 »

Od dawna się do tego przymierzałem, bazując na 2mm diodzie UV i gumce Gidt - wystarczy 1mA aby było z daleka widoczne.
Serkules

Post autor: Serkules »

Dając dwa LEDy szeregowo po obydwu stronach włącznika masz znacznie mniejszy strumień i równomierne oświetlenie z obydwu stron. Do tego nie masz strat na rezystorze. Trzeba byłoby tylko sprawdzić, czy nie jest to zbyt niskie napięcie na dwa LEDy w szeregu.
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Kris_1, o diodzie UV też myślałem, ale nie miałem akurat takiej małej :wink:
Serkules pisze:Do tego nie masz strat na rezystorze.
Rezystor o którym wspomniałem bocznikuje, tzn jest równolegle podłączony do głównego LEDa, i on jest wymagany żeby jakikolwiek prąd dopływał do włącznika. Straty na tym rezystorze są jedynie wtedy, gdy główny LED jest włączony.

Dziennik projektu:
Wczoraj kompletny off-topic - cały wieczór męczyłem się z... ruterem :mrgreen: Wgrałem inny firmware, bo oryginalny coś zmulał i rozłączał czasami. Trochę z tym roboty było, ale teraz śmiga 8)

A dzisiaj udało mi się zmieścić mały kontaktron przy włączniku, zmieniłem ustawienia watchdoga (teraz co te 2 sekundy układ nie jest całkowicie resetowany, a jedynie jest wywoływane przerwanie) i właśnie piszę nowy soft, z możliwością wyboru:
1. rodzaju błysków 2. jasności 3. czasu między błyskami.
W teorii (programie) wszystko już jest, nawet się kompiluje, ale dopiero jutro się okaże, ile z tego zadziała w praktyce :roll:

A jutro na 8 do szkoły... bleee :-| :-(
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
DNF

Post autor: DNF »

Volt, działaj działaj :twisted:
Awatar użytkownika
Volt

No więc program wyglądał mniej więcej tak (konfiguracja):
1. rodzaj błysków
a) 2x "ostre" błyśnięcie
b) 2x "płynne" błyśnięcie
c) stałe świecenie
2. jasność błysków
a) 10%
b) 50%
c) 100%
3. czas między błyskami (pomijane przy trybie "ciągłym")
a) 1s
b) 2s
c) 5s

I działał (znaczy się ostatecznie wyrzuciłem bodajże jasność, bo ledwo się program mieścił) ale... konfiguracja była bardzo trudna i skomplikowana, a większość kombinacji i tak nie byłaby wykorzystywana. :-| Także bardziej utrudnienie niż cokolwiek pożytecznego

Więc zrobiłem tak, że są tylko trzy tryby:
1. 2x "ostry" błysk, co 2s, przy 100% (czyli tak jak w pierwotnej, niekonfigurowalnej wersji)
2. 2x "płynny" błysk, co 7s, przy 50%
3. stałe świecenie, jasność 5%

W takiej konfiguracji mam teraz to podłączone na biurku, i jest to na pewno lepsze rozwiązanie niż poprzednie (3x3x3 czy ileśtam trybów :P). Jeszcze tylko poprzestawiać parę rzeczy w programie i wpakuję to do włącznika, ale to już jutro.

A, jeszcze zapomniałem dodać - zmiana trybu (jest pamięć oczywiście) następuje, jeśli przy włączeniu (pierwszym błyśnięciu) drivera kontaktron będzie zwarty. Czyli żeby przełączyć się na następny tryb włączmy latarkę (tj. głównego leda) następnie przykładamy magnesik w odpowiednim miejscu i wtedy wyłączamy latarkę (= włączamy podświetlenie dupki). Docelowo (czyt. - jak mi się zachce :roll: ) kontaktron zostanie zastąpiony hallotronem (elektronicznym czujnikiem pola magnetycznego), który już jest przygotowany, coby można było bez obaw wbijać gwoździe i rzucać latarką :mrgreen:

Jutro jak to złożę to może jakieś wideo trzasnę jak to wygląda.

pozdrawiam, Volt

PS. znowu się przez Was nie wyśpię! :evil:
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
DNF

Post autor: DNF »

Robi się coraz ciekawiej :)
Zaraz tam przez nas się nie wyśpisz :P
Awatar użytkownika
Volt

Awatar użytkownika
fredek

Post autor: fredek »

Super mod, fajnie wygląda :)
No i masz latarkę multi-micro-procesorową i wielodiodową :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Volt - to na prawdę robi wrażenie :) Gratki :mrgreen:
Pozdr.
Pikom
karlosboy

Post autor: karlosboy »

Volt, świetny pomysł, a wykonanie jeszcze lepsze :ok:
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

bardzo fajne- gratulacje
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

"nadejszła wiekopomna chwiła" latarki dwusterownikowe.
Moje gratulacje. <brawo>

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
ODPOWIEDZ