Oświetlenie ledowe małego mieszkania

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
cmsydney

Post autor: cmsydney »

Pulki przez O z kreska. Prosze sie nie czepiac braku polskich znakow gdyz nie mam mozliwosci ich uzywania. Klawiatura francuska, brak mozliwosci zmiany, brak uprawnien administratora, brak mozliwosci zainstalowania slownika polskiego do przegladarki.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

cmsydney pisze:Prosze sie nie czepiac braku polskich znakow gdyz nie mam mozliwosci ich uzywania....
O ile widziałem, to moderator "się nie czepiał" tylko grzecznie zwrócił uwagę. To samo można powiedzieć grzecznie i bucowato... A na to rodzaj klawiatury nie ma wpływu...
Pozdr.
Pikom
cmsydney

Przepraszam ale slowo czepiac sie w mojej wypowiedzi nie mialo negatywnego znaczenia.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

OK :)
Pozdr.
Pikom
serviceman

Post autor: serviceman »

cmsydney gdzie znalazłeś takie ładne oprawy LEDowe?
marshal

Post autor: marshal »

serviceman pisze:cmsydney gdzie znalazłeś takie ładne oprawy LEDowe?
http://www.h-tech.pl/Oprawa+meblowa+H00 ... y,273.html
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

Tak, miałem je w ręku i widziałem jak świecą, w środku coś ala podróba Edisona lub czasem zdarzy się podróba seoula P4. Świeci to bo świeci i tyle, nie wiem czemu producenci nie potrafią zrobić czegoś co jest w pełni użyteczne a w tym przypadku jedynie ta oprawa wygląda. Nie zmienia to faktu że niektórzy będą zadowoleni z takich lampek :wink: .
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
cmsydney

Nie mialem okazji zobaczyc tych lampek na zywo. Jednak biorac pod uwage moc (zakladam, ze faktycznie dida jest na 350mA skoro zasila sie z odpowiedniego zasilacza, a jaka jest tam dioda to nie wiem) to lampka jak sama nazwa wskazuje nadaje sie do podswietlenia a nie oswietlenia. Do tego przeciez nie musi byc mocne swiatlo. Jak ktos potrzebuje wiecej to sa przeciez mocniejsze jak 4,6,8W itd a te juz zapewne nadaja sie do oswietlenia.
Ale mi nie chodzilo o jakosc tych lampek tylko o oprawki.

Dodam jeszcze kilka informacji.
Chce zrobic tylko i wylacznie podswietlenie a nie oswietlenie. Tzn lampki, ktore pala sie non stop. Planuje to zamontowac przy schodach, pod polkami/szafkami w kuchni, polki scienne. Mysle, ze 1W wystarczy.

Myslalem nad czyms takim. Kupic oprawke halogenowa z gwintem GU10 na 230V i wlozyc do tego leda.
http://www.halogen.pl/index.php?site=pr ... t=33&id=37

Obrazek
Do oprawki pasuja halogeny o srednicy ~49mm (tyle zmierzylem).
Czy mozna gdzies kupic soczewke/szkielko/odblysnik by to pasowalo?
Halogen jest taki:
Obrazek
Myslalem nad tym by w ostatecznosci upilowac trzonek ale nie wiem czy przy probie ciecia odblysnik nie zacznie pekac.
Przepraszam za brak polskich znakow. Sila wyzsza.
mkorbel

Post autor: mkorbel »

Możesz kupić na DX obudowa GU10 i nie będzie potrzeby piłowania. Do środka wchodzi driver 700 mA,
który zasila LED bezpośrednio z napięcia sieciowego.
W moim przypadku musiałem minimalnie przyciąć obudowę w środu - jedeną z dwóch prowadnic do śrubek - bo nie chciałem nic upychać na siłę.
Pozdrawiam,
Michał
cmsydney

O super. To jest cos konkretnego. Mam rozumiec, ze w tej obudowie gwint jest odkrecany?
A czy ktos orientuje sie czy mozna cos kupic w Polsce? Wpierw chcialbym kupic jedna na sprawdzenie a dopiero pozniej tyle ile potrzebuje.
Od razu zaznaczam, ze ja nie bede umieszczal drivera w obudowie. Chce zasilac kilka lamp (przy schodowym bedzie to do 10 ledow) z jednego drivera.

edit: Znalazlem jeszcze takie gotowe lampki. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.35287 Cena dosc atrakcyjna wiec zastanawiam sie czy jest sens robic samemu. Ciekawe tylko ile wynosi sprawnosc drivera by sie nie okazalo, ze jedna lampka ciagnie z 10W.

Szkoda, ze nie ma wersji 1x1W gdyz skoro pisza, ze 3x1W daje wiecej niz 50W halogen to na podswietlenie schodowe ta lampka bedzie zbyt mocna.
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

cmsydney pisze:edit: Znalazlem jeszcze takie gotowe lampki. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.35287 Cena dosc atrakcyjna wiec zastanawiam sie czy jest sens robic samemu. Ciekawe tylko ile wynosi sprawnosc drivera by sie nie okazalo, ze jedna lampka ciagnie z 10W.
W pierwszej ocenie gość pisze, że mierzył i miał zastrzeżenia tylko do współczynnika mocy, który wyszedł mu 0,5. Można chyba założyć, że prąd też zmierzył ;)
cmsydney pisze:Szkoda, ze nie ma wersji 1x1W gdyz skoro pisza, ze 3x1W daje wiecej niz 50W halogen to na podswietlenie schodowe ta lampka bedzie zbyt mocna.
Ee. Ja tam stawiam na ~35W (mam w wersji na 12V). Światło bardziej skupione niż w halogenie.

Pozdrawiam
Marcin S.
Bartolo

Post autor: Bartolo »

Marcin S. pisze:cmsydney napisał/a:
Szkoda, ze nie ma wersji 1x1W gdyz skoro pisza, ze 3x1W daje wiecej niz 50W halogen to na podswietlenie schodowe ta lampka bedzie zbyt mocna.

Ee. Ja tam stawiam na ~35W (mam w wersji na 12V). Światło bardziej skupione niż w halogenie.
Heh, oczywiście że są lampy LED 1W, tańsze i nawet dostępne w miarę tanio w Polsce (chodzi mi oczywiście o kształt MR16). A co do tego jak świeci, czy za mocno czy nie, to można napisać tak: to w głównej mierze zależy jaką masz odległość od powierzchni którą oświetlasz, czyli z 0,5m może być wrażenie "jak 50W", a z 2,5m już jak 25W, a to wszystko dlatego że zamiast podawać luksy i kandele podaje się lumeny.
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
cmsydney

A czy kltos moze polecic jakies dobre lampy led 1W i 3x1W, koniecznie na power ledach, kat swiecenia 120 i koniecznie z driverem? Jakie one moga miec sprawnosc? Bo jesli faktycznie sie okaze, ze maja 50% to troche lipa. 3W diody a 6W ciagnie z sieci.
Bartolo

Post autor: Bartolo »

cmsydney, to ma być odpowiednik halogenka MR16 czy coś innego bo się pogubiłem? Jeżeli chcesz 120 stopni to w obudowie przypominającej halogenek MR16/PAR16 osiągniesz góra 60stopni, a sam halogenek ma 38stopni. 120stopni jest dostępne w power LED tylko bez dodatkowej optyki, bądź w bańce o jakimś kształcie przypominającym żarówkę zwyczajną
This right here, has been cer-ti-fied,
for years.. ahhhahhh-ah-ah-ah-ah-ah
He's got soul up in his blueprint, and he's ready to vocalize
So we, passin the mic your way, come on testify..
cmsydney

Zamiast GU10 chyba jednak lepsze bedzie MR16 z uwagi na napiecie zasilania. A co do kata to faktycznie sie pomylilem. Sadzilem, ze halogen ma 120 stopni ale faktycznie ma 60 stopni.
ODPOWIEDZ