5xXP-G prototyp nowej lampki rowerowej

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

A jednak fotki zrobione, zwróćcie uwagę na kolor światła, optyka LedLinka nie oziębia koloru ledów, w przeciwieństwie optyki Ledila jak i Carclo ( ta tylko delikatnie ). Z góry przepraszam za bałagan pod moją wiatą, tymczasowo jest tam moja lakiernia i składowisko wszystkiego czego tylko można :-|
Pierwsza fotka poglądowa Falcon 3xXP-G R5 1,5A w każdego z ledów.
Obrazek.
Teraz tytułowa lampka 0,35A w każdego z ledów
Obrazek
0,70A
Obrazek
1A
Obrazek
1,5A
Obrazek
A na sam koniec tak żeby było ciekawiej obie na raz ;)
Obrazek
To już wiecie jak to świeci, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 16 sie 2010, 00:21 przez midi, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
wojtek_krakow

Post autor: wojtek_krakow »

Można prosić o parametry naświetlania?
Danych exif nie ma.
Awatar użytkownika
midi

Zawsze robię z identycznymi nastawami czyli czułość 100, przysłona 5,6, czas 6s. Takich samych parametrów używał Kruk, według moich obserwacji w moim przypadku oddaje to dość poprawnie to co widzę w rzeczywistości.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
wojtek_krakow

Nie jestem tutaj na bieżąco z Twoimi projektami, stąd pytanie.
Dziękuje.
Awatar użytkownika
midi

Lampka gotowa do testów, dziś troszkę z nią pojeżdżę, ma już swoją czarną powłokę i teoretycznie wszystko z nią ok, dzisiejsza jazda pokaże czy od strony technicznej są jakieś uchybienia. Latarka posiada oprogramowanie w uboższej wersji, tzn. ma 4 tryby ciągłe, zapamiętuje ostatni tryb, ma kontrolę temperatury ledów jak i kontrolę stanu aku, zasilanie pakiet 8,4V. Wersja finalna będzie posiadała 3 tryby ciągłe w pełni programowalne, ukryty tryb strobo na życzenie będzie aktywny, rozpoznawanie dwóch pakietów aku 8,4 jak i 12,6V . Trwają ostatnie prace nad tym softem więc za niedługo taka konfiguracja znajdzie się w wersji finalnej lampki. Właściciel tego światełka za jakiś czas podeślę lampkę do mnie na wymianę oprogramowania, jednak teraz chce ją już mieć u siebie :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
lukdh

Post autor: lukdh »

Witam wszystkich,

bardzo chciałbym zamieścić w tym miejscu obszerniejszą recenzję Predatora (tak nazwałem tą lampkę jak zobaczyłem jej możliwości :-) ) jednak kompletny brak czasu jest ku temu niestety przeszkodą :???:
Zrobię to pewnie wraz ze zdjęciami za jakiś czas.

Krótko powiem tylko że lampka jest już od kilku dni w moich rękach - testowana w warunkach bojowych była dwukrotnie a efekt przeszedł moje duże oczekiwania.
midi zrobił kawał dobrej roboty - mistrzostwo świata :ok:

Testowałem już kilka konstrukcji midiego w tym Falcona/Ebolę ale dosłownie mówiąc wszystkie one wypadają blado przy 5xXP-G 1.5A.
W końcu szybka jazda nocą niewiele różni się od tej za dnia - ilość światła jaką opisywana konstrukcja generuje daje potężne możliwości.
Do pełni szczęścia brakować może jedynie doświetlenia z kasku nad czym właśnie pracuję (3xXP-G powinno załatwić sprawę) ;) chociaż kąty są i tak rewelacyjne - praktycznie od lini kierownicy na boki już mamy oświetlony teren a do tego mimo bardzo szerokich kątów konkretny zasięg.

Prawdę powiedziawszy chciałbym mieć takie światło...w samochodzie :razz:

Póki co nie dopatrzyłem się minusów ewentualnie co już podpowiedziałem twórcom przydatna mogłaby być funkcja szybkiego włączenia trybu maksimum bez względu na aktualnie używany tryb.
Reszta trybów jest świetnie dobrana - zresztą w przyszłej wersji softu ma być możliwość własnych ustawień.
Zabezpieczenie temp działa idealnie, w max lampa pozostawiona w bezruchu po ~5min zaczyna rozrabiać i body jest gorące więc bez tego byłoby ryzykowne jej używanie.

Wskaźnik naładowania aku super.
Z ciekawostek dodam że po ostatniej jeździe na wszystkich trybach za wyjątkiem min miałem już czerwoną diodę wskazującą poziom aku a więc resztki i w takim stadium lampka pozostawiona w trybie min działała jeszcze ~11godz :shock:
A nie mam jeszcze docelowego pakietu tylko pożyczony do testów (podziękowania dla: midiego i Calineczki!) o mniejszej pojemności zdaje się ~7000mAh.

Słowem wspaniałe urządzenie o potężnych możliwościach i wspaniałym jak zwykle wykonaniu!
Jestem naprawdę pod olbrzymim wrażeniem :cool:

Myślę że to światełko powinno być z nawiązką wystarczające nawet dla najbardziej wymagających amatorów mtb i mam tu na myśli bardziej ekstremalne jej odmiany w tym dh nawet w górach bo na "zwykłe" wycieczki xc światła jest dla całego peletonu :lol:

...no chyba że midi za jakiś czas zaskoczy nas czymś...np możeby tak 11xXP-G... :wink:
wojtek_krakow

Świetna robota Midi :)

Lukdh - nie czekaj zbyt długo ze zdjęciami :)
Awatar użytkownika
lukdh

Lukdh - nie czekaj zbyt długo ze zdjęciami
postaram się jednak muszę pożyczyć aparat z manualnymi ustawieniami bo mój fotocymbał nie poradzi sobie z uchwyceniem tylu lumenów :grin: no i jakiś extra czas zorganizować co też nie jest łatwe.

Aha na zdjęciach midiego ta lampka jakaś duża mi się wydawała - na żywo jest znacznie bardziej kompaktowa - w ogóle jest piękna... :razz:
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

lukdh, cieszę się, że lampki Midiego sprawiają Ci tyle uciechy :mrgreen:
Znam to z autopsji ;-)
Awatar użytkownika
lukdh

lukdh, cieszę się, że lampki Midiego sprawiają Ci tyle uciechy

Naprawdę mnóstwo dobrych wrażeń ;) -takie lampki całkowicie zmieniają oblicze naszych nocnych wypadów - kompletnie nowa jakość :!:
Właśnie wróciliśmy z lasów 3miejskich - totalny odjazd, mnóstwo światła, przepiękne ścieżki lasów oliwskich, spadające liście i pioruny za plecami goniącej nas burzy. Odjazd :cool:
adpa

jak zwykle rewelacja :]

Post autor: adpa »

bin, to pewnie R5, a jaki tint? no i jaka będzie orientacyjna cena w tej mini serii? cena kompletnej, ale bez ogniw. bo coś czuję, że jednak trochę wydam na lampion. raz się żyje :D
karlosboy

Post autor: karlosboy »

adpa, 600-700zł będzie trzeba pewnie liczyć za to dzieło sztuki ;) ale jest to cena przystępna jeśli nie będzie to seria masowa ... zawsze będzie można powiedzieć, że masz unikatową lampkę :ok:
Awatar użytkownika
midi

Rozwiewam wątpliwości, cena prototypu wynosi 750zł, przyjmę już tylko jedno zamówienie, no może dwa maksymalnie bo moje siły przerobowe wysiadają :-| . Mam jakieś tam plany, prowadziłem rozmowy z pewnymi osobami i być może lampka ukaże się jeszcze w kilkudziesięciu sztukach w jakimś sklepie ze sprzętem rowerowym, no niestety cena będzie znacząco wyższa ( ktoś też będzie chciał zarobić ). Lampka działa bardzo fajnie i uważam ją za dość konkretną konstrukcję i ciekawy produkt w dziedzinie oświetlenia rowerowego, swoją drogą mam w głowie kolejne lampki uzupełniające braki w ofertach dużych firm zajmujących się oświetleniem rowerowym. Dzieło Edima, driver który tam siedzi pozwala na wiele i na jego podstawie będą powstawały kolejne konstrukcje.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
lukdh

Lukdh - nie czekaj zbyt długo ze zdjęciami
wojtek_krakow
porobiliśmy fotki ale szczerze mówiąc wyszły tak że kompletnie nie oddają rzeczywistości więc nie chcę wrzucać.
Pożyczę mam nadzieję w końcu jakiś porządny aparat z pełnymi manualnymi ustawieniami.
Te zdjęcia które zrobił midi wg mnie nie oddają i tak potęgi tej lampki - nie widać jaki to ma zasięg a ma konkretny i to przy niesamowitych kątach.
Całkiem poważnie mówiąc moje co prawda prawie 10-cio letnie auto z ksenonami na długich nie daje takiego efektu :cool:
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

Jak jesteś z Gdyni to mogę podjechać rowerem ze swoim aparatem...
Obrazek
ODPOWIEDZ