Ledowiczka pisze:Pikom: Szczerze mówiąc, to nie bardzo rozumiem, w jakim właściwie celu.
Już odpowiadam - po pierwsze zapraszam do przeczytania
tego wątku, przykładowego, gdzie na prośbę użytkownika podałem przybliżoną jasność w czasie dla określonej latarki. Aby to zrobić musiałem przez czas pomiaru stać przy czujniku ze stoperem i co minutę spisywać wyniki. Gdybym miał możliwość wczytania pomiaru automatycznie do komputera to miałbym wolny wieczór... A recenzji gdzie są robione pomiary jest więcej.
Aby rozwiać wątpliwości - nie, nie jest to pomiar super dokładny i nie takiego superhiperwypasnego pomiaru oczekuje większość użytkowników. Tylko właśnie takiej ogólnej charakterystyki. I pewna kontra do drugiego stwierdzenia, że
Ledowiczka pisze:Transfer danych do komputerka jest wtedy celowy, kiedy jest ich dużo (danych).
Otóż to nie jest prawda - transfer ma także sens gdy pomiary są długotrwałe oraz gdy odciąża człowieka od zbędnej pracy. Wyobraź sobie teraz pomiar trybu średniego lub niskiego - kto normalny będzie co na przykład 5 minut przez sześć lub dziewięć godzin latać do czujnika i spisywać wyniki? A warto byłoby mieć takie pomiary, przynajmniej moim zdaniem.
A weź proszę pod uwagę, że są osoby które chcą robić i robią wiele recenzji wielu latarek aby podzielić się swoimi doświadczeniami z innymi użytkownikami - dla takich osób byłoby to bardzo przydatne narzędzie. Ale w większości przypadków takie osoby nie pójdą kupić superhiperwieszsamaczego ale skorzystają z prostego rozwiązania jakie chciałbym aby powstało na naszym forum. Nawet jeśli nie będzie super, nawet jeśli nie będzie hiper, nawet jeśli będzie mniej więcej takiej jakości i dokładności jak powszechnie używane luksomierze z DX.
A nawiązując do stwierdzenia
Ledowiczka pisze:
A tu, jak ktoś wcześniej zauważył, dane te nie będą pełnowartościowe (bo mierzone niewzorcowanym luksomierzem), a mogą służyć jedynie do celów porównawczych i to też w ograniczonym zakresie.
muszę powiedzieć, że po pierwsze naprawdę do naszych celów w większości przypadków taka dokładność i "cel porównawczy" wystarcza, a po drugie, to akurat skalibrowanie DX'owego luksomierza z wzorcowanym urządzeniem nie jest aż tak trudne... A że "papierów" nie będzie no to cóż - ja pomiarów komercyjnie nie wykonuję tylko do celów hobbystycznych i "papier" mi nie jest potrzebny.
Może więc zamiast wymyślać jakich to norm nie będzie takie rozwiązanie spełniało lub jak bardzo będzie "be" pomyśleć jak to zrobić prosto i tanio? Mam nadzieję, że to wyjaśnienie "oświeca" (zgodnie z Twoją prośbą
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
)w stopniu wystarczającym by spokojnie przejść od wątpliwości do konstruktywnych działań. Bardzo się cieszę, że zechciałaś poruszyć te tematy - mogę je dzięki temu wyjaśnić także innym "wątpiącym"
![;)](./images/smilies/oczko.gif)
Zapraszam do współpracy
![:)](./images/smilies/usmiech.gif)
Pozdr.
Pikom