SSC P7 jaki prąd?

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
ion

SSC P7 jaki prąd?

Post autor: ion »

Zmierzyłem na baterii 1.30mA. Jak to przełożyć na prąd na diodzie? Jak wyliczyć ile watów pobiera (napięcie na baterii 4.10V)?
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

To zależy od sterownika, raczej nie da się wyliczyć tylko trzeba zmierzyć.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Fluxor

Re: SSC P7 jaki prąd?

Post autor: Fluxor »

ion pisze:Zmierzyłem na baterii 1.30mA. Jak to przełożyć na prąd na diodzie? Jak wyliczyć ile watów pobiera (napięcie na baterii 4.10V)?
Co to ma byc 1.3mA??
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

E, nie czepiaj się... m-ka się omskła i tyle :twisted:
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Dla SSC P7 może iść nawet 3 A, ale wówczas jest ona potężnym grzejnikiem na granicy wytrzymałości.

900 lumenów z niej nie uzyskasz przy max natężeniu.

Jak obliczyć ile wat ? Mierzysz jaki idzie prąd na diodię za sterownikiem a nie przed. Potem mierzysz jakie jest napięcie dla diody kiedy świeci.

Wyniki np 1,3 Ampera X (razy) 3,2 Volta = 4,16 Wata.

Niektóre diody przy np 1 A pobierają 3,2 V a inne np 3,14, wóczas mówi się że dioda ma niższe Vf, dzięki czemu świeci tak samo mocno jak dioda która potrzebuje wyższe napięcie. Ogólnie rzecz biorąc, diody z niższym VF są bardziej oszczędne.

Wracając do SSC P7 - posiadam latarkę z taką diodą, w którą idzie 2,96 A, latarka świeci jasno, szeroko i to wszystko. Zero rewelacji moim zdaniem. Lepiej połączyć 3 diody XP-G R5 i w każdą dać ok 1,2 1,3 A. Wówczas ilość światła jest dużo większa niż z SSC P7 a pobór prądu niewiele większy.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

skaktus pisze:Dla SSC P7 może iść nawet 3 A, ale wówczas jest ona potężnym grzejnikiem na granicy wytrzymałości.

900 lumenów z niej nie uzyskasz przy max natężeniu.
nie mogę się całkowicie zgodzić ponieważ mam lampkę rowerową na tej diodzie o niskim Vf i puszczoną na 3.6A i owszem robi się ciepła ale nie jest to grzałka, a przy tym prądzie dioda daje 905lm
Obrazek
DNF

Post autor: DNF »

Czy jest ciepła czy nie, zależy od wielu czynników :)
Jak przymocowana jest dioda do radiatora, jaki jest kontakt z reszta body itp.
Moja lampka gdy jest postawiona na biurku i odpalona na 1.6A(SSC P7) to potrafi nieźle się nagrzać.
Oczywiście, jeśli u Ciebie jest dobrze zrobione oddawanie ciepła, lampka jest w ruchu (na rowerze podczas jazdy) to owszem, może się zrobić jedynie lekko ciepła.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Rysiu.

jakiś czas temu opisywałem swoją konstrukcje http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=4236
Awatar użytkownika
skaktus

Ja posiadam MTE SF-15 na SSC P7 w którą idzie niecałe 3 A, po pracy przez ok 10 minut, latarka osiąga prawie 60 st, przy czym, VF diody mam dość niskie, mogło by być lepsze, ale nie narzekam. Do tego latarka ma poprawione znacznie chłodzenie, dołożone miedziane blaszki itp W ruchu jest spoko, na postoju nie bardzo. Do tego 905 lumenów nie masz choćbyś nie wiec co zrobił - są przecież straty na szkle i odbłyśniku.

Porównując ją z Romisenem RC U4 + XPG R5 to fakt, świeci szeroko, ale z zasięgiem ma już kłopoty.

Obrazek

Gdyby wziąść 3 x XPG R5 i w każdą puścić 1,2 A, dostajemy wówczas 3,6 A w diodę, jednak jasność jest dużo wyższa 1194 lumeny, gdzie dodatkowo można je lepiej skupić, dlatego moim zdaniem SSC P7 jest niewypałem.
ILPT
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

skaktus pisze:Gdyby wziąść 3 x XPG R5
:| zostalem porazony w oczy :| w slowniku polskim niema slowa wziąść, poprawna forma to wziąć :idea:
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Rysiu.

wiem że na wyjściu nie mam tych 905lm ale na diodzie tak i nie używam latarki jako oświetlenie ręczne tylko w rowerze więc się nie grzeje, i nie używam reflektora tylko kolimatora 15 st i skupienie jest naprawdę fajne jak na rower oraz wiązka ma kształt kwadratu
Ostatnio zmieniony wtorek 24 sie 2010, 16:23 przez Rysiu., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Fluxor pisze:
skaktus pisze:Gdyby wziąść 3 x XPG R5
:| zostalem porazony w oczy :| w slowniku polskim niema slowa wziąść, poprawna forma to wziąć :idea:
Przepraszam, chyba mnie pozniosło ;P

Wracając do tematu - reflektor, kolimator, straty są...

Kiedyś czytałem temat o SSC P7 i tak były mierzone realne ilości lumenów i ludzie w porywach osiągali 700 lumenów.
Awatar użytkownika
Rysiu.

Kiedyś czytałem temat o SSC P7 i tak były mierzone realne ilości lumenów i ludzie w porywach osiągali 700 lumenów.
ale przy 2,8A i nie na binie D
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

skaktus pisze:dlatego moim zdaniem SSC P7 jest niewypałem.
Ciekawych rzeczy się tu dowiaduję :lol:

Idąc dalej tym tokiem "myślenia" - jeszcze większym niewypałem były XRE skoro były słabsze od XPG... a Luxeony to już nawet nie wiem po co produkowali, takie słabe były :-|
Obrazek
Awatar użytkownika
skaktus

Tomek210 pisze:
skaktus pisze:dlatego moim zdaniem SSC P7 jest niewypałem.
Ciekawych rzeczy się tu dowiaduję :lol:

Idąc dalej tym tokiem "myślenia" - jeszcze większym niewypałem były XRE skoro były słabsze od XPG... a Luxeony to już nawet nie wiem po co produkowali, takie słabe były :-|
One były wcześniej, a technika idzie do przodu, więc i lumeny też.
ODPOWIEDZ