Petzl Myo RXP
Petzl Myo RXP
Witam wszystkich maniaków światełek i maniaczki, nadchodzą święta i pojawia się odwieczny problem co kupić na prezent ? W tym roku Petzl ruszył swój leniwy korporacyjny zadek trochę wcześniej i nowe czołówki są dostępne już w grudniu a nie jak planowano początkowo w styczniu 2009.
Tak więc, trzecia odsłona starej dobrej Myo XP wygląd właśnie tak :
Tak więc, trzecia odsłona starej dobrej Myo XP wygląd właśnie tak :
Ostatnio zmieniony sobota 19 cze 2010, 12:40 przez Dominik, łącznie zmieniany 4 razy.
Fajna recenzja bardzo fajnej czołówki
Ale zdjęcie Twojej kolekcji czołówek mnie powaliło...
Ale zdjęcie Twojej kolekcji czołówek mnie powaliło...
Widzę światełko w tunelu...coraz mocniejsze...
Rowerowy zestaw kombinowany DIY czyli światła długie i krótkie z przełącznikiem na kierownicy
Rowerowy zestaw kombinowany DIY czyli światła długie i krótkie z przełącznikiem na kierownicy
Witam zostałem szczęśliwym posiadaczem owej czołówki, no i pozwoliłem sobie zrobić prywatny test na balkonie dystans ok 4m
Film na youtube
Ps. film ma charakter czysto poglądowy bo jak dotąd mało informacji na temat opcji rozproszenia swiatła
Film na youtube
Ps. film ma charakter czysto poglądowy bo jak dotąd mało informacji na temat opcji rozproszenia swiatła
Może, pod warunkiem, że amputujesz oryginalny zasobnik na 3xAA i w to miejsce założysz 18650.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
RE: Petz Myo RXP
Mój pierwszy post na tym forum, dlatego najpierw chciałbym się przywitać.
Mam na imię Krzysiek.
Moim zdaniem do MYO RXP wystarczą 3 akumulatory AA Sanyo Eneloop 2000 mAh.
Posiadam nową czołówkę Petzl MYO RXP zakupioną w sierpniu 2010 r., którą używam wraz z nowymi akumulatorami Eneloop 2000 mAh.
Czołówka MYO RXP działa tak, że w trybach stabilizowanych 1 - 8 świeci diodą wskaźnika stanu baterii w sposób ciągły do momentu wystarczającego poziomu napięcia akumulatorów. Gdy wskaźnik stanu baterii zaczyna pulsować, oznacza to że światło nie jest stabilizowane.
Wykonałem test dla programów 6, 7 i 8 , w którym zmierzyłem czas stabilizowanego działania MYO RXP na świeżo naładowanych Eneloop (czas ciągłego świecenia wskaźnika stanu baterii).
Wyniki są następujące:
Tryb ..... Czas stabilizowanego ... Czas stabilizowanego działania
pracy ... działania na Eneloop ... na bat. alkalicznych podawany przez producenta
------ ... --------------------------- ... --------------------------------------------------------
8 ..... ... 4 h 10 min ................ ... 1 h
7 ..... ... 4 h 53 min ................ ... 2 h
6 ..... ... 5 h 30 min ................ ... 3 h
Można stwierdzić, że w trybie 8 czas stabilizowanego działania na akumulatorach Eneloop (2000 mAh) jest ponad 4 krotnie dłuższy niż podawany przez producenta dla baterii alkalicznych. Co ciekawe dla kolejnych dwóch trybów (7 i 6) czas wydłuża się z każdym trybem o około 40 minut (dokładnie 43 i 37), przy czym z każdym kolejnym trybem przyrost czasu nieznacznie maleje.
Co ciekawe w powyższych trzech trybach stabilizowanych, po przełączeniu się w tryb niestabilizowany czołówka świeci dalej i to całkiem mocno. Tak, tak. tylko jak stwierdzić, co to jest całkiem mocno. Trzeba by mieć jakiś przyrząd pomiarowy mierzący np. jasność światła i mierzyć czas, w którym spadnie ona o połowę. Nie mam takiego przyrządu i mieć pewnie nie będę. Kolejnych pomiarów robić także nie będę, chodź dziwi mnie aż tak duża różnica pomiędzy czasem działania na akumulatorach NiMh 2000mAh, a tym co podaje producent dla baterii alkalicznych. Ciekawe by było zmierzenie czasu działania na akumulatorach Eneloop w najmocniejszym trybie 10. Takie czy inne zabawy pomiarowe zostawiam już innym.
Mam nadzieję, że moje spostrzeżenia na coś się komuś przydadzą.
PS. Jak wykonałem pierwszy pomiar 4 h 10 min w programie 8, to zrobiłem „wielkie oczy” i byłem prawie pewny, że coś pomyliłem. Potem się okazało, że pomiary były w porządku.
Mam na imię Krzysiek.
Moim zdaniem do MYO RXP wystarczą 3 akumulatory AA Sanyo Eneloop 2000 mAh.
Posiadam nową czołówkę Petzl MYO RXP zakupioną w sierpniu 2010 r., którą używam wraz z nowymi akumulatorami Eneloop 2000 mAh.
Czołówka MYO RXP działa tak, że w trybach stabilizowanych 1 - 8 świeci diodą wskaźnika stanu baterii w sposób ciągły do momentu wystarczającego poziomu napięcia akumulatorów. Gdy wskaźnik stanu baterii zaczyna pulsować, oznacza to że światło nie jest stabilizowane.
Wykonałem test dla programów 6, 7 i 8 , w którym zmierzyłem czas stabilizowanego działania MYO RXP na świeżo naładowanych Eneloop (czas ciągłego świecenia wskaźnika stanu baterii).
Wyniki są następujące:
Tryb ..... Czas stabilizowanego ... Czas stabilizowanego działania
pracy ... działania na Eneloop ... na bat. alkalicznych podawany przez producenta
------ ... --------------------------- ... --------------------------------------------------------
8 ..... ... 4 h 10 min ................ ... 1 h
7 ..... ... 4 h 53 min ................ ... 2 h
6 ..... ... 5 h 30 min ................ ... 3 h
Można stwierdzić, że w trybie 8 czas stabilizowanego działania na akumulatorach Eneloop (2000 mAh) jest ponad 4 krotnie dłuższy niż podawany przez producenta dla baterii alkalicznych. Co ciekawe dla kolejnych dwóch trybów (7 i 6) czas wydłuża się z każdym trybem o około 40 minut (dokładnie 43 i 37), przy czym z każdym kolejnym trybem przyrost czasu nieznacznie maleje.
Co ciekawe w powyższych trzech trybach stabilizowanych, po przełączeniu się w tryb niestabilizowany czołówka świeci dalej i to całkiem mocno. Tak, tak. tylko jak stwierdzić, co to jest całkiem mocno. Trzeba by mieć jakiś przyrząd pomiarowy mierzący np. jasność światła i mierzyć czas, w którym spadnie ona o połowę. Nie mam takiego przyrządu i mieć pewnie nie będę. Kolejnych pomiarów robić także nie będę, chodź dziwi mnie aż tak duża różnica pomiędzy czasem działania na akumulatorach NiMh 2000mAh, a tym co podaje producent dla baterii alkalicznych. Ciekawe by było zmierzenie czasu działania na akumulatorach Eneloop w najmocniejszym trybie 10. Takie czy inne zabawy pomiarowe zostawiam już innym.
Mam nadzieję, że moje spostrzeżenia na coś się komuś przydadzą.
PS. Jak wykonałem pierwszy pomiar 4 h 10 min w programie 8, to zrobiłem „wielkie oczy” i byłem prawie pewny, że coś pomyliłem. Potem się okazało, że pomiary były w porządku.
Mam RXP jako światło awaryjne i pomimo, że producent piszę że tryby są stabilizowane to tak na prawdę są tylko do pewnej granicy, dlatego czas działania czołówki może wydawać Ci się tak długi i nie zauważasz zmian jasności. Poza tym między tym co pisze Petz o długości działania swoich czołówek a prawdziwym czasem działania jest wieelka różnica.
Tak ogólnie to bardzo dobra czołówka
Tak ogólnie to bardzo dobra czołówka