Aurora AK-P7-5 HA-III SSC P7-C 5-Mode 900-Lumen
Aurora AK-P7-5 HA-III SSC P7-C 5-Mode 900-Lumen
witam wszystkich
mam problem z latarką ja w tytule, ogólnie to jakby słabiej swieci na wszystkich trybach i się dośc mocno i szybko nagrzewa
nie działa mi na HI, tzn niby działa ale swieci tak jak na MID i na dodatek trochę mruga i czasem w ogóle gaśnie, pozostałe tryby niby ok (też czasem trochę mrugają i sa jakby slabsze). stalo się to po upadku chyba, choć wcześniej już zaliczyła kilka gleb to tym razem chyba coś się stało z driverem.
sprawdziłem juz przycisk, chyba będzie ok
w ogóle to wyjąłem obudowę diody z driverem i podłączyłem kablami do aku, objawy nie ustały.
co może być problemem wg was?
udało mi się wyciągnąc diodę z płytką, myślałem że do drivera się dobiorę ale z tej strony z radiatora wystaja przez dziurki tylko dwa zasilające kable, z drugiej strony nie mam pojecia jak się do tego drivera dobrać, sprężynka wystaje, jakiś tam pierścienie widać ale jak to rozłożyć nie mam pojęcia.
co sprawdzić? jak driver wyciągnąć? ew wymiana drivera na co i za ile?
może ktoś miał taka latarkę i wie co i jak...
mam problem z latarką ja w tytule, ogólnie to jakby słabiej swieci na wszystkich trybach i się dośc mocno i szybko nagrzewa
nie działa mi na HI, tzn niby działa ale swieci tak jak na MID i na dodatek trochę mruga i czasem w ogóle gaśnie, pozostałe tryby niby ok (też czasem trochę mrugają i sa jakby slabsze). stalo się to po upadku chyba, choć wcześniej już zaliczyła kilka gleb to tym razem chyba coś się stało z driverem.
sprawdziłem juz przycisk, chyba będzie ok
w ogóle to wyjąłem obudowę diody z driverem i podłączyłem kablami do aku, objawy nie ustały.
co może być problemem wg was?
udało mi się wyciągnąc diodę z płytką, myślałem że do drivera się dobiorę ale z tej strony z radiatora wystaja przez dziurki tylko dwa zasilające kable, z drugiej strony nie mam pojecia jak się do tego drivera dobrać, sprężynka wystaje, jakiś tam pierścienie widać ale jak to rozłożyć nie mam pojęcia.
co sprawdzić? jak driver wyciągnąć? ew wymiana drivera na co i za ile?
może ktoś miał taka latarkę i wie co i jak...
Witam
Driverek wypycha się właśnie przez te otworki, przez które przechodzą kabelki do diody. Musisz to zrobić ostrożnie, cienkim wkrętakiem kierując jego koniec jak najbliżej ścianki, a potem delikatnie pobijać raz z jednej, raz z drugiej strony
Pozdrawiam
Driverek wypycha się właśnie przez te otworki, przez które przechodzą kabelki do diody. Musisz to zrobić ostrożnie, cienkim wkrętakiem kierując jego koniec jak najbliżej ścianki, a potem delikatnie pobijać raz z jednej, raz z drugiej strony
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
dzieki, zrobiłem jak pisałeś i udało mi się jakoś wypchnąc ten driver, sprawdziłem czy się nic nie odlutowało, podpiąłem aku kablami i niestety to samo, tym razem nie mruga ale na trybie HIGH świeci 2 sek i się wyłącza.
co to może znaczyć? wina diody czy drivera?
jeśli driverek to czy na dx da się dobry jakiś złapać? ten mój ma 17mm średnicy
poza tym chyba na pozostałych trybach nie jest tak jasna jak wcześniej
co to może znaczyć? wina diody czy drivera?
jeśli driverek to czy na dx da się dobry jakiś złapać? ten mój ma 17mm średnicy
poza tym chyba na pozostałych trybach nie jest tak jasna jak wcześniej
no właśnie nie wpadło mi do głowy zrobić fotki jak latarkę rozłozyłem, teraz poskładałem ją do kupy, pewnie jutro znowu się za nią zabiore skoro nic te moje dłubanie nie dało.
przygladałem się elektronice i nic kompletnie nie wyglada na uszkodzone, no elektronik to ze mnie żaden właściwie
teraz zasadnicze pytanie
czy takie efekty moga być przy uszkodzonej diodzie? czy to tylko driver może powodować takie wariacje?
coś tam już zerknąlem na podmianę z dx'a ale sam nie jestem w stanie wybrać czegos odpowiedniego, no nie do końca wiem że drivera większego niż 17mm nie wcisnę
na ledimie też coś patrzylem ale u nich dużo drożej no i nie wiem czy warto dopłacać prawie 30zł
[ Dodano: 20 Sierpień 2010, 22:30 ]
rozebrałem raz jeszcze, zrobiłem fotkę, poskładałem, dalej to samo, niby już tryb high jest ale co się włączy to po sekundzie się latarka wyłącza i po kliku wchodzi znowu na mid.
czekam na sugestie co z tym dalej mogę zrobić
przygladałem się elektronice i nic kompletnie nie wyglada na uszkodzone, no elektronik to ze mnie żaden właściwie
teraz zasadnicze pytanie
czy takie efekty moga być przy uszkodzonej diodzie? czy to tylko driver może powodować takie wariacje?
coś tam już zerknąlem na podmianę z dx'a ale sam nie jestem w stanie wybrać czegos odpowiedniego, no nie do końca wiem że drivera większego niż 17mm nie wcisnę
na ledimie też coś patrzylem ale u nich dużo drożej no i nie wiem czy warto dopłacać prawie 30zł
[ Dodano: 20 Sierpień 2010, 22:30 ]
rozebrałem raz jeszcze, zrobiłem fotkę, poskładałem, dalej to samo, niby już tryb high jest ale co się włączy to po sekundzie się latarka wyłącza i po kliku wchodzi znowu na mid.
czekam na sugestie co z tym dalej mogę zrobić
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 sie 2010, 13:05 przez barney_81, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Driverek wygląda na DD, czyli bez przetwornicy....
Zasilanie to oczywiście 1xLi-Ion?
Sprawdź stan ogniwa, być może nie daje rady i przy spadku napięcia driverek przełącza tryby. Zmontuj obwód na stole i pomierz napięcie na ogniwie podczas pracy w Hi.
Pozdrawiam
Driverek wygląda na DD, czyli bez przetwornicy....
Zasilanie to oczywiście 1xLi-Ion?
Sprawdź stan ogniwa, być może nie daje rady i przy spadku napięcia driverek przełącza tryby. Zmontuj obwód na stole i pomierz napięcie na ogniwie podczas pracy w Hi.
Pozdrawiam
ok, wybaczcie ten obrazek, jak załadowało to myslalem że nie będzie problemu
następnym razem się poprawię
latarka jest oczywiście na jeden aku 18650
jeśli chodzi o te ogniwa to mam dwa, także usterka dwóch jednocześnie raczej nie jest możliwa, choć sprawdzę jak mówisz.
czy dioda w ogóle może takie cyrki robić czy można ja wykluczyć?
bo ja to jestem właściwie nastawiony na kupno albo drivera albo diody i raczej nie wierzę że uda się to naprawić bez podmiany części
następnym razem się poprawię
latarka jest oczywiście na jeden aku 18650
jeśli chodzi o te ogniwa to mam dwa, także usterka dwóch jednocześnie raczej nie jest możliwa, choć sprawdzę jak mówisz.
czy dioda w ogóle może takie cyrki robić czy można ja wykluczyć?
bo ja to jestem właściwie nastawiony na kupno albo drivera albo diody i raczej nie wierzę że uda się to naprawić bez podmiany części
Witam
Aby wykluczyć diodę, jako źródło problemów, możesz podłączyć ją na chwilę bezpośrednio pod akumulator, ale przez jakieś długie przewody, najlepiej przez amperomierz i jeśli popłynie te kilka amper, możesz diodę wykluczyć, wtedy zajmiemy sie driverkiem.
Pozdrawiam
Aby wykluczyć diodę, jako źródło problemów, możesz podłączyć ją na chwilę bezpośrednio pod akumulator, ale przez jakieś długie przewody, najlepiej przez amperomierz i jeśli popłynie te kilka amper, możesz diodę wykluczyć, wtedy zajmiemy sie driverkiem.
Pozdrawiam
pomierzyłem coś.
2 akusy połączone równolegle - prąd przez diodę popłynął 3,8A
1 akus - prąd 2,5A (tylko że wtedy dioda świeci słabiutko - tak ma chyba być co?)
podłączyłem jeszcze sam aku bez amperomierza to dioda mrógnie tylko raz ale za to mocno?
obwód z amperomierzem zrobiłem tak że miernik wpiąłem na przewodzie z "-" i nastawiłem na 10A podłączejąc kable w skrajne dziurki tzn COM i 10A max unfused (miernik uni-t ut30C) dobrze zrobiłem?
no i kolejna sprawa, teraz to już na serio potrzebuję driverka bo ten co mam to przy wyjmowaniu z radiatora kabelek mi się wyrwał razem ze ścieżką także ten to już chyba tylko na złom się nadaje bo nie sądzę aby mi się udało przylutować kabelek.
jaki w takim razie driver i czy biorąc pod uwagę powyższe pomiary można stwierdzić że dioda jest ok?
co dziwnego jak wsadziłem inne akusy 2500 to latarka chyba działała ok, tzn miała wszystkie tryby (czy odpowiedno mocno świeciła ciężko powiedzieć), jak wsadzałem inne 2400 to znowu słabowała (tryb hi wyglądał na oko jak mid), natomiast na moich 2600 tryb hi włączał się tylko na sekundę i gasła.
coś z powyższego da się jeszcze wywnioskować?
2 akusy połączone równolegle - prąd przez diodę popłynął 3,8A
1 akus - prąd 2,5A (tylko że wtedy dioda świeci słabiutko - tak ma chyba być co?)
podłączyłem jeszcze sam aku bez amperomierza to dioda mrógnie tylko raz ale za to mocno?
obwód z amperomierzem zrobiłem tak że miernik wpiąłem na przewodzie z "-" i nastawiłem na 10A podłączejąc kable w skrajne dziurki tzn COM i 10A max unfused (miernik uni-t ut30C) dobrze zrobiłem?
no i kolejna sprawa, teraz to już na serio potrzebuję driverka bo ten co mam to przy wyjmowaniu z radiatora kabelek mi się wyrwał razem ze ścieżką także ten to już chyba tylko na złom się nadaje bo nie sądzę aby mi się udało przylutować kabelek.
jaki w takim razie driver i czy biorąc pod uwagę powyższe pomiary można stwierdzić że dioda jest ok?
co dziwnego jak wsadziłem inne akusy 2500 to latarka chyba działała ok, tzn miała wszystkie tryby (czy odpowiedno mocno świeciła ciężko powiedzieć), jak wsadzałem inne 2400 to znowu słabowała (tryb hi wyglądał na oko jak mid), natomiast na moich 2600 tryb hi włączał się tylko na sekundę i gasła.
coś z powyższego da się jeszcze wywnioskować?
Witam
Podłączając diodę pod akumulator wymusiłeś przepływ prądu 2,5A, to już powinno być nieźle jasno, moja MC-E przy 2A oświetla kawał terenu.
Z Twoich pomiarów trudno jest jednoznacznie określić przyczynę, zarówno nierówne zachowanie akumulatorów (mam nadzieję, że w równym stopniu są naładowane) jak i sama dioda, która przy zapodanym jej prądzie powinna już świecić bardzo jasno.
Najlepszym wyjściem by było sprawdzić diodę na zasilaczu laboratoryjnym, lub choćby pomierzyć na dwa mierniki If i Vf.....
Podłączając diodę pod akumulator wymusiłeś przepływ prądu 2,5A, to już powinno być nieźle jasno, moja MC-E przy 2A oświetla kawał terenu.
Z Twoich pomiarów trudno jest jednoznacznie określić przyczynę, zarówno nierówne zachowanie akumulatorów (mam nadzieję, że w równym stopniu są naładowane) jak i sama dioda, która przy zapodanym jej prądzie powinna już świecić bardzo jasno.
Najlepszym wyjściem by było sprawdzić diodę na zasilaczu laboratoryjnym, lub choćby pomierzyć na dwa mierniki If i Vf.....
no tak, ta też niby świeciła jasno jak sie podłączyło bez amperomierza, z tym że przez moment.
ale skoro i tak uwaliłem już driver to chyba zaryzykuję i kupię sobie jakiś
problem w tym, że chyba wybór jest mocno ograniczony
i niestety niewiele znalazłem:
http://kaidomain.com/ProductDetails.aspx?ProductId=1845
oraz
http://kaidomain.com/ProductDetails.aspx?ProductId=6236
ten drugi nie jest za bardzo opisany więc tak tylko strzelam
coś tam jeszcze udało mi się znaleźć ale rozmiarem nie pasuję, 19, 20 czy 25mm średnicy
a ten pierwszy znowu ma komentarze o słabej wydajności rzędu ok 1,3A
poradźcie coś bo ja wymiękam?
ale skoro i tak uwaliłem już driver to chyba zaryzykuję i kupię sobie jakiś
problem w tym, że chyba wybór jest mocno ograniczony
i niestety niewiele znalazłem:
http://kaidomain.com/ProductDetails.aspx?ProductId=1845
oraz
http://kaidomain.com/ProductDetails.aspx?ProductId=6236
ten drugi nie jest za bardzo opisany więc tak tylko strzelam
coś tam jeszcze udało mi się znaleźć ale rozmiarem nie pasuję, 19, 20 czy 25mm średnicy
a ten pierwszy znowu ma komentarze o słabej wydajności rzędu ok 1,3A
poradźcie coś bo ja wymiękam?
Ten pierwszy to trudno powiedzieć jakie ma parametry, ten drugi natomiast jest w swej konstrukcji podobny do sławnego AK-47 (SKU 7612)czyli daje w wersji podstawowej 1050mA, ale po dodaniu w puste miejsce jednego AMC7135, mamy już 1,4A. Gdyby to było mało, możesz połączyć z nim SKU 25518 i już masz na wyjściu 2,1A lub prawie 2,5A po dodaniu AMCka w puste miejsce, a reszta zależy juz tylko od wydajności akumulatorów i Vf diody.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
no dobra zrozumiałem tyle że musiałbym jakoś połączyc dwa drivery i jeszcze coś dolutować do jednego, czyli raczej nie na moje zdolności i wiedzę
a ten pierwszy w ogóle sie nadaje? chodzi mi głównie o zrobienie tego jak najmniejszym kosztem, żeby świeciło podobnie i miało podobną wydajność oraz tryby, no i żeby w miarę prosto to się udało załatwić, czyli bez zbytniej ingerencji w elektronikę
coś takiego też znalazłem, niby do ssc ale tylko 1A czy ja czegoś nie rozumiem?
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.6190
następny:
http://www.shiningbeam.com/servlet/the- ... ard/Detail
tu już niestety koszty wyższe, ale czy warto? i czy można im zaufać?
http://sklep.ledim.pl/?misc=39
tu juz koszmarnie drogo ale jeśli nie będzie innego wyjścia.....
http://www.kaidomain.com/ProductDetails ... uctId=1866
czy z tym da się używać tylko 1 li-on?
może macie jakieś inne propozycje? ewentualnie może ktoś coś mógłby odsprzedać
widziałem też inne drivery na dx pod 1 aku do p7 no ale w życiu bym ich w aurorze nie zmieścił (25mm srednicy mają)
jeszcze zastanawia mnie jedno....dlaczego przy puszczaniu 1 liona przez amperomierz dioda tak słabo świeciła, a po pominięciu miernika tylko błysnęła? czy może właśnie tak ma być?
a ten pierwszy w ogóle sie nadaje? chodzi mi głównie o zrobienie tego jak najmniejszym kosztem, żeby świeciło podobnie i miało podobną wydajność oraz tryby, no i żeby w miarę prosto to się udało załatwić, czyli bez zbytniej ingerencji w elektronikę
coś takiego też znalazłem, niby do ssc ale tylko 1A czy ja czegoś nie rozumiem?
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.6190
następny:
http://www.shiningbeam.com/servlet/the- ... ard/Detail
tu już niestety koszty wyższe, ale czy warto? i czy można im zaufać?
http://sklep.ledim.pl/?misc=39
tu juz koszmarnie drogo ale jeśli nie będzie innego wyjścia.....
http://www.kaidomain.com/ProductDetails ... uctId=1866
czy z tym da się używać tylko 1 li-on?
może macie jakieś inne propozycje? ewentualnie może ktoś coś mógłby odsprzedać
widziałem też inne drivery na dx pod 1 aku do p7 no ale w życiu bym ich w aurorze nie zmieścił (25mm srednicy mają)
jeszcze zastanawia mnie jedno....dlaczego przy puszczaniu 1 liona przez amperomierz dioda tak słabo świeciła, a po pominięciu miernika tylko błysnęła? czy może właśnie tak ma być?