Modyfikacja latarki kilkunasto diodowej.
Modyfikacja latarki kilkunasto diodowej.
Witam
Posiadam latarkę 13 diodowa. Latarka nie posiada żadnego sterownika. Połowa diod już się spaliła. Wiec chciał bym ją przerobić. Wygląda tak.
Można ją rozkręcić na trzy części.
I teraz chciałem wstawić diodę CREE XR-E Q5 i soczewkę Ledil Rocket Medium +/- 13* dla XLamp. Ale wysokość diody plus soczewki to prawie 20 mm.
A to za dużo i nie zmieści się. Główka gdzie wkłada się diody ma 20 mm wysokości, licząc od początku gwintu do szkiełka a średnica to 26 mm
Może byście mieli jakiś pomysł na przerobienie tej latarki? Aha zasilanie to ogniwo 14500. Ale średnica latarki pozwala na grubsze ogniwa. Wiec przedłużył bym ją i ogniwo a nawet dwa 18650 wejdą spokojnie.
Zdjęcia z bliska
Co do zakupów to tylko PL, allegro, ledim itp.
Dzięki pozdrawiam.
Posiadam latarkę 13 diodowa. Latarka nie posiada żadnego sterownika. Połowa diod już się spaliła. Wiec chciał bym ją przerobić. Wygląda tak.
Można ją rozkręcić na trzy części.
I teraz chciałem wstawić diodę CREE XR-E Q5 i soczewkę Ledil Rocket Medium +/- 13* dla XLamp. Ale wysokość diody plus soczewki to prawie 20 mm.
A to za dużo i nie zmieści się. Główka gdzie wkłada się diody ma 20 mm wysokości, licząc od początku gwintu do szkiełka a średnica to 26 mm
Może byście mieli jakiś pomysł na przerobienie tej latarki? Aha zasilanie to ogniwo 14500. Ale średnica latarki pozwala na grubsze ogniwa. Wiec przedłużył bym ją i ogniwo a nawet dwa 18650 wejdą spokojnie.
Zdjęcia z bliska
Co do zakupów to tylko PL, allegro, ledim itp.
Dzięki pozdrawiam.
Nie nie musi być. Myślałem o szkiełku skupiającym zamiast soczewki. Nie wiem jak to się nazywa, ale chyba wiecie o co mi chodzi. Ale dostać w PL jest ciężko. Graniczy z cudem.Po drugie pytanko - na pewno musisz zachować oryginalną szybkę?
Dobrze że przypomniałeś. Jeszcze tam trzeba upchnąć "pigułę". Czyli chłodzenie do diody:)
Witam
Zasadnicze pytanie, chcesz mieć z tego latarkę, czy po prostu radość tworzenia?
Bo jeśli to pierwsze, to rzecz ze wszech miar nieopłacalna a efekt końcowy i tak będzie nieadekwatny do kosztów jakie pochłonie.
Przykład
Podrawiam
Zasadnicze pytanie, chcesz mieć z tego latarkę, czy po prostu radość tworzenia?
Bo jeśli to pierwsze, to rzecz ze wszech miar nieopłacalna a efekt końcowy i tak będzie nieadekwatny do kosztów jakie pochłonie.
Przykład
Podrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Powiem szczerze że miała to być trzecia lampka do mojego podwójnego kwadraciaka.
Galeria - Kwadraciak
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gZtEFdiU ... r_embedded[/youtube]
Ale widzę że jest to nie opłacalne. I będę musiał dołożyć jeszcze jednego do tych dwóch.
Ale to już nie w tym dziale.
Co do tej latarki. Jeżeli wymienił bym same diody na takie same
to jak je zabezpieczyć żeby się znowu nie spaliły?
Galeria - Kwadraciak
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gZtEFdiU ... r_embedded[/youtube]
Ale widzę że jest to nie opłacalne. I będę musiał dołożyć jeszcze jednego do tych dwóch.
Ale to już nie w tym dziale.
Co do tej latarki. Jeżeli wymienił bym same diody na takie same
Najlepiej szeregowo z każdą wstawić jakiś mały rezystor, rzędu 10 - 20Ω, niestety nie obejdzie się bez wykonania nowej płytki pod diody. W oryginale wszystkie są połączone równolegle, bez żadnego zabezpieczenia, wbrew pozorom najpierw padają "najlepsze" czyli te o najniższym Vf, co powoduje zmniejszenie obciążenia i "przejęcie" tego prądu przez pozostałe diody, Sytuacja się powtarza z kolejną itd, coraz szybciej, gdyż przeciążenia są coraz większe.kmicic pisze:Co do tej latarki. Jeżeli wymienił bym same diody na takie same
Ostatecznie możesz użyć wyselekcjonowanych diod pod względem Vf, wlutować w miejsce starych, ale proponował bym choć mały rezystor do ograniczenia prądu, rzędu pojedynczych omów, w końcu 13 LEDów to około 250mA.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony środa 18 sie 2010, 16:25 przez Pyra, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calineczka
- Kontakt:
Masz całkowitą rację, nie wiem jak mi to przyszło do głowy, chyba o zbyt wielu rzeczach myślę na razCalineczka pisze:?Pyra pisze:W oryginale wszystkie są połączone szeregowo
Ojj, chyba równolegle???
Pozdrawiam
PS: Poprawię, żeby nikt się nie pomylił.