"Duży" projekt

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

"Duży" projekt

Post autor: Pyra »

Witam
Na Światełkach było już prawie wszystko modowane i przerabiane na LEDy, ale "prawie" robi dużą różnicę. Aby przebić dotychczasowe projekty postanowiłem zabrać się za..... oświetlenie lokomotywy spalinowej BR-130 ;)
Tak wygląda w całości
Obrazek
A tak z przodu:
Obrazek
Tak wygląda moduł oświetleniowy:
Obrazek

Źródłem światłą do tej pory była żaróweczka 16V 30mA, dająca w miarę przyzwoite światło dopiero przy prędkości max. Światła białe świeciły tylko z przodu, było to zrealizowane małą płytką prostownika selenowego. Niestety nie było świateł czerwonych z tyłu lokomotywy.
Obrazek
Jak widać światło środkowe było oświetlane bezpośrednio żaróweczką, a światła boczne, poprzez tzw. światłowody, co powodowało dodatkowe straty.
Postanowiłem więc zastosować do oświetlenia LEDy. W jeden wieczór powstał schemat.
Zdecydowałem się użyć diody białe i czerwone SMD 805 na boki i jedną 3mm klasyczną na środek. Prąd ustaliłem na około 8mA dla wszystkich diod, dodając w szereg z każdą diodą rezystor 1kΩ. Oświetlenie przełączają dwie diody prostownicze, jedna dla czerwonych i druga dla białych diod.
Przyszedł więc czas na projekt płytki, który zajął mi kolejny wieczór.
Obrazek
(dwie identyczne na jednym kawałku)

Po polutowaniu wszystkiego i starannym rozmieszczeniu elementów i przewodów, udało się wszystko zmieścić w miejscu starych elementów.
Obrazek
Po zamknięciu całości można zauważyć, że przez otwór wystaje prawie cała dioda czerwona i około połowy białej. Wszystko było ustalone doświadczalnie, gdyż jak wiadomo, biała świeci powierzchnią luminoforu (czyli prawie cała) a czerwona, tylko powierzchnią małego czipu. Ponadto dioda górna została umieszczona dokładnie naprzeciwko otworu w kabinie, a żarówka była przesunięta tak mocno do dołu, że praktycznie naprzeciwko otworu znajdował się korpus żarówki.
Obrazek
Przed przeróbką zrobiłem zdjęcie zasilając obwody napięciem 15V, gdyż dopiero wtedy światło było jako tako widoczne, i nie było już tak bardzo czerwone.
Obrazek
A tu już jak to świeci przy napięciu 11V po przeróbce.
Na czerwono: (niestety nie świecą idealnie równo...)
Obrazek
I na biało
Obrazek
Diody 3mm udało mi się kupić neutralne, niestety SMD były tylko zimne, efekt chyba jednak tragiczny nie jest ;)
Na koniec mały schemacik elektroniki
Obrazek
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

:mrgreen:
Super, muszę swoim dziewczynom PIKO kupić :mrgreen:
No że Ci się chciało....
A homologacja jest?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Calineczka pisze::mrgreen:
Super, muszę swoim dziewczynom PIKO kupić :mrgreen:
No że Ci się chciało....
A homologacja jest?
Witam
Może być ciężko takie lokomotywy kupić, bo teraz to większość sterowana DCC, analogi sukcesywnie są wypierane :sad:
Homologacja niepotrzebna, a certyfikat UTK (Urząd Transportu Kolejowego) już załatwiam :mrgreen:
Nota bene coraz częściej już LEDy wchodzą na PKP, na początku latarki na drągach rogatkowych, sygnalizatory na przejazdach, a powoli już semafory, może i czas na światłą lokomotyw się zbliża.....

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
No i przyszedł czas na następną lokomotywę, czasu mało, więc kilka dni to trwało...
Tym razem postanowiłem zastosować proste źródła prądowe, w których jako źródło napięcia odniesienia zastosowałem dwie diody włączone w kierunku przewodzenia. Zasilają one światła białe, gdyż na nich najbardziej widać różnicę jasności. Zastosowane diody to 3mm białe neutralne (dwie opiłowane do średnicy 2mm) oraz czerwone SMD 805.

Oto schemat:
Obrazek
Tym razem musiałem skorzystać zarówno z elementów SMD jak i elementów przewlekanych, aby się zmieścić w wolnej przestrzeni, po zaprojektowaniu, wytrawieniu i polutowaniu otrzymałem dwa ładne panele.
Obrazek
Białe światła świecą już całkiem przyjemnie przy zasilaniu około 3,3V (lokomotywka przy takim napięciu jeszcze stoi); przy 4V LEDy dostają po 7mA, a przy max napięciu 12V LEDy dostają po 9mA.
Obrazek
Dla czerwonych świateł wywierciłem otworki, w miejscach gdzie były czerwone kropki na obudowie ;)
Obrazek
A tak lokomotywka świeci przy zasilaniu 10V
Obrazek
Parametry zdjęć jak do latarek ISO 200; f 5,6; 1/15s

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

:o piękna robota, tylko trzeba uważać żeby nie iść w stronę światła ;-)
Efekt super ;)
missieek

Post autor: missieek »

Bardzo ładne przeróbki lokomotyw.
To ostatnie zdjęcie bardzo realistyczne :)
Awatar użytkownika
oko

Post autor: oko »

Ostatnia fota wygląda jak z filmu akcji.
Niezły efekt :o
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

No to muszę jeszcze zrobić fotkę jak wyjeżdża z tunelu ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Podoba mi się :mrgreen:
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
sliwma

Post autor: sliwma »

Calineczka pisze::o piękna robota, tylko trzeba uważać żeby nie iść w stronę światła ;-)
Efekt super ;)
Dokładnie, efekt super, ale światło tak czy tak przyjdzie samo :)
Venom

Post autor: Venom »

Pyra Już są montowane ledowe lampy w lokomotywach, na przodzie mają kilkanascie diodek 5mm białych i na tyle kilkanascie czerwonych, spotkałem je na słowackiej stronie, takie pojazdy jakby tramwajek.

Śmigam troszke ciufciami i jak będe następny raz to strzele pare fotek ;)
zabol

Post autor: zabol »

Własnie widziałem we Wrocławiu na dworcu autobus szynowy spalinowy, który miał diodowe światła manewrowe...5mm diody o cieplutkiej barwie z przodu i czerwone z tyłu, oczywiście zamiennie zależnie od kierunku jazdy...diody miały prawie identyczną barwe z halogenowymi światłami do jazdy...
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Czyli PKP nowocześnieje, nie tylko w skali H0 ;)

Pozdrawiam

PS: Jutro ciekawostki z PKP
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Udało mi się dziś sfotografować panel świetlny sygnalizatora drogowego, taki co stoi na przejeździe kolejowym.
Z przodu:
Obrazek

I z tyłu:
Obrazek
Oczywiście jest to tylko sam panel bez zewnętrznych soczewek i obudowy. Zasilanie 24V stałe ale są wersje na przemienne (czyli o dowolnej polaryzacji), czarne kostki to..... LM317.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Byle tylko teraz miłośnicy LED-ów nie zaczęli Ci rozbierać infrastruktury... :P :twisted:
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 sie 2010, 19:23 przez Pikom, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr.
Pikom
ODPOWIEDZ