3xXP-G 23mm ledlink

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Awatar użytkownika
midi

3xXP-G 23mm ledlink

Post autor: midi »

Witam, zbudowałem nową latarkę na rower w sumie z ciekawości w stosunku do soczewki ledlinka 23mm 3xXP-G. Driver autorstwa Edima , 3 tryby 3,5A-1A-0,1A , start z max, latarka ma długość całkowitą 11,5 cm. Diody które tam siedzą to XP-G R5, szybka poliwęglan z powłoką AR, cichy niemal bezstratny włącznik. Oceniając wzrokowo, soczewka ta ma troszkę mocniej skupiony beam, niż soczewka carclo, jednak boki są też mocno zaznaczone co powoduje że można spokojnie używać je do celów rowerowych :wink: . Na moje oko optyka ta ma nie co większy zasięg niż carclo , podobno na luksometrze wypada słabiej niż carclo ( to informacja od Bociana ) ja zrobię test w terenie z odległości 30m, taki pomiar powinien być miarodajny. Tak czy inaczej na oko nie da się stwierdzić która świeci lepiej a która gorzej, jedna jaki druga na rower pasuje idealnie, dla miłośników zasięgu proponuję ledlinka dla miłośników szerokaśnego świecenia proponował bym carclo, różnice jednak nie są duże i zwykły Kowalski miał by spore trudności by wskazać różnice w rodzaju beamu. Na koniec jedna fotka z terenu, zdjęcia samej lampki jutro.
Pozdrawiam.
Obrazek
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Witam
Używam tych optyk LedLinka i całkiem nieźle się spisują jako światełko na rower a już tak całkiem na marginesie to nie jest to klon Khatod PL1143 Series
PS. Z niecierpliwością czekam na fotki samej Lampki pewnie jak zwykle będzie fajna
Pozdrawiam,
Leszek W.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

A tak oto wygląda
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jeżeli komuś wpadła w oko, zapraszam do sklepiku.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
lukdh

Post autor: lukdh »

Kilka słów odnośnie pierwszych wrażeń opisywanej latarki której stałem się posiadaczem.

Potestowaliśmy wczoraj z kolegą dwie lampki tzn ww i "córkolatarkę" którą z kolei posiadł mój kolega ( www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=3758 )
Szczerze mówiąc to kumpel się załamał przy pierwszych porównaniach - później się okazało że Jego ogniwo jakimś dziwnym trafem było słabe (dziwne bo 2 szt świeżych ładował w tym samym czasie) i po wymianie nie było już takiej dysproporcji w mocy.

Tak czy owak jednak 3xXP-G ledlink zwyciężyła bardzo wyraźnie, o ile dobrze pamiętam "córkowa" puszczona była na 3A a ta jest na 3.5A i daje się to odczuć.
Rozłożenie światła przy tej mocy zdecydowanie bardziej pod szybkie jeźdżenie w terenie pasuje większe od ledlinka.
Daje również bardzo przyjemną dla oka dość naturalną barwę - przy ledlinku "córkolampka" wydaje się być bardzo chłodna , niemal laboratoryjna. Daje za to nieco lecz to raczej niuansy bardziej równomierne rozproszenie ale tak jak pisałem beam zdecydowanie lepszy przy ledlinku.

Prawdę mówiąc to z tą 3xXP-G ledlink da się bardzo komfortowo śmigać co przy jej gabarytach jest rewelacyjnym połączeniem mocy, czasu świecenia - jeździliśmy ~2h, głównie tryb średni ale również sporo max i ogniwo nie wykazało żadnego spadku. Naprawdę bomba :ok:

W maksie na postoju po ~2-3min czuć już było jak się grzeje ale bardzo daleko od tragedii, natomiast podczas jazdy chłodzenie jest już tak wydajne że jest ledwo ciepła.
Widać że większa głowica i powierzchnia radiatora robi dobrą robotę.

Oba włączniki w lampkach są bardzo fajne - ja wolałbym taki jak w "córkolatarce" ponieważ jest schowany w zakrętce ale ten nowy dla odmiany wydaje mi się odrobinę łatwiej sterowany.

Podsumowując - jestem mega zadowolony z tej lampki - prawdę mówiąc gdybym miał wybierać między np Ebolą (testowałem ja dzięki uprzejmości Calineczki ) a tą lampką której poręczność jest na o niebo wyższym poziomie pewnie wybrałbym tę mniejszą.

Gabaryty rewelacyjne, w uchwycie siedzi na tyle pewnie że największe dziury, duże prędkości, zjazdy po schodach czy kilkumetrowe skoki absolutnie jej nie straszne.
Ilość trybów idealna-nic więcej nie jest potrzebne a jej moc jak wspomniałem do sportowej jazdy mtb na prawdę jest wystarczająca tym bardziej że zasięg jest odczuwalnie większy niż w "córkolampce".

Podsumowując rewelacyjne maleństwo o świetnych osiągach zwłaszcza jak na wspomniane gabaryty.
Myślę że z powodzeniem przyda się do każdych innych zastosowań - nie tylko rowerowych.

O jakości wykonania midiego myślę że na tym forum nie trzeba wspominać :wink: - extra liga jak zwykle :cool:

Pozdrowienia znad morza

[ Dodano: 2 Wrzesień 2010, 22:38 ]
A może ma ktoś z Was pomysł jak taką lampkę zamocować na kask żeby służyła jako doświetlenie?
Póki co przychodzi mi na myśl jedynie prowizoryczny powertape i parę śrubek ;-)
ODPOWIEDZ