Wykonanie drivera - prośba o pomoc

Oświetlenie przednie i tylne w rowerze, zasobniki na baterie. Komfort i bezpieczeństwo nocnej jazdy.
Liro

Post autor: Liro »

Ale za to sprawność drivera 100,0% :mrgreen: a przy mniejszym napięciu lm/W będzie rosło. więc może nie będzie aż tak tragicznie?
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Liro, weź chłopie XR-E i podłącz bezpośrednio do 18650, poczekaj kilka minut, a później napisz, co się stało, OK? :mrgreen:
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
krzychu_m

Post autor: krzychu_m »

A wiecie, że dioda xp-g włączona w kierunku zaporowym też świeci :o

Tylko trochę krótko :zly:
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Liro pisze:Ale za to sprawność drivera 100,0% :mrgreen: a przy mniejszym napięciu lm/W będzie rosło. więc może nie będzie aż tak tragicznie?
Niestety ale sprawność takiego układu, to też nie 100%, straty na połączeniach, rezystancjach elementów....

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Liro

W tym tygodniu nie mam czasu na eksperymenty :( ale zrobię to. Może drogą selekcji Uf da się dobrać ładnie współpracujący komplet? Coś dla elektronikfobów których żebyście wiedzieli - nie brakuje :mrgreen:
edek

Post autor: edek »

krzychu_m, podobny schemat widziałem w którymś numerze EdW i tam było zasilanie bodajże z 4xAA. Wolałbym jednak coś, co można zasilić jednym ogniwem 18650

A tak nawiasem, która seria diod Cree jest lepsza: Q czy R, bo ostatnio widzę sporo latarek na diodach np. R2
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

edek pisze:krzychu_m, podobny schemat widziałem w którymś numerze EdW i tam było zasilanie bodajże z 4xAA. Wolałbym jednak coś, co można zasilić jednym ogniwem 18650

A tak nawiasem, która seria diod Cree jest lepsza: Q czy R, bo ostatnio widzę sporo latarek na diodach np. R2
Zależy co masz na myśli.
Skuteczność przetwarzania prądu w światło jest oznaczana kolejnymi literkami alfabetu, wzwyż. Jest jedno "Ale" wyższe biny, charakteryzują się wysoką temperaturą barwową, krótko mówiąc P4 znajdziesz pełną gamę, a Q5 czy R2 już tylko zimne i bardzo zimne odcienie.
"Bo jeden lubi ogórki a drugi ogrodnika córki" ;)

Polecam zapoznać się z bazą wiedzy.

Pozdrawiam
edek

Witam ponownie
krzychu_m a jeżeli chciałbym podłączyć dwie diody, z tym że np gdy chcę jaśniej to włączam obie, jeżeli nie to tylko jedną, to w jakich granicach powinno być napięcie zasilania? Jakie wartości mają elementy z nie podpisaną wartością?

Pozdrawiam
krzychu_m

edek pisze:Witam ponownie
krzychu_m a jeżeli chciałbym podłączyć dwie diody, z tym że np gdy chcę jaśniej to włączam obie, jeżeli nie to tylko jedną, to w jakich granicach powinno być napięcie zasilania? Jakie wartości mają elementy z nie podpisaną wartością?

Pozdrawiam
Obrazek

Jeśli podłączysz 2 diody, każdą do osobnego tranzystora to będziesz mógł płynnie sterować każdą z osobna od zera do maksymalnej wartości. Z takimi wartościami elementów jak na schemacie powyżej to będzie około 1,2Ampera.

Chcąc wpiąć dwie diody jak na schemacie musisz zastosować 2 akumulatory 18650 połączone szeregowo. Można użyć też czegoś innego choćby paluszków.

Powiedzmy, że spadek napięcia na przewodzącej diodzie przy prądzie 1Amper wyniesie 3,5Volta, musimy do tego dodać 0,7V(spadek na diodach D13, D1), czyli minimalne napięcie zasilania powinno wynieść 4,2V.

Rozładowany paluszek AA ma napięcie 0,9V czyli potrzebujemy 5 Akumulatorków aa połączonych szeregowo.

Wartości tych rezystorów nie są krytyczne.

Najważniejsze są zakreślone elementy, to one decydują jaki prąd popłynie przez diodę.

Na diodzie prostowniczej odkłada się 0,7V. Równolegle z nią jest wpięty dzielnik napięcia na rezystorze i potencjometrze. Jeśli ustawimy na potencjometrze 0,1V to przez diodę popłynie prąd 1Amper.

Wzmacniacz cały czas porównuje napięcia na swoich wejściach. Ustawiamy na potencjometrze 0.1V, jeśli prąd jest mniejszy jak 1A to napięcie na rezystorze r4 jest mniejsze niż 0.1 i wzmacniacz włącza tranzystor.
Teraz przez włączony tranzystor płynie prąd i rośnie on ponad 1A a wraz z nim napięcie na rezystorze r4. Gdy napięcie na r4 będzie większe jak na potencjometrze to wzmacniacz wyłączy tranzystor i prąd spadnie.
I tak cały czas w kółko :evil:
To tak w skrócie jeśli chodzi o zasadę działania układu.

Ale odpowiadając na twoje pytanie napięcie minimalne powinno wynieść około 4,5Volta.

Jutro wrzucę na serwer pliki z eagle ze schematem i płytką.

Krzysiek
edek

A czy do zasilania dobre byłoby dynamo rowerowe 6V 3W? Mierzyłem napięcie (po wyprostowaniu na mostku Graetza) na zwykłej diodzie z rezystorem 1K i przy niewielkim kręceniu kołem jest co najmniej 7V a max jakie uzyskałem to 25V. Pytam ponieważ nie wiem jak z prądem, czy przy takim zasilaniu (np minimalne 7V) płynie dostatecznie duży żeby powiedzmy zasilić jedną diodę na 50% jasności.

A pytanie z innej beczki: jaka soczewka najlepsza do roweru? Owalna czy zwykła okrągła? jaki kąt?

Dzięki za pomoc

P.S. Na forum będę za jakieś 2 tygodnie, także nie myślcie że mam gdzieś wasze odpowiedzi i się nie odpisuję. Każda sugestia mile widziana ;)
krzychu_m

edek pisze:A czy do zasilania dobre byłoby dynamo rowerowe 6V 3W?
Jak najbardziej, najlepiej takie w piaście, odszprychowe aufy lub zwykłe

Mierzyłem napięcie (po wyprostowaniu na mostku Graetza) na zwykłej diodzie z rezystorem 1K i przy niewielkim kręceniu kołem jest co najmniej 7V a max jakie uzyskałem to 25V. Pytam ponieważ nie wiem jak z prądem, czy przy takim zasilaniu (np minimalne 7V) płynie dostatecznie duży żeby powiedzmy zasilić jedną diodę na 50% jasności.
Jeśli chcesz podpiąć diody do dynama to najprościej zrobić kwadraciaka, dwie diody w szeregu i zasilać poprzez podwajacz napięcia zamiast mostka Graetza.

Jest tu na forum osobny wątek o dynamie rowerowym i tam jest wszystko opisane.
A pytanie z innej beczki: jaka soczewka najlepsza do roweru? Owalna czy zwykła okrągła? jaki kąt?
Chyba najczęściej 7 i 14 stopni.

Krzysiek
Liro

Za wąski kąt świecenia to bolączka wielu świateł rowerowych ;-) sugeruję owal
edek

Witam
Jednak już jestem ;)

Mam takie pytanie dotyczące modyfikacji założeń: czy można pod jedno wyjście z tranzystora dać dwie diody w szeregu? Konkretnie chodzi mi o to czy można podpiąć dwie struktury diody MC-E szeregowo do jednego wyjścia, a drugie 2 struktury w szeregu do drugiego wyjścia, czyli z wyjścia musiałby iść prąd 700 ma. Lub inne wyjście: do każdego wyjścia tranzystora podłączyć po dwie struktury równolegle i wtedy 1,4A z wyjścia musiałoby iść. Oddzielnie można byłoby sterować 2 lub 4 struktury dla jasności. Jeżeli można coś takiego zrobić to które rozwiązanie jest lepsze. Wiem że dynamo nie pociągnie takiej mocy. Chciałbym na razie podłączyć to pod dynamo a w razie gdyby mnie to nie zadowalało bez zmiany układu zmienić źródło zasilania na 2x18650. Heh teraz tak myślę o tych aku i dopiero zauważyłem że to jest ~8V czyli w grę wchodziłoby wg mnie rozwiązanie po 2 struktury równolegle na tranzystor.

Czyli na razie mamy takie zasilanie jak w załączniku. Po wyprostowaniu mam kondensator powiedzmy 4700uF 16V(na razie, w razie konieczności zmienię wedle wskazówek). Czyli napięcie zasilania waha się w granicach 5-25V w zależności od prędkości. Czy pasowałoby dać jakąś mocniejszą zenerkę przed włączeniem zasilania do prezentowanego wcześniej układu?

Dzięki za pomoc
P.S. Chciałbym to zrobić na owalnej soczewce + radiator od procka. Czy układ zasilania też potrzebuje dobrego chłodzenia czy wystarczy przykręcić jakieś śrubki do tranzystorów żeby miało trochę żelaza na sobie? ;)
Załączniki
zasilanie.jpg
zasilanie.jpg (7.8 KiB) Przejrzano 3564 razy
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Rany Julek, jakie tranzystory, o czym Ty piszesz?
Może jakiś schemat, bo tak prawdę powiedziawszy, to nie za bardzo łapię "o so chozi"
Tu znajdziesz dużo informacji Dynamo rowerowe i LED

Pozdrawiam

PS: Z dynamem można połączyć wszystkie struktury MC-E szeregowo, równoległe łączenie da baaaaardzo niewiele.
edek

Chodziło mi o wyjścia tranzystorów w układzie z pierwszej strony tematu i kilku postów wyżej ;) Ten schemat który wrzuciłem chcę dać PRZED tamtym układem.
ODPOWIEDZ