mam ladna obudowe od latareczki. jak ja zagospodarowac?
mam ladna obudowe od latareczki. jak ja zagospodarowac?
jakis czas temu kupilem takie cacko
zasilanie aku 6v 4,5 ah
nie podzialala zbyt dlugo bo sie zarowka przepalila. zastapilem ja 9 diodami led. jednak po ogladnieciu co robicie ze swimi latarkami postanowilem przerobic moja latareczke w podobny sposob ja wasze. jakie diody poroponujecie (cree lub inne ) i jaki sposob zeby podlaczyc ta diode pod aku., tak zeby jak najdluzej swiecila bo jestem pasionatem fortyfikacji a takie zwiedzanie trwa troszke czasu i zebym zapasowych aku nie musial nosic
zasilanie aku 6v 4,5 ah
nie podzialala zbyt dlugo bo sie zarowka przepalila. zastapilem ja 9 diodami led. jednak po ogladnieciu co robicie ze swimi latarkami postanowilem przerobic moja latareczke w podobny sposob ja wasze. jakie diody poroponujecie (cree lub inne ) i jaki sposob zeby podlaczyc ta diode pod aku., tak zeby jak najdluzej swiecila bo jestem pasionatem fortyfikacji a takie zwiedzanie trwa troszke czasu i zebym zapasowych aku nie musial nosic
im większy prąd pobiera dioda tym krócej poświeci, możemy zwiększyć pojemność aku ale tyle na ile nam miejsca starczy, diody: cree, edison, albo można na tym zrobić HIDa ale to raczej odpada, najprościej to MAX1577 lub MAX1797 (lambda) lub inne drivery, chociazby od EDIM (allegro), zalezy co ale część lub prawie wszystko możesz dostać jako sample za free
Masz do dyspozycji 6v, 4.5Ah czyli 27Wh, liczmy 25Wh. Daje nam to ponad 6 W na godzinę. Czyli kupujesz:
-diodę np TAKĄ
-przetwornicę np TAKĄ i ustawiasz ją potencjometrem na ok 1A.
Do diody mocujesz radiator, możliwie spory, miedziany. Podłączasz pod akumulator, włącznik i świecisz . Kiedyś EdiM miał jeszcze przetwornice z możliwością wyboru pełnej albo połowy mocy. Byłoby to przydatne gdy wystarczy trochę mniej światła. Zapytaj Go może ma jeszcze takie.
-diodę np TAKĄ
-przetwornicę np TAKĄ i ustawiasz ją potencjometrem na ok 1A.
Do diody mocujesz radiator, możliwie spory, miedziany. Podłączasz pod akumulator, włącznik i świecisz . Kiedyś EdiM miał jeszcze przetwornice z możliwością wyboru pełnej albo połowy mocy. Byłoby to przydatne gdy wystarczy trochę mniej światła. Zapytaj Go może ma jeszcze takie.
Panowie o czym my tu w ogóle rozmawiamy 1A w Cree i całość w plastikowym przychówku... przecież to się rozpłynie po 30minutach pracy Szczerze to nie pakowałbym do tego Power LEDa bo to nie będzie optymalne (jak już to mały prąd w emiter). O ile ref jest metalowy zapodałbym jakiś żarnik (z tego co pamiętam Pawelsz zachwalał jakieś tańsze sztuki od Lumens Factory) Trzeba by coś tylko dobrać pod te napięcia. Szczerze to zrobiłem jakiś czas temu latarkę w plastikowej obudowie (taki mały eksperyment) z Edi@1A (w środku wielka bryła alu jako radiator) i jaki był efekt? Kolega któremu to złożyłem po kilku dniach zadzwonił że obudowa mu się trochę... zniekształciła. Wnioski wysnujcie sami
Sometimes darkness can show you the light
- Calineczka
- Kontakt:
Gorące ręce to miła przypadłość...
Ale trzeba pamiętać, że żarnik wydziela znacznie więcej ciepła niż dioda, już pomijam fakt pisania porównania żarników z Lumens Factory a tymi z DX, ale grzeją się podobnie i delikatnie mówiąc w ...piiii... - znacznie bardziej niż powerledy
Jak czegoś nie załatwi led- to żarnik da radę- zresztą to czyć na ręce po odpalenieu, a i śnieg się fajnie topi (jeśli jest)
Ale trzeba pamiętać, że żarnik wydziela znacznie więcej ciepła niż dioda, już pomijam fakt pisania porównania żarników z Lumens Factory a tymi z DX, ale grzeją się podobnie i delikatnie mówiąc w ...piiii... - znacznie bardziej niż powerledy
Jak czegoś nie załatwi led- to żarnik da radę- zresztą to czyć na ręce po odpalenieu, a i śnieg się fajnie topi (jeśli jest)
Hmm Pawle chodziło mi o optymalnie dobrany żarnik (jeśli chodzi o moc). Żarnik ma ten niezaprzeczalny plus że praktycznie całość ciepła generuje już przed reflektorem (dlatego pytałem o metalowy ref i najlepiej widziana szklana szybka). Dioda ładuje nam ciepło do wewnątrz i przy plastikowej obudowie jest to trudnym do przeskoczenia problemem. Reasumując myślę że dałoby radę dobrać jakiś optymalny żarnik który zauważalnie zwiększy nam osiągi i nie roztopi obudowy.
Sometimes darkness can show you the light
wybacz- ale tak nie uważam- sprawność żarnika jest mniejsza niż diody i ciepła jest więcej przy podobnej mocy- dostajemy lepszą (dla mnie) barwę światła, ale nie wydajność czy termikę.
To się grzeje dookoła nieźle- owszem z przodu bardziej, bo ref odbija, ale po paru minutach pracy żarnika nie radzę brać go ro ręki.
To się grzeje dookoła nieźle- owszem z przodu bardziej, bo ref odbija, ale po paru minutach pracy żarnika nie radzę brać go ro ręki.