Klej
Klej
Mam banalny problem, nie mam w domu jakiegos zawodowego kleju termicznego, czym mozna przykleic diode na plytce do radiatora (miedz)?
Moze byc cos z tych?
-epoxyd metaliczny
-zwykly epoxyd
-cyjanopan
Moze byc cos z tych?
-epoxyd metaliczny
-zwykly epoxyd
-cyjanopan
- Calineczka
- Kontakt:
Re: Klej
Zalmanik jest super (pomijając zapach). Schnie szybko, nawet bardzo szybko. Mija 10min odpalamy LEDa i czekamy aż radiator się dobrze rozgrzeje i po dwudziestu minutach od klejenia możemy już montować. Ma dobre właściwości przewodzenia cieplnego i co ważne NIE PRZEWODZI prądu (ważne jak kleimy kilka emiterów bez stara do wspólnego radiatora). Z bardziej znanych klei najlepsze właściwości termo ma Thermopox. Polecam ale tylko dla osób mających DUUZO czasu (schnie nawet dobę)i co najwyżej pojedyńczego emiterka na radiator przewodzi prąd (jest zrobiony na miedzi). Generalnie Zalmana zazwyczaj mam w asortymencie ale kilka dni temu mi wybył (nota bene ostatni poleciał do C++ ) Chyba zamówię ze 100szt. bo schodzi to bardzo dobrze i ludzie chwalą. A to co wymieniłeś to zapomnij. Raczej nie ryzykowałbym względnie drogiego Power LEDa przy kleju za kilka złotych (np. kropelka).A zwykle Epoxydy mają wybitnie niskie właściwości przewodzenia cieplnego. Jakbym miał przystawiony do głowy pistolet to chyba użyłbym cyjanopana ale przy radiatorku wypolerowanym na lusterko, mało kleju i znaczny nacisk podczas twardnienia. Co by nie mówić to miałem kiedyś klienta który kleił diody Distalem ale jeden jego mit już obaliłem i wolałbym już tego drugiego nie sprawdzać. Szkoda byłoby mi LEDa.harry pisze:Mam banalny problem, nie mam w domu jakiegos zawodowego kleju termicznego, czym mozna przykleic diode na plytce do radiatora (miedz)?
Moze byc cos z tych?
-epoxyd metaliczny
-zwykly epoxyd
-cyjanopan
Ostatnio zmieniony środa 21 lis 2007, 10:20 przez Bocian, łącznie zmieniany 1 raz.
Sometimes darkness can show you the light
Można (sprawdzone wielokrotnie) ale jak minie już trochę czasu to jak będziesz podhaczał emiter to należy to zrobić przy samj podstawie (najlepiej szczypcami bocznymi) bo jak złapiesz za wysoko to się dowiesz jak wygląda LED w środkuharry pisze:Wlasnie patrzylem na all za tym zalmanem ale nie bylo.
CZy diodki nim przyklejone mozna zdemontowac, czy jest raczej ciezko?
Sometimes darkness can show you the light
harry pisze:Wlasnie patrzylem na all za tym zalmanem ale nie bylo.
http://allegro.pl/search.php?string=kle ... dz%C4%85cyharry pisze:Jasne. Dzieki za porady. Jak sie pojawi ten zelman to reflektuje
- Calineczka
- Kontakt:
- Calineczka
- Kontakt:
...no to tej nocy po raz pierwszy uzylem Zalmana.No i nie wiem czy wszystko jest ok, bo jak dzisiaj nacickalem na ta mase/klej to uginala sie pod naciskiem...a wymieszalem skladniki 1:1, powierzchnie oczyscilem...zlozylem do kupy, docisnalem...powyplywalo po bokach ale zostawilem...i ta wlasnie masa jest miekka.Co jest?
Poprosze instrukcje uzycia Zalmana. Szczegolowa, z obrazkami.
p.s moj tez smierdzi
p.s moj tez smierdzi
u mnie bylo tak samo,Calineczka pisze:...no to tej nocy po raz pierwszy uzylem Zalmana.No i nie wiem czy wszystko jest ok, bo jak dzisiaj nacickalem na ta mase/klej to uginala sie pod naciskiem...a wymieszalem skladniki 1:1, powierzchnie oczyscilem...zlozylem do kupy, docisnalem...powyplywalo po bokach ale zostawilem...i ta wlasnie masa jest miekka.Co jest?
p.s moj tez smierdzi
niby trzyma, ale nadal nie byl wyschniety,
potrzalem diodą, ale joko że ta sie slabo grzala (bez kolimatora, full-power nie jest przyjemny ), to pogrzalem metalową obudowe w okolicach kleju - lutownicą (bez przesady, oczywiści),
stwardnial nieco bardziej - jednak nadal sprawial wrazenie nie do konca zastygnietego,
pomimo to zlozylem do konca lampke, i dziala ok.
- Calineczka
- Kontakt:
Dzieki Joseph, no to moze mamy Zalmany z tej samej rodziny
JAk mi raz sie tak zachowal to myslalem ze plastikna ktorym go mieszlaem jakos zaburzyl mu rownowage chemiczna, drugi raz mieszlaem na kartoniku.To samo. Dioda za pierwszym razem niby trzymala...ale jak ja mocniej podwazylem-puscil klej.A ja myslalem ze Zalmana sie latwo uzywa i ze to pewny, markowy klej. Moze mam czekac 24 godziny?Dluzej?
JAk mi raz sie tak zachowal to myslalem ze plastikna ktorym go mieszlaem jakos zaburzyl mu rownowage chemiczna, drugi raz mieszlaem na kartoniku.To samo. Dioda za pierwszym razem niby trzymala...ale jak ja mocniej podwazylem-puscil klej.A ja myslalem ze Zalmana sie latwo uzywa i ze to pewny, markowy klej. Moze mam czekac 24 godziny?Dluzej?