Hej!
Mam problem z podłączeniem instalacji elektrycznej w pokoju.
- 8 oczek halogenowych 12V @ 20W każde
- transformator elektroniczny EMC YT250
- pasek LED (10m) na osobnym 'obwodzie' (transformator taki: http://allegro.pl/item1176135618_led_ma ... c_gtv.html)
- lampa na 230V (na środku pokoju)
- kabel dwużyłowy, drut 2x2,5mm2 (?)
1. Lampa oraz oczka włączane jednym przyciskiem kontaktu.
2. Pasek włączany drugim przyciskiem.
Jak połączyć halogeny? Na stronie producenta jest coś takiego:
http://www.emcpl.eu/yt250.htm
Nie wiem jak to w praktyce może wyglądać. Transformator na wyjściu ma 6 'miejsc', gdzie można podłączyć kable. W załączniku i poniżej to, co wykombinowałem. Ale dalej nie wiem jak te kable mają iść oraz jak mają łączyć się transformatorem.
edit:
Oni proponują też coś takiego:
Ale to przecież pełno kabli będzie szło.
Jak to poskładać, żeby oczka równo świeciły?
Podłączanie oświetlenia halogenowego w pokoju + pasek led ;]
Podłączanie oświetlenia halogenowego w pokoju + pasek led ;]
- Załączniki
-
- schemat 1.pdf
- (84.55 KiB) Pobrany 9 razy
Witam
Spokojnie, stosujesz drut o takim przekroju, że nawet gdybyś wszystkie połączył szeregowo, to uzyskał byś spadek napięcia między pierwszą a ostatnią z 0,2 - 0,3V.
A tak po prawdzie, to trzeba zastosować taki układ połączeń:
Wtedy każda żarówka ma identyczne napięcie ze względu na równy podział rezystancji kabli zasilających.
Możesz sobie przeanalizować, zastępując odcinki przewodów rezystorami
Pozdrawiam
Spokojnie, stosujesz drut o takim przekroju, że nawet gdybyś wszystkie połączył szeregowo, to uzyskał byś spadek napięcia między pierwszą a ostatnią z 0,2 - 0,3V.
Wtedy każda żarówka ma identyczne napięcie ze względu na równy podział rezystancji kabli zasilających.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Dzięki wielkie! Przy okazji: jaką przestrzeń muszą mieć oczka halogenowe z żaróweczkami 35W między płytą g-k, a sufitem? W instrukcji od oprawek napisali, że około 9 centymetrów. Jak ma się sprawa naprawdę?Pyra pisze:Witam
Obrazek
Pozdrawiam